valasz.hu/itthon/parizsban-vagyok-es-felek-ketsegbeesett-uzenetet-kuldott-haza-a-magyar-foszerkeszto-128689

http://valasz.hu/itthon/parizsban-vagyok-es-felek-ketsegbeesett-uzenetet-kuldott-haza-a-magyar-foszerkeszto-128689

Dobjunk el mindent: nincs elveszve a magyar vidék!

/ 2018.04.24., kedd 14:40 /
Dobjunk el mindent: nincs elveszve a magyar vidék!

Léteznek pozitív forgatókönyvek is az elkövetkező tizenöt évre.

A választások óta téma, hogy a sötétségben vergődő magyar vidék (sőt: Magyar Vidék) miért szavazott a Fideszre, s mit lehetne tenni felvilágosításáért. A gyászmunka részeként – józanabb elemzések mellett – egészen apokaliptikus magyarázatok is elhangzottak arról, hogy a tudatosan szegénységben-butaságban tartott, elnéptelenedő Budapesten kívüli világ miért voksolt a kormánypártokra.

Szerencsére akadnak még, akik nem elégednek azzal, hogy a körúton kívül mindenkinek lefőtt a kávé, az utolsó pedig kapcsolja le a villanyt. Közéjük tartozik a Hétfa Intézet, amelynek Összkép című magazinja a hanyatláselméletekkel szembeszegülve sorolja a kedvező folyamatokat – nem elhallgatva persze a gondokat sem.

A szöveg felütésével csak egyetérteni lehet: „Az adatok szerint a magyar vidék egyáltalán nem sorvad úgy, mint általában gondoljuk – itt az ideje, hogy megpróbáljunk optimistábban gondolkozni a jövőjéről. Lehet, hogy vidéken nem fognak kevesebben élni és nem lesznek szegényebbek, mint ma. Cikkünk gondolatkísérlet arról, melyek lehetnek a vidék fő vonásai 15 év múlva egy pozitív forgatókönyv szerint.”

 Melyek ezek a reményre okot adó adatok?

  • 2010 és 2016 között a falvakban a nettó jövedelmek gyorsabban nőttek, mint a nagyvárosokban és Budapesten. A vidék és a nagyváros közötti bérkülönbség nagymértékben csökkent.
  • A jövedelemváltozások regionális eloszlását nézve ugyancsak meglepő adatokat találunk. A budapestiek jövedelmei kicsivel az átlag alatt nőttek – lassabban, mint az Alföldön és jóval lassabban, mint a Dunántúlon.  

„Az ország jövőjéről való gondolkozás általános képlete szerint, ami rossz, az folytatódik, ami jó az bizonytalan. Persze ha az alapvető problémák elmúlnak, akkor minden sokkal jobb lesz. Cikkünk más képletet használ: minden nem lesz sokkal jobb, sok minden pedig ugyanúgy megy tovább, mint eddig. Vannak fontos tényezők, amelyek változását nem tudjuk befolyásolni” – írják a szerzők, Csite András, Szepesi Balázs és Balás Gábor.

Ugyanők a munkaerőpiaci mozgásokat figyelve megkülönböztethetnek egy lüktető, egy ingázó és egy kimaradó Magyarországot. Hasonlóan markáns térkép rajzolható népszaporulat és a népvándorlás trendjei, illetve a területi tőke gazdasági és humán tényezői alapján.

De akármilyen stratégiát is választ egy település, egy kistérség vezetése, két szempontot mérlegelnie kell: 

  1. Minél jobb pozíciót kell szerezni a nagy országos és európai hálózatok erőforrásaiért folyó versenyben. Lehet szó a kormány által osztott pénzekről, telephelyet kereső multikról, pihenőhelyet választó turistákról, kényelmes lakóhelyet kereső családokról, a lényeg ugyanaz: a térségnek meg kell értenie a máshol élő, más logika szerint gondolkozó döntéshozók észjárását és ahhoz kell alkalmazkodni – összehangoltan, a térség egészének.
  2. Meg kell erősíteni a helyi közösséget és az azt egyben tartó identitást. Az odatartozás érzése tartja helyben az embereket. A vidéki ember attól erős, hogy tudja: hiába máshol az erő, a világ közepe ott van, ahol ő él. Az alku és az együttműködés képessége teszi lehetővé, hogy egy környék vállalkozói, polgármesterei ne magányos hősként küzdjenek. A piacért, a fejlesztési pénzért, a munkaerőért folytatott versenyben csak együtt lehetnek sikeresek.

A szerzők azt is hangsúlyozzák: ha nem törnek meg a 2000 óta megfigyelhető trendek, a születéskor várható élettartam várhatóan 3-4 évvel lesz hosszabb. A bűncselekmények száma negyedével-ötödével csökkenhet. Hacsak nem üt be valami nagy válság, a munkahelyek száma és a fizetések tovább fognak nőni.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.