heti-valasz.hu/itthon/nem-szavazna-vonaragyurcsanyra-ime-heller-agnes-uj-otlete-126722

http://heti-valasz.hu/itthon/nem-szavazna-vonaragyurcsanyra-ime-heller-agnes-uj-otlete-126722

Doktor kell vagy probléma-közvetítő?

/ 2012.08.09., csütörtök 15:40 /
Doktor kell vagy probléma-közvetítő?

Létre kell hozni egy problémákat feltáró, lényegében projektmenedzseri feladatokat ellátó támogató szervezetet, amely segítséget nyújthat ahhoz, hogy a kormányzat gyors döntések meghozatalával gyorsíthassa a még rendelkezésre álló 5500 milliárd forintnyi uniós forrás lehívását - mondta el a Heti Válasz Online-nak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Csepreghy Nándor, az NFÜ főosztályvezetője szerint a cégvezető nyitott kapukat dönget, amikor az ügynökség által kezdeményezett „projektdoktori" rendszerhez hasonló szervezet létrehozását sürgeti.


A következő három és fél évben még kifizetésre váró 5500 milliárd forintnyi uniós forrás hatékony felhasználása össztársadalmi érdek, s a folyamat hatékonyságának javítására fordított állami forrás olyan befektetés, amelynek a megtérülése garantált. Orbán Viktor kormányfő a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nemrégiben tartott budapesti rendezvényén konkrét kormányzati elvárásként fogalmazta meg: az uniós pályázati ciklus hátralévő időszakában elsődleges érdekünk, hogy elérjük a rendelkezésünkre álló források maximális felhasználását.

Jelenleg hetente 18 milliárd forintot fizet ki a kedvezményezetteknek az NFÜ, vagyis a jelenlegi ütem mellett 3400 milliárd forintnyi uniós forrást tudunk kifizetni, s így több mint 2000 milliárd uniós forrástól esik el az ország. De vajon képes-e az NFÜ tovább gyorsítani a tempót? Essősy Zsombor szerint egymaga aligha.

A MAPI vezérigazgatója szerint a pályázatok bonyolítását jelenleg 3-4000 végsőkig leterhelt közszolga végzi, akiknek se erejük, se lehetőségük nincs arra, hogy tovább növeljék az üzem hatékonyságát. Ezeket az embereket képtelenség jobban hajtani, mert az ma már a működő folyamat lassulását, minőségi visszaesését eredményezné.

Mivel a rendszer radikális átalakítása 2014-től oldható csak meg (akkor kezdődik a következő hétéves uniós keretköltségvetési időszak), az idő szorításában a gyorsítás külső beavatkozást, plusz erőforrás bevonását teszi szükségessé.

Létrejött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság mint döntéshozatali központ, folyamatban van a pályázó önkormányzatokat segítő önerő-alap megteremtése, és egyre több jel mutat arra, hogy a döntéshozók tisztában vannak a kedvezményezettek aktivizálásának fontosságával is.

Essősy Zsombor biztos abban, hogy külső segítség nélkül nem lehet gyorsítani a lekötéseket, kifizetéseket. Szakértői erőket kell bevonni az intézményi rendszer minden kritikus pontján, valamint a rosszul működő kedvezményezetteknél is. Ez részben azt jelenti, hogy az egyes irányító hatóságok, közreműködő szervezetek, projektgazdák mellé egy hatékonyságnövelő, problémamegoldó árnyékszervezetet kell felépíteni, amely feladata a rendszer- és projektmenedzsment hibák összegyűjtése, a megoldási javaslatok előterjesztése, és a haladéktalan korrekció támogatása. E szakértők megbízása 1-2 évre szólna, kizárólagosan az eredményre fókuszálva. Nem felelősöket, hanem megoldásokat kell találni - hangsúlyozza a MAPI vezérigazgatója.

Az NFÜ-nél uniós forrásból rendelkezésre áll 2,4 milliárd, amit az Unió kifejezetten a pályázati projektek hatékony bonyolításának támogatására delegált. Ebből az összegből létre lehetne hozni, és működtetni lehetne ezt a 100-150 főből álló szervezetet, a pénz pedig többszörösen megtérülne - állítja a MAPI vezérigazgatója. Ez az NFÜ és a kormányzat között működő szervezet vizsgálná meg a problémás projekteket, döntés-előkészítési munkát végezne, javaslatokat tenne, s ennek alapján a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság a lehető leggyorsabban meghozhatná a szükséges döntéseket.

Nyitott kapukat dönget a MAPI vezérigazgatója, hiszen pontosan azt vázolja fel, amit az NFÜ már tavasszal javasolt, mégpedig a „projektdoktor" néven elhíresült projektfelügyeleti rendszert - mondja a heti Válasz Online-nak Csepreghy Nándor, az NFÜ szóvivője. Az NFÜ már egy éve folyamatosan sulykolja, hogy a kifizetések üteme nem az ügynökségen és a közreműködő szervezeteken múlik, hanem a kedvezményezetteken.

Tehát a fejlesztéspolitikai célok megvalósításának érdekében nekik kell hatékony segítséget nyújtani. Az NFÜ szervezete képes akár 35-45 milliárd forintos heti kifizetésre, örömteli tény, hogy a piac is felismeri végre: a labda jelenleg a kedvezményezetteknél pattog - mondja Csepreghy.

Az uniós pénzek felhasználásának a bizottság által egyik leginkább vitatott szegmense az úgynevezett pályázatíró cégek köre - teszi hozzá az NFÜ főosztályvezetője. Elismeri, hogy a brüsszeli bürokráciát alig vagy egyáltalán nem ismerő magyar cégek és non-profit szervezetek számára hathatós segítséget nyújtottak a pályázatok megírásánál ezek a társaságok, ám mostanra, hogy a források fogyásával egyre kevesebb pályázatot jelentet meg az NFÜ, és sokkal inkább a megvalósítás kerül előtérbe, a sikerdíjra szerződött cégek számára lassan „elfogy a levegő".

A MAPI vezérigazgatója által is említett 2,4 milliárd forintos keret ebben a helyzetben kifejezetten vonzó, ugyanakkor nem a nyilatkozatok mennyisége alapján fog dönteni az NFÜ arról, kit von be projektdoktorként. A szakmai rátermettséget és mindenekelőtt a sikeresen menedzselt projekteket vesszük majd figyelembe - mondja Csepreghy Nándor.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.