heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

http://heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

Dokumentumok Paul Lendvai kettős életéről

/ 2010.11.18., csütörtök 05:00 /
Dokumentumok Paul Lendvai kettős életéről

Cikkünk "főhőse" árnyékokkal hadakozik, mivel mi azt bizonyítjuk, hogy "önként, dalolva" követte el mindazt, amit sokan mások zsarolás hatására tettek. Öt iratot hozunk nyilvánosságra.

Ahogy azt tegnap már röviden megírtuk: Paul Lendvai újságíró, a német nyelvű sajtó elsőszámú Magyarország-felelőse a kommunista diktatúra önkéntes informátora volt. Az érintett a Klubrádióban „nevetségesnek" nevezte az „ügynökvádat", s azt mondta, hogy családját negyven éven keresztül figyelte a rendszer, és - idézzük - „Soha semmilyen információt nem szolgáltattam magyar szerveknek".

Lendvai azonban árnyékokkal hadakozik: a Heti Válasz írásában nem szerepel semmilyen „ügynökvád." Lapunk ugyanis azt bizonyítja, hogy miközben az állambiztonság ügynökei - például zsarolás hatására - jelentettek, fedőnevük volt, hatos kartont állítottak ki róluk, Paul Lendvai esetében semmi ilyesmiről nem beszélhetünk.

Ő - miközben megszólalásaiban rendszeresen hivatkozott és hivatkozik a rendszerrel való szembenállására - önszántából találkozott a bécsi magyar diplomatákkal, hogy a hazai ellenzéki rendezvénnyel kapcsolatos információkat osszon meg a  a kommunista államhatalommal. Vagy budapesti korifeusokkal beszélte meg az osztrák tévébe tervezett, 1956-re emlékező adás hangvételét.

Nem állja meg a helyét az újságíró azon állítása sem, mely szerint semmilyen információt nem szolgáltatott a „magyar szerveknek". Ennek ellenkezője látszik az alábbi, a Magyar Országos Levéltárban őrzött dokumentumokból. Az iratok titkosítását legkésőbb már négy-öt évvel ezelőtt feloldották, azok a levéltárban kutatói engedéllyel megtekinthetők. 

Az 1. dokumentum a Külügyminisztérium sajtófőosztályának 1981-es feljegyzése. Lendvai helyzetének értékelése után a szöveg kiemeli: milyen kedvező elbírálásban részesíti műsoraiban a magyar rendszert. A feljegyzés készítője leírja, Lendvai betartotta a „játékszabályokat" a forradalom 25. évfordulójáról készített filmje kapcsán. „Előre informált" például a film tartalmáról.
( A dokumentum első oldala valamint második oldala )

A 2. dokumentum egy 1985-ös diplomáciai rejtjeltávirat: a bécsi követség közli Budapesttel, hogy Lendvaitól megkapták a nagyfontosságú ellenzéki csúcs, a magyar és nyugati értelmiségieket összehozó kulturális ellenfórum programját. Így az előadói névsort is - rajta Konrád Györggyel. A rendezvény hivatalos megítélése nem kérdéses: a távirat szerint azon „disszidensek" és „ellenzékiek" vesznek részt.
( Az irat itt nyitható meg )

A 3. dokumentum részletesen tárgyalja a dokumentum átadásának körülményeit, s azt is leírja: Lendvai hogyan és miként fogja tárgyalni a hivatalos Kulturális Fórumot  az osztrák tévében. Azaz az újságíró megint csak informálja Budapestet az általa szerkesztett tartalomról. Lendvai pontosan tudta, hogy a program átadásával átlépett egy határt: ezért is kér „diszkréciót" az ügyben.
( A dokumentum első oldala valamint második oldala )

A 4. dokumentum a szóban forgó program. Ennek angol nyelvű figyelmeztetése: „Confidential - for your personal information" (Bizalmas - az ön személyes tájékoztatására) nyilvánvalóvá teszi, a bécsi újságíró olyan anyagot továbbít a kommunista hatalomnak, amit személyes jó viszony okán kapott partnereitől.
( A program első oldala és a második lap )

Végül az 5. dokumentum egy 1986-os feljegyzés Bényi József miniszterhelyettestől, amelyet a Paul Lendvaival folytatott beszélgetés alapján készített. Itt is előkerül a „magyar viszonylat kiemelten kedvező kezelése" a bécsi televízióban. Ezt veszélyezteti, hogy a magyar hatóságok visszaküldték a határról Lendvai egyik munkatársát, mert az hazai ellenzéki csoporttal tartott kapcsolatot. A beszélgetés végén Lendvai ismét csak informálja partnerét arról, hogyan foglalkozik majd az 1956-os forradalommal: például a Központi Bizottság tagja, Benke Valéria megszólaltatásával. „Az osztrák televízió az évforduló kapcsán olyan módszert választ, amely számunkra is elfogadható" - olvasható az elégedett megállapítás.
( Az irat első része itt, második oldala itt nyitható meg )

Mindezek alapján állítja tehát a Heti Válasz legfrissebb száma, hogy a német nyelvű sajtó egyik legidézettebb Kelet-Európa-szakértőjének múltjában bizony szép számmal akadnak fehér foltok: ezekről a lap részletesen is beszámol.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.