valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

http://valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

Dokumentumok Paul Lendvai kettős életéről

/ 2010.11.18., csütörtök 05:00 /
Dokumentumok Paul Lendvai kettős életéről

Cikkünk "főhőse" árnyékokkal hadakozik, mivel mi azt bizonyítjuk, hogy "önként, dalolva" követte el mindazt, amit sokan mások zsarolás hatására tettek. Öt iratot hozunk nyilvánosságra.

Ahogy azt tegnap már röviden megírtuk: Paul Lendvai újságíró, a német nyelvű sajtó elsőszámú Magyarország-felelőse a kommunista diktatúra önkéntes informátora volt. Az érintett a Klubrádióban „nevetségesnek" nevezte az „ügynökvádat", s azt mondta, hogy családját negyven éven keresztül figyelte a rendszer, és - idézzük - „Soha semmilyen információt nem szolgáltattam magyar szerveknek".

Lendvai azonban árnyékokkal hadakozik: a Heti Válasz írásában nem szerepel semmilyen „ügynökvád." Lapunk ugyanis azt bizonyítja, hogy miközben az állambiztonság ügynökei - például zsarolás hatására - jelentettek, fedőnevük volt, hatos kartont állítottak ki róluk, Paul Lendvai esetében semmi ilyesmiről nem beszélhetünk.

Ő - miközben megszólalásaiban rendszeresen hivatkozott és hivatkozik a rendszerrel való szembenállására - önszántából találkozott a bécsi magyar diplomatákkal, hogy a hazai ellenzéki rendezvénnyel kapcsolatos információkat osszon meg a  a kommunista államhatalommal. Vagy budapesti korifeusokkal beszélte meg az osztrák tévébe tervezett, 1956-re emlékező adás hangvételét.

Nem állja meg a helyét az újságíró azon állítása sem, mely szerint semmilyen információt nem szolgáltatott a „magyar szerveknek". Ennek ellenkezője látszik az alábbi, a Magyar Országos Levéltárban őrzött dokumentumokból. Az iratok titkosítását legkésőbb már négy-öt évvel ezelőtt feloldották, azok a levéltárban kutatói engedéllyel megtekinthetők. 

Az 1. dokumentum a Külügyminisztérium sajtófőosztályának 1981-es feljegyzése. Lendvai helyzetének értékelése után a szöveg kiemeli: milyen kedvező elbírálásban részesíti műsoraiban a magyar rendszert. A feljegyzés készítője leírja, Lendvai betartotta a „játékszabályokat" a forradalom 25. évfordulójáról készített filmje kapcsán. „Előre informált" például a film tartalmáról.
( A dokumentum első oldala valamint második oldala )

A 2. dokumentum egy 1985-ös diplomáciai rejtjeltávirat: a bécsi követség közli Budapesttel, hogy Lendvaitól megkapták a nagyfontosságú ellenzéki csúcs, a magyar és nyugati értelmiségieket összehozó kulturális ellenfórum programját. Így az előadói névsort is - rajta Konrád Györggyel. A rendezvény hivatalos megítélése nem kérdéses: a távirat szerint azon „disszidensek" és „ellenzékiek" vesznek részt.
( Az irat itt nyitható meg )

A 3. dokumentum részletesen tárgyalja a dokumentum átadásának körülményeit, s azt is leírja: Lendvai hogyan és miként fogja tárgyalni a hivatalos Kulturális Fórumot  az osztrák tévében. Azaz az újságíró megint csak informálja Budapestet az általa szerkesztett tartalomról. Lendvai pontosan tudta, hogy a program átadásával átlépett egy határt: ezért is kér „diszkréciót" az ügyben.
( A dokumentum első oldala valamint második oldala )

A 4. dokumentum a szóban forgó program. Ennek angol nyelvű figyelmeztetése: „Confidential - for your personal information" (Bizalmas - az ön személyes tájékoztatására) nyilvánvalóvá teszi, a bécsi újságíró olyan anyagot továbbít a kommunista hatalomnak, amit személyes jó viszony okán kapott partnereitől.
( A program első oldala és a második lap )

Végül az 5. dokumentum egy 1986-os feljegyzés Bényi József miniszterhelyettestől, amelyet a Paul Lendvaival folytatott beszélgetés alapján készített. Itt is előkerül a „magyar viszonylat kiemelten kedvező kezelése" a bécsi televízióban. Ezt veszélyezteti, hogy a magyar hatóságok visszaküldték a határról Lendvai egyik munkatársát, mert az hazai ellenzéki csoporttal tartott kapcsolatot. A beszélgetés végén Lendvai ismét csak informálja partnerét arról, hogyan foglalkozik majd az 1956-os forradalommal: például a Központi Bizottság tagja, Benke Valéria megszólaltatásával. „Az osztrák televízió az évforduló kapcsán olyan módszert választ, amely számunkra is elfogadható" - olvasható az elégedett megállapítás.
( Az irat első része itt, második oldala itt nyitható meg )

Mindezek alapján állítja tehát a Heti Válasz legfrissebb száma, hogy a német nyelvű sajtó egyik legidézettebb Kelet-Európa-szakértőjének múltjában bizony szép számmal akadnak fehér foltok: ezekről a lap részletesen is beszámol.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.