Dollárszázmilliókért veszünk helikopterflottát: gesztus Amerikának?

/ 2015.01.22., csütörtök 07:36 /
Dollárszázmilliókért veszünk helikopterflottát: gesztus Amerikának?

A világ legnagyobb gyártói szállítanának forgószárnyasokat Magyarországnak. Exkluzív részletek a friss Heti Válaszban.

A 2001-es Gripen-vásárláshoz hasonló figyelem övezi a tervezett honvédségi helikoptertendert. Azóta nem volt ekkora fegyverzeti beszerzés, és most is a játszma része az amerikai kapcsolat. A világ legnagyobb gyártói szállítanának forgószárnyasokat Magyarországnak. Exkluzív részletek a friss Heti Válaszban.

Tavaly év végén Hende Csaba honvédelmi miniszter jelentette be, hogy az előkészítő munka lezárultával már csak kormánydöntés szükségeltetik a tender kiírására, s a szerződéseket akár 2015 végén szignálhatják. Üzemidejük határait feszegetve ugyanis a még a Szovjetuniótól beszerzett helikopterek java földre kényszerült vagy kényszerül hamarosan. S ez nem csak a katonai repülő vasak szerelmeseinek szűk, ámde annál elkötelezettebb táborát érinti. Nincs megfelelő eszköze a katasztrófavédelemnek, a rendőrség a honvédséghez hasonló cipőben jár, a mentők helikoptereinek bérleti szerződése pedig 2016-ban lejár.

A tender iránt érdeklődő amerikai Sikorsky és Bell cégek, az olasz-brit AgustaWestland, a francia-német Airbus Helicopter (korábbi Eurocopter) és a dél-koreai Korean Aerospace Industries egyaránt világszínvonalú termékeket gyárt. Bemutatórepülésekkel vagy hirdetési kampánnyal már mindegyikük megkezdte portékája magyarországi népszerűsítését, amibe esetenként a politika is beszállt. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly novemberi koreai látogatásán Pak Gun Hje elnök hozta szóba a magyarországi helikoptertendert.

Ez a tény is mutatja, hogy egy ilyen eszközbeszerzés soha nem csak gazdasági vagy katonai, hanem kemény politikai kérdés is. Utoljára 2001-ben történt hasonló nagyberuházás, amikor az első Orbán-kormány a svéd Gripen vadászgépek mellett döntött az amerikai F-16-osokkal szemben, ami nagy és politikai következményekkel járó csalódást okozott Washingtonban. Most viszont a legerősebb politikai érvek helikopterügyben kétségkívül az amerikaiak mellett szólnak.

Részletek a január 22-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.