Portik jobbkezét is elfogták

/ 2012.07.18., szerda 11:15 /
Portik jobbkezét is elfogták

A '90-es évek olajügyeinek felderítése, illetve a maffia és a nagypolitika szimbiózisának bizonyítása áll a Portik Tamást és Vizoviczki Lászlót érintő nyomozás középpontjában - derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válaszból. Noha a „szőkítési" cselekmények jórészt már elévültek, az ezeket kísérő korrupciós, drogkereskedelmi és emberölési esetek még bőven büntethetők.

 


Lapunk értesülése szerint Portik Tamás mostani meggyanúsítása, illetve az éjszaka császárának mondott Vizoviczki László másfél hónappal ezelőtti letartóztatása egy nagyobb belügyi akció „mellékterméke". A nyomozás valódi célja a '90-es évek olajügyeinek feltárása, hiszen krimitörténelmi közhely, hogy a hazai alvilág eredeti tőkefelhalmozása (és a nagypolitikával való összeépülése) ezekre az időkre tehető.

A közelmúltig úgy tűnhetett, elfelejtődik minden, ami valaha szőkítésnek, adócsalásnak tűnt. Az évszád olajpereként beharangozott Energol-eljárás például 2007-re közröhejbe fulladt (az ügyészség lényegében kihátrált saját vádirata mögül), az egykor nemzetközi elfogatóparanccsal üldözött Portik Tamás, az Energol Rt. marketingigazgatója terhére rótt cselekmények pedig már korábban elévültek.

A politikai szféra ugyancsak konszolidálta magát. Senki nem beszélt már arról, hogy az Energol vezérigazgatója, Csikós József eredetileg az MSZMP KB agitációs és propaganda osztályvezető-helyettese, majd az Antall-kormány idején a Belügyminisztérium Adatfeldolgozó Hivatalának első embere volt. Az sem volt téma, hogy az Energollal együttműködő miskolci ETL Rt. felügyelőbizottságában 1996 és 1998 között mind az MSZP örökös energetikai pápája, Karl Imre, mind a jelenleg a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalícióban politizáló Szűcs Erika megfordult.

Portik Tamás hétvégi elfogása azonban megindíthatja a múltfeltárást. Bár az olajozás mint gazdasági bűncselekmény mára valószínűleg a szereplők mindegyikénél elévült, a maffiahálózat kiépítését kísérő korrupciós, drogkereskedelmi és emberölési esetek még bőven büntethetők. A nyomozás során a hatóságok és az alvilág összeépülésének mélységére is fény derülhet - pláne, hogy tudomásunk szerint az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás József elleni merénylet felbujtójaként azonosított Portik egy ideig maga is beszervezett informátora volt a rendőrségnek.

A Heti Válasz úgy értesült: a múlt szombaton Portik mellett elfogott négy személy egyike az a Lendvai János, akit az alvilágban „Kacsa" művésznéven ismernek. A '90-es években Lendvai ellen több merényletet is elkövettek már - 1999 novemberében például egy konditeremből kilépve fúródtak lövedékek a testébe. A Portik jobbkezeként jegyzett Lendvai az utóbbi időben az Underboss nevű biztonsági cég egyik tulajdonosaként, korábban pedig a Living Room szórakozóhely kreatív igazgatójaként vétette észre magát. (E lokál irányításában az a Mikus Márton is részt vett, aki a radikáljobbos Budaházy György körüli szimpátiamozgalmak egyik főalakja.)

Portikon és „Kacsán" kívül még három olyan nagyhal van ma gyanúsítotti sorban, akinek - valamiféle vádalku reményében - érdekében állhat megosztani korábbi élményanyagát a nyomozókkal. Egyikük a Fenyő János médiavállalkozó gyilkosaként számon tartott Jozef Roháč, aki az Aranykéz-balhé végrehajtója is lehetett. Másikuk a Portik-féle olajos körökben szocializálódott Vizoviczki László. És bár szabadlábon védekezik, nagy idők nagy tanúja még a Zóna Taxi nevű reptéri fuvarvállalatot - a gyanú szerint bűnös módon - felfuttató Veres István is, aki az elmúlt 15 évben mind Portik, mind az 1999-ben kivégzett Seres Zoltán szűk környezetét megjárta.

További részletek, valamint a rendszerváltás utáni Magyarország legismertebb alvilági hálózatairól, maffiózóiról szóló összeállítás a holnap utcára kerülő Heti Válaszban olvasható - amely digitális formában július 19-től a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.