Drámai szavak: „Az örökbefogadásnak túl jó a pr-ja”

/ 2017.11.17., péntek 16:00 /

Az adoptáció témakörében szervezett minikonferenciát november 16-án a Heti Válasz, melynek apropóját a Mindenkinek jár a család című kötet adta. A kiadó gondozásában megjelent műben örökbefogadó szülők vallanak családjukról, életükről, melyek az átlagnál gyakran sokkalta nehezebbek.

Fotó: Jelli Márk

Az est moderátora Mártonffy Zsuzsa volt, aki amellett, hogy maga is örökbefogadó, az Örökbe.hu blog szerzője is. Vendégei Bakó Judit, a cigánygyermekeket magukhoz fogadó szülőket tömörítő Romadopt Klub vezetője, Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány elnöke és Komporday Réka voltak.

Az előadók személyesen is érintettek a témában, ugyanis mindannyian örökbefogadók: valamennyien két gyermeket vettek magukhoz. A szülőségen túl hárman egy-egy civil kezdeményezés vezetői is. Éppen ezért a beszélgetés – bár mindvégig tekintettel volt a laikus közönségre – kifejezetten szakmai volt. Az esten számos kérdés felmerült, az egészen általánostól kezdve – „ki számít jó szülőnek” – olyan speciális esetekig, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeni annak a családnak, aki nem roma származásúként cigány gyereket fogad örökbe.

Összességében átfogó képet kaphatott a hallgatóság, és megbizonyosodhatott róla, hogy az örökbefogadásnak bizony árnyoldalai is vannak. A társadalomban legtöbbször idealizált kép él az erre vállalkozókról (erre utalt Mártonffy Zsuzsa a címben idézett mondatával), de a háttérben rengeteg személyes dráma húzódik.

Fotó: Jelli Márk

Az örökbefogadás ugyanis rendkívül sokszereplős történet, melynek résztvevői hús-vér egyéniségek. Az ügy közreműködői a biológiai szülők (nem lehet eléggé hangsúlyozni: az apa szintúgy, mint az anya), az örökbefogadók, a gyermekek, valamint a számtalan segítő: ápolók, védőnők, pszichológusok. Mindannyian hatnak egymás életére, és mindannyian másként élik meg az adott helyzeteket. Sokszor éppen ellenkezőleg, mint ahogy gondolnánk.

Egy anya például a legritkább esetben mond le könnyen a magzatáról, és nem biztos, hogy „szörnyeteg”, aki csak úgy eldobja a gyerekét – egyeztek meg a beszélgetés résztvevői. Az előítéletek és a közvélekedés dacára egy pár olykor igenis vállal idősebb, visszamaradottabb, cigány gyermeket. Nem ritka az sem, hogy az örökbefogadottnál nem alakul ki kötődés, azaz nem tekinti szülőjének az őt felnevelőt. A lényeg, ahogy Budavári Zita fogalmazott: „A mi örömünk mögött hatalmas tragédiák vannak.”

A helyzetet a mostani rendszer működése sem segíti. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a bürokrácia megnehezíti az örökbefogadást. A túl hosszú várakozási idő például nagy lelki teherrel jár a gyerekek és az örökbefogadók számára egyaránt. (Ezzel és a fentiekkel kapcsolatban is érdemes megnézni a Bölcső Alapítvány honlapján található videót, mely nyolc percben tárja elénk a lényeget.)

Fotó: Jelli Márk

Feleslegesnek, bizonyos esetekben kifejezetten károsnak tartott szabályok is léteznek, melyek csak arra hivatottak, hogy a jelenlegi formát fenntartsák. A beszélgetők egyenesen azt fogalmazták meg: szinte senki nem érdekelt abban, hogy a gyerek kikerüljön az ellátórendszerből. A legtöbben azonban már azzal is megelégednének, ha a meglévő előírásokat mindenki maradéktalanul betartaná.

Mindezek ellenére az este hangulata nem volt borongós. A személyes történetek, gyakran megrázó vallomások néha síri csöndet varázsoltak ugyan a teremben, ám az érzelemmel telített percek sem voltak szomorúak. A beszélgetést derűs légkör jellemezte; végig ott volt a levegőben, hogy mindez, amiről szó van, jó dolog. Ezt erősített meg a moderátor is, aki zárásként azt kérte a többiektől, hogy az egyik legkedvesebb emléküket osszák meg. Ezek hatására aztán a beszélgetésnek valóban pozitív végkicsengése lett. Amint Bakó Judit mondta: „Muszáj humorral, máshogyan nem megy.”

 

Fotó: Jelli Márk

Fotó: Jelli Márk

Fotó: Jelli Márk

 

Fotó: Jelli Márk

Fotó: Jelli Márk

Fotó: Jelli Márk

Fotó: Jelli Márk

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.