Dutyi free

/ 2018.03.13., kedd 17:46 /

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak.

Nyolc éve ilyenkor elszámoltatási lázban égett az ország. A választási kampány kezdetén tartóztatták le „pofátlan végkielégítése” miatt a BKV humánpolitikai igazgatóját, Szalainé Szilágyi Eleonórát. Kisvártatva bilincs csattant Antal Attila, a közlekedési vállalat vezérének kezén, és előzetes lett a jussa a Demszky Gábor főpolgármester informális tanácsadójaként működő Mesterházy Ernőnek is. Néhány héttel az országgyűlési voksolás előtt nyilvánosság elé lépett továbbá Antal Attila utódja, a BKV-t egykor megbízott vezérigazgatóként irányító Balogh Zsolt, és közölte: hetvenmillió forint „tagdíjat” kellett fizetnie Hagyó Miklósnak; „azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget”.

A Fidesz a 2010-es kampányhajrában – győzelme esetére – további mélyfúrást ígért BKV-ügyben, de ez csak az első pontja volt annak a 13 tételből álló elszámoltatási sorvezetőnek, melyet az akkor a parlament rendészeti bizottságának elnökeként működő Lázár János tárt a nyilvánosság elé. A feketelistán szereplő ügyek többsége a nagyágyúk – Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő, utóda, Bajnai Gordon, valamint Veres János volt pénzügyminiszter – irányába mutatott. Orbán Viktor pártja a választásokon kétharmadot szerzett, és a hatóságok az új Országgyűlés alakuló ülésének napján le is csaptak a mentelmi jogát elvesztő Hagyóra. A nokiás sztori már önmagában 12 évnyi fegyházbüntetést jelentett volna a BKV-s bűnszervezetet vezető korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettesnek, ám a későbbi vádiratban a vesztegetés és zsarolás mellett hivatali visszaéléssel és 170 milliós vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is „beterhelték”, így húszévnyi börtön nézett ki számára.

A kormányváltás után két évvel Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos már azt jelentette, hogy hivatala nem 13, hanem 1442 kérdéskört vizsgált át, s végül 61 esetben tett büntetőfeljelentést. Noha ő győzelemként értékelte, hogy a témák 4,2 százalékát képes volt kriminalizálni, ez a „sikermutató” inkább azt vetítette előre, hogy nem lesz valódi igazságtétel. Ha ma végigtekintünk a 13 topsztorin, kiderül: hét ügy a vádemelésig sem jutott el, kettő felmentéssel zárult, egyben még az elsőfokú bíróság döntésére várunk, s háromban van jogerős eredményféleség – Gyurcsány, Bajnai és Veres érintettsége nélkül (lásd táblázatunkat). A húszévnyi szabadságvesztéssel fenyegetett Hagyó Miklós például megúszta felfüggesztett börtönnel, a néhai SZDSZ Mesterházy Ernőjét pedig makulátlannak nyilvánították.

Ha a Fidesz 13 tételes csomagján túli „szocialista botrányokat” is górcső alá vesszük, a legtöbbet citált további 27 ügy is inkább az eljelentéktelenedésről, felmentésekről szól, mintsem a példás büntetésekről (lásd táblázatunkat a 18. oldalon). Február végén a jampigalléros politikusok archetípusa, a Rolls-Royce-ával feltűnősködő egykori terézvárosi alpolgármester, Fürst György „mászhatott ki” jogerős felfüggesztett börtönnel az Andrássy úti palotaprivatizációs történetből, majd múlt héten a Magyar Villamos Művek (MVM) korábbi vezérigazgatóját, Kocsis Istvánt mentették fel az állami energiavállalat offshore üzletei miatt indított perben. Utóbbi ítélet még nem jogerős, de semmi jel nem utal arra, hogy a másodfokú döntés szigorúbb lesz, ugyanis az ügyben eddig eljáró bíró leszögezte: a nyomozó hatóság elmulasztotta a bizonyítékok beszerzését. (Hasonló problémák merültek fel a Hagyó-perben is.)

Kocsisnak amúgy sem lenne miért rettegnie, hiszen a Nemzeti Együttműködés Rendszere már rehabilitálta: a remek orosz kapcsolatokkal rendelkező iparmenedzser – vádlotti státusza ellenére – tavaly tavasszal ott lehetett Süli János Paks-miniszter parlamenti eskütételén. Ugyancsak NER-kompatibilis a Kulcsár Attila botránybróker vallomásaiban, a 4-es metróról szóló OLAF-jelentésben és az osztrák Strabag útépítőcég pártpénzes aktáiban szereplő Puch László. Az MSZP korábbi kincstárnoka a 444.hu szerint személyesen Orbán Viktorral kötött alkut a baloldali Népszava állami finanszírozásáról – nehogy a kormányfővel szakító Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet legyen a legolvasottabb napilap. Ezek után szinte magától értetődő, hogy a Strabag hírhedt lobbistája, a több magyar és osztrák korrupciós nyomozásban érintett Aczél Zoltán nemrég megjelent szponzorként (a Belfry PE Kft.-n keresztül) Mészáros Lőrinc eszéki focicsapatánál.

És nem mellékesen: a Gyurcsány-éra Kincstári Vagyoni Igazgatóságát jegyző, Budai Gyula által később többször „bekóstolt” Zelles Sándor most Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó üzleti holdudvarát erősíti (Heti Válasz, 2018. január 25.), a BKV-perből épphogy kimaradt Forró Zoltán, Demszky Gábor volt kabinetfőnöke pedig 2015-ben a felcsúti polgármesterrel közösen nyerte meg a szilvásváradi lovasközpont felépítéséről szóló állami tendert.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.