Egy fecske mit csinál?

/ 2005.08.11., csütörtök 14:46 /

Mit tegyen az önképe alapján mértéktartó, óvatos elemző, ha egy politikai esemény kapcsán magán a lelkesedés, a bizakodás jegyeit véli felfedezni? Nem szeretném eltagadni: Sólyom László köztársasági elnökké választását az utóbbi évek egyik legjobb politikai döntésének tartom. Talán a volt alkotmánybírót támogató pártok sem voltak teljesen tisztában vele, hogy pontosan mire is számíthatnak, ha az új magyar köztársaság harmadik elnöke hivatalba lép. Egy politikus teljesítményét nem lenne szerencsés - és persze nem is lehet - előre jelezni, Sólyom László megszólalásait figyelve azonban már legalább az új államfő céljai körvonalazódnak. Magam négy okból is úgy vélem, hogy elnöksége szép reményekre jogosít.

Egyrészt: komoly esély nyílik rá, hogy olyan politikust ismerjen meg a közvélemény, akit egyformán tisztelhet a mérsékelt jobb- és baloldali választó. A magyar politika régóta küzd a pártpolitikai törésvonalakon átlépő tekintélyek hiányával, a pártvezetőket az egyik oldal rajongása mellett a másik oldal éles elutasítása veszi körül. Sólyom László a szintén elismert elődeinél is nagyobb eséllyel pályázhat arra, hogy egyetlen politikai erő se tarthassa "saját emberének". A gyakran szereptévesztő pártvezetők számára is hasznos volna, ha tisztán láthatnánk, mi a különbség a nemzet egységét kifejező államfő és a politikai versenyben a folyamatos vetélkedés kényszerében mozgó, a kormányfői tisztségre pályázó pártvezetők között.

Másrészt: talán még az is előfordulhat, hogy az új elnök népszerűségét nem "ártalmatlansága", a politikai kérdésektől való tartózkodása eredményezi, hanem éppen ellenkezőleg: képes lehet rá, hogy bebizonyítsa, van politika a pártpolitika mellett vagy felett is. A politika, a politikus fogalmának újraértelmezése az egyik legsürgetőbb feladat Magyarországon. Amíg nem világos a szavazók előtt, hogy a politika nem más, mint a közügyek intézése közben meghozott értékválasztások és gyakorlati döntések sora, nem várható, hogy változik a közvélemény lesújtó véleménye a magyar politikáról.

Harmadszor: az új elnök már első beszédében egyértelművé tette, hogy részt kíván venni a nyelvpolitikai küzdelmekben, méghozzá oly módon, hogy a pártok által kisajátított és ezért nagyrészt elhasznált fogalmak eredeti jelentését megpróbálja visszaadni. A magyar nemzet egységét kevés dolog fejezhetné ki jobban annál, mint ha az általa említett szavakat végre mindannyian ugyanúgy értenénk.

Negyedszer: Sólyom László nem félt attól, hogy felfedje politikai értékeit. Amikor önmagát konzervatív liberálisnak nevezte, a magyar politikát csak néhány éve követők bizonyára nem is értették, miről beszél. A rendszerváltás ellenzékének gondolkodását - és a XIX. századi magyar politikát is - meghatározó eszmei irányultság ugyanis, alapvetően pártpolitikai okok miatt, mára szinte teljesen eltűnt a hazai közéletből. Az új elnök politikai bátorságát mutatja, hogy önmeghatározását nem a pártokhoz, hanem hagyományokhoz és eszmékhez mérte.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.