Egy km nettó 3,5 milliárdért az Alföldön: minden korábbinál drágábban épülnek az autópályáink

/ 2017.06.05., hétfő 14:00 /
Egy km nettó 3,5 milliárdért az Alföldön: minden korábbinál drágábban épülnek az autópályáink

Nem készül el a választásokig a miniszterelnök által ígért gyorsforgalmi utak többsége, ennél azonban sokkal nagyobb baj, hogy minden korábbinál drágábban épülnek. Az Alföldön például már 3,5 milliárdba kerül egyetlen kilométer autópálya. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Az utóbbi években Orbán Viktor bátran ígért négysávos utakat, ez alapján Egernek, Sopronnak és Zalaegerszegnek már a jövő tavaszi választások előtt meg kellene kapnia a gyorsforgalmi kapcsolatot. Ez azonban nem fog megvalósulni, az útfejlesztésekről 2022-ig rendelkező kormányhatározat aktuális változata szerint Egerbe és Sopronba csak 2020-ban juthatunk el az M25-ösön, illetve az M85-ösön. Zalaegerszegre pedig várhatóan csak 2022-re autózhatunk kétszer kétsávos úton.

Szolnoknak, Kaposvárnak és Békéscsabának 2019-et ígért a kormányfő, ami még tarthatónak tűnik, ám az utóbbi két város esetében nem a gyorsforgalmi út teljes hosszán: mindkettőnek csak a középső szakasza készülhet el. Budapestről végig négysávos úton Kaposvárra csak 2021 őszén, Békéscsabára 2022 közepén juthatunk el. Hogy teljes legyen a kép: erre a jelenlegi tervek szerint Veszprémbe a jövő év elején, Salgótarjánba a végén lesz lehetőség.

A fentiek többsége autó- vagy gyorsútként épül, míg a néhány autópálya közül az egyik különösen drága lesz: Hajdú-Bihar megyében az M4-es Nagykereki (a román határ) és Berettyóújfalu között kilométerenként nettó 3,5 milliárd forintba kerül, összesen 103 milliárdba.

 

 

 

 

Részletes háttér a június 1-jei Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.