valasz.hu/itthon/minden-szinvonalat-alulmul-palinkas-jozsef-a-kormanymedia-tamadasarol-129173

http://valasz.hu/itthon/minden-szinvonalat-alulmul-palinkas-jozsef-a-kormanymedia-tamadasarol-129173

Egy lány a térről

/ 2012.12.14., péntek 13:10 /

Borsodi szülővárosának terein tanulta az első labdatrükköket, 2011-es prágai sikere után most ősszel pedig egy nem hivatalos világbajnoki sorozatban is első helyen végzett Szász Kitti, az első magyar női freestyle-versenyző. A 21 éves lány mindössze hat éve űzi a hazánkban alig ismert sportot.

A freestyle fociban két játékos vív párharcot a ringben: 30-30 másodpercekre kapják meg a labdát váltva, ebben az időkeretben kell minél látványosabb és pontosabb trükköket bemutatniuk. A végén a zsűri a játékosok teljesítményét labdakezelés, kreativitás és stílus alapján értékeli. Szász Kitti 2012-es, Leccében aratott diadalát az elődöntőben egy olasz, a döntőben pedig egy francia lány legyőzésével vívta ki.

Kitti a férfiak győztesével, a japán Kotaro Tokudával egyhetes brazil túrát nyert a világversenyt rendező cég ajándékaként. "Először egy brazil freestyle-os találkozón vettünk részt, majd elvittek minket a Sao Paulo-Corinthias bajnoki mérkőzésre, ahol a szünetben bemutatót tartottunk. Másnap egy edzéslátogatáson trükköztem az olimpiai ezüstérmes középpályás Lucas Mourával, később pedig Neymar da Silva Santos, hazájában aranylabdás csatárral is" - meséli Kitti, a hírekből pedig kiderült, hogy a találkozás nem csak benne hagyott mély nyomokat. "Fantasztikus látvány a freestyle, én nem tudnám utánuk csinálni" - mondta Neymar a leccei győztesekről.

Kitti az egri Eszterházy Károly Főiskola sportszervező szakára jár; most éppen halaszt egy teljes évet a rengeteg fellépés és több külföldi út miatt. "A vébé óta sok helyre hívtak, egymást érik a gratulációk, nő a facebookos rajongótáborom, néha már felismernek az utcán is, mindenki kedves velem, ami nagyon jó érzésekkel tölt el. Ám mindez csak a felszín. A nyüzsgés ellenére ugyanaz a sajószentpéteri lány maradtam, aki a sikereim előtt is voltam" - mondja hétköznapjairól Szász Kitti.Semmi köze a focihoz

Tíz-tizenegy éve mi került a karácsonyfa alá: Barbie-ház vagy focilabda, stoplis cipő?


Nem mondanám, hogy velem született a focis vonzalom, de tény, hogy a hetedik vagy nyolcadik születésnapomra bőrfocit kértem. Azzal passzolgattunk a lakótelepi srácokkal a parkolóban.

Több országban is megmutathatta már tudását. Hogy tekint vissza a sajószentpéteri kezdetekre?

Ott nőttem fel, ezért a város, illetve a helyek, ahol gyakoroltam és gyakorlok sokszor ma is, inspirálóan hatottak rám. Szeretek Sajószentpéteren labdázni.

Egyenes következmény, hogy aki freestyle-ozik, jól tud csapatban is focizni? Vagy fordítva: jól cselező csatárból könnyebben lesz zsonglőr?

Nem, a focihoz a labdán kívül gyakorlatilag semmi köze sincs ennek a sportnak. Úgy is mondhatnám: bárkiből lehet freestyler, akit érdekel a trükközés, ha rendszeresen és eleget gyakorol. Nem kell hozzá labdarúgós múlt.

Magyarországon nincs nagy rajongótábora ennek a sportnak. Mi hiányzik: az ismertség vagy a szervezettség?

Jó lenne szólni a gyerekekhez, elhívni őket versenyekre, találkozókra, ott megtanítani őket egy-egy trükkre, hogy megszeressék a gyakorlást. Ehhez valóban szükség lenne valamiféle szervezettségre ebben a sportágban is. Küldetésemnek tekintem, hogy minél több emberrel megismertessem és megszerettessem ezt a csodás sportot.

Hat versenyzőt sikerült elkalapálni a vb-n. Pontosan mi volt a feladat?

Három szempont alapján zsűriztek a kvalifikációban: kreativitás, stílus és labdabiztosság. Utóbbinál minden alkalommal én nyertem, előbbi kettőnél viszont volt olyan kör, amikor másik lányt találtak jobbnak.

Igaz, hogy a verseny előtt és azóta is edző nélkül, saját programmal gyakorol?

Így van, egyedül találom ki a trükk-kombinációkat, illetve építem fel a koreográfiát az egyes fellépésekre. A következő, Japánban rendezendő világbajnokság felkészülési időszakára viszont már szeretnék valamilyen edzői segítséget magam mellé, mert egyre több helyre hívnak, egyre többféle igénnyel, így rengeteg mozgáskombinációt kell kitalálnom rövid idő alatt.

Videomegosztókon láttam holdsarlórúgás után térdhajlattal labdát fogó és breakes mozdulatban belső lábélen egyensúlyozó versenyzőket is. Mit érdemes tanulni a fejlődéshez: harcművészetet, táncot, akrobatikát?

Az önismeret a legfontosabb: rá kell találni a saját stílusunkra, tudni kell, hogy mire vagyunk képesek, mert a produkciónak sosem szabad erőltetettnek lennie. Van, akinek a breakes mozdulatok állnak jól, de van olyan is, aki a felsőtestével tudja "táncoltatni" a labdát. Ha tudjuk az irányt, abban érdemes fejlődni. Láttam már zsonglőrös, hiphopos elemeket bedolgozó freestyle-osokat is.

Minden ön által bemutatott trükk új, vagy van egy véges számú formagyakorlat, és azt kombinálja minden versenyző?

A freestyle-ban nincs véges szám, a mozdulatsorok száma végtelen, mivel sosem lesz olyan pont, ahol ne lehetne új trükköt kitalálni.

Van már Szász Kitti-védjegyes mozgás?

Kifejezetten saját fejlesztésű kombinációm is van már; ezt két korábban már létező trükkből raktam össze, mégis teljesen új minőség jött létre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.