Egy polgárcsalád regénye

/ 2001.09.14., péntek 07:40 /

Dr. Unger Emil az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézet tudományos munkatársaként halt meg két évvel ezelőtt. Gazdag élete során mindig volt úgynevezett civil foglalkozása, mert ezt diktálta a polgári hagyomány, amelyet családja több mint másfél évszázada őrzött. Ha letudta a komoly tudományos minősítést is hozó munkát, kedvteléseinek élt: kutatta a magyar éremművészet történetét (Magyar éremhatározó című munkájának harmadik kötete is napvilágot látott), izgatta az elmúlt korok sajtója (Az elmúlt kétszáz év a magyar sajtóban című összeállítása hamarosan megjelenik). Unokafivérével, Magyar Zoltánnal felkutatta és megírta családja izgalmas históriáját (Egy pesti polgárcsalád története). 1996-ban közzétette Baleset című regényét, amely a rendszerváltozás utáni magyar társadalomról fest hitelesen ellentmondásos képet. Kutatóorvosként írta meg - máig egyedül - a taxisblokád napjainak lehetséges olvasatait. Olyan művet tett az asztalra, amely a későbbi korok számára is emlékezetessé teszi 1990 októberének végét, amikor oly sokan reménykedtek az események visszafordíthatóságában. Unger Emil független polgárként látta az eseményeket, az esetleges polgári jövő meghiúsítása miatt aggódott. Regényformát teremtett, szépírói feladatot vállalt. Mint kiderült, közben már dolgozott Az Újvilág utcai ház című nagyregényén, amely idén látott napvilágot.

Unger Emil könyve Franz Unger főhadnagy és Josefine Löblich esküvőjével kezdődik. S noha a templomban a násznép a Gott, erhaltét énekli, az esküvő utáni összejövetelen már magyar ügyek kerülnek szóba. Annál is inkább, mert az öreg Unger ősei már a XVII. század végén megjelentek Budán, hogy szabad polgárok legyenek. A töröktől felszabadított város újjáépítői lettek, s szorgalmuk, tehetségük révén egyre emelkedtek. Az említett esküvő idején már megbecsült polgárok, kiterjedt rokonsággal. Az elbeszélő több nemzedék életét követve a magyar hazafivá válás szakaszait mutatja fel. Noha az Unger-család soha nem lesz a nagy események irányítója, tagjai józanságukkal, tisztességükkel vagy éppen gyarlóságukkal hozzájárulnak a főváros nagyvárossá formálódásához, haszonélvezői, illetve elszenvedői a történelem szerencsés és szerencsétlen fordulatainak, háborúknak, forradalmaknak, gazdasági konjunktúrának és szegénységnek.

1925-ig követi a család sorsát a kései leszármazott. Nyilván leginkább a házi legendáriumra hagyatkozik, de egyes figurák felvázolásakor képzelőereje sem hagyja cserben. Hogy milyen az igazi polgár, az, akit '45 után igyekeznek eltüntetni a közéletből? Mindenekelőtt kritikus. Nem dől be olcsó politikai jelszavaknak (Károlyi, Tanácsköztársaság, antiszemitizmus), világosan látja helyzetét, s anyagi biztonsága tudatában mindig megőrzi függetlenségét. Igyekszik pontosan tájékozódni, de nem majmolja a divatot. Unger Emil persze nem idealizál, nem állítja, hogy egy polgárcsaládból csak polgári méltósággal és erényekkel rendelkező fiatalok kerülnek ki. A konfliktusok zöme arra utal, hogy bizonyos hagyományok a visszájukra fordulhatnak, a takarékosságból kapzsiság lehet, a függetlenségből közöny. Ahogy Márainál is láttuk.

Az Újvilág utcai ház egy műkedvelő író sikeres vállalkozása. A célnak, hogy felmutassa a németből magyarrá lett polgárság múltját, Unger Emil tökéletesen eleget tett. Könyve szórakoztató és tanulságos.

(Unger Emil: Az Újvilág utcai ház. Ajtósi Dürer Kiadó,
Budapest, 2001. Ármegjelölés nélkül)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.