Tulassay a lemondásáról: „Nem akarok hős lenni, az egyetem érdekeit tartom a szemem előtt”

/ 2012.04.01., vasárnap 20:43 /
Tulassay a lemondásáról: „Nem akarok hős lenni, az egyetem érdekeit tartom a szemem előtt”

Váratlanul lemondott hivataláról Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora. A hírt maga jelentette be vasárnap délután a hivatalában, a Heti Válasz a közel egyórás háttérbeszélgetés legfontosabb elemeit csokorba szedve próbálja megérteni, miért adta vissza a rektor a mandátumát, amely egyébként három hónap múlva járt volna le.

 

A lemondás hátteréhez hozzátartozik, hogy a Semmelweis Egyetemet kilenc éve, két rektori ciklus óta - tovább nem is lehet - vezető Tulassay Tivadar csütörtökön jelentette be, hogy a szenátus megfosztotta Schmitt Pál köztársasági elnököt kisdoktori címétől. A Dél-Koreából közben visszatérő államfő pénteken este a köztelevíziónak adott interjújában előbb azt közölte, hogy nem mond le (mert a legjobb képességei szerint járt el), majd kétségbe vonta a Semmelweis Egyetem eljárását arra hivatkozva, hogy a szenátus őt nem hallgatta meg. A rektor a vasárnapi háttérbeszélgetésén bizonyítékokat tárt fel arra vonatkozóan, hogy a bizottság meghívta és meg is hallgatta Schmitt Pált. Mindehhez az államfő azt a sajátos formát választotta, hogy nem jelent ugyan meg a grémium előtt, viszont meghívta a Sándor-palotába a rektort és Tóth Miklóst, a vizsgálóbizottság elnökét. (A bizottság pedig felhatalmazta Tóth Miklóst, hogy meghallgassa Schmitt Pált.)

Az elnök vasárnap reggel a közrádióban már jogilag is megkérdőjelezte a kisdoktori cím visszavonását, és bár megerősítette, hogy ő nem perel, reményét fejezte ki, hogy lesz olyan ügyvéd, aki utánajár a kérdésnek.

Semmelweis Egyetem rektora lemondásának legfontosabb okaként azt nevezte meg, hogy magukra maradtak az államfő kisdoktorijának ügyében. „Egyedül maradt az egyetem, mint a kisujjam." Közvetlen indokként három momentumot sorolt fel. Elsőként azt, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert kedden reggel hiába kereste telefonon azzal, hogy elkészült a vizsgálóbizottság jelentése, Réthelyi Miklós elérhetetlen volt. Majd a tényfeltáró bizottság jelentését a szaktárcától felbontás nélkül küldték vissza az egyetemnek így demonstrálva a minisztérium illetékességének hiányát. (Noha a jelentést az egyetem éppen azért küldte meg, mert a tényfeltáró bizottság szerint a minisztérium lett volna illetékes eljárni az ügyben.)

A második elem az volt, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár ugyan részt vett a szenátus ülésén, a július elsejétől hivatalba lépő új rektor megválasztása után azonban távozott, a kisdoktori ügyénél már nem volt jelen. Lapunk felvetette, hogy a szaktárca ezzel azt is jelezhette, hogy az egyetem autonóm döntéshozó, és ebbe semmilyen módon nem kívánnak beleszólni, Tulassay Tivadar azt válaszolta, az államtitkár pénteken délután viszont soron kívül bekérette a szenátusi ülés jegyzőkönyvét. (Amely még nem készült el.)

A rektor hangsúlyozta, teljes mértékig egyetért a szenátus döntésével, nem tehettek mást, mert az egyetem és a teljes magyar tudományos élet presztízsét súlyosan romboló ügyet mihamarabb le kell zárni. „A minisztérium viszont nem segített, hogy itt esetleg jogértelmezési probléma van, nem szóltak időben" - fogalmazott. Kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy azért mond le, mert attól tart, nem jogszerűen jártak el.

„Maradéktalanul egyetértettem a döntéssel, amely jogszerű volt" - szögezte le, s ezért teljes mértékig vállalja a felelősséget. A valódi oknak azt nevezte, hogy „bizalomvesztést érzek a személyemmel kapcsolatban". Az általa felhozott indokok közül azonban egyik sem tűnt kellő súlyúnak, ezért lapunk megkérdezte: ha időközben az államfő lemondana, akkor is fenntartaná-e a szándékát. A válasz határozott igen volt. „Nem akarok hős lenni, az egyetem érdekeit tartom a szemem előtt" - mondta. Lépésével segíteni akart, hogy „az egyetem „kikerüljön a vákuumból", ami fontos lehet „a jövőbeni forrásokhoz való jutásnál" A lemondó nyilatkozatot Tulassay Tivadar hétfőn reggel juttatja el a minisztériumba.

Utóda július elsejéig ideiglenesen, azután pedig teljes jogú rektorként Szél Ágoston anatómia professzor, eddigi rektorhelyettes.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.