Egyetlen törvénnyel szereztünk 54 ezer új magyart

/ 2017.08.10., csütörtök 13:54 /

Magas arányban fiatal, diplomás férfiakat. 

Egyszerűsítetett honosításnak hívják az eljárást, amellyel állampolgárságot kérhettek azok, akik valaha magyar állampolgárok voltak, a házastársuk, a szüleik vagy a gyermekük magyar.

A második Orbán-kabinet egyik első törvényének hatására 780 ezren kérték összesen a magyar állampolgárságot, és 2011 ás 2015 között összesen 54 ezer olyan új magyar lett, aki Magyarországon telepedett le, pedig korábban külföldön élt.

A KSH most megvizsgálta, kik is ők, és érdekes eredményre jutot. Többségük férfi, 39 évesnél fiatalabb. Leggyakrabban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (27 százalék) élnek, ami arra utal, hogy nagy arányban kárpátaljai magyarokról lehet szó, akik a katonai behívó elől menekültek (vagy lettek kétlakiak). 

Néhány érdekesség a KSH most megjelent elemzéséből:

  • Egyre kevesebben vannak a kérelmezők, 2013-hoz képest 2015-re megfeleződött a számuk.
  • A külföldön élő honosítottak állampolgárság szerinti megoszlását tekintve 2011–2015 között az ukrán állampolgárságú honosítottak aránya hét százalékról 29 százalékra nőtt.
  • Európán kívüli országból 1500 személy vált magyar állampolgárrá, Ázsiából érkeztek a legtöbben, számuk meghaladta a nyolcszázat. Közel negyedük vietnami, 13 százalékuk szíriai.
  • Tíz, határon belül magyar állampolgárrá vált személy közül átlagosan kilenc magyar anyanyelvű.
  • A vizsgált öt év végére a magyar anyanyelvűek aránya 94 százalékról  78 százalékra csökkent. A Romániából és Szlovákiából származó új magyar állampolgárok 94–95 százaléka magyar, a Szerbiából érkezetteknek 91 és a korábban ukrán állampolgárok 89 százaléka, míg a többi honosított közül csak kevesebb, mint háromtizede. Ők zömmel nem európai nyelvet beszélnek.
  • A Kínából, Vietnámból és Törökországból származók leggyakrabban magyar állampolgárságú házastársukra, ritkábban magyar állampolgárságú gyerekükre hivatkoztak.
  • A Magyarországon élők közül honosított felnőttek javítják Magyarország képzettségi mutatóit, mivel 21 százalékuknak van diplomája, az össznépességnél ez az arány csak 18 százalék.

A honosítottak száma

Forrás: KSH

   

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.