Egyetlen törvénnyel szereztünk 54 ezer új magyart

/ 2017.08.10., csütörtök 13:54 /

Magas arányban fiatal, diplomás férfiakat. 

Egyszerűsítetett honosításnak hívják az eljárást, amellyel állampolgárságot kérhettek azok, akik valaha magyar állampolgárok voltak, a házastársuk, a szüleik vagy a gyermekük magyar.

A második Orbán-kabinet egyik első törvényének hatására 780 ezren kérték összesen a magyar állampolgárságot, és 2011 ás 2015 között összesen 54 ezer olyan új magyar lett, aki Magyarországon telepedett le, pedig korábban külföldön élt.

A KSH most megvizsgálta, kik is ők, és érdekes eredményre jutot. Többségük férfi, 39 évesnél fiatalabb. Leggyakrabban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (27 százalék) élnek, ami arra utal, hogy nagy arányban kárpátaljai magyarokról lehet szó, akik a katonai behívó elől menekültek (vagy lettek kétlakiak). 

Néhány érdekesség a KSH most megjelent elemzéséből:

  • Egyre kevesebben vannak a kérelmezők, 2013-hoz képest 2015-re megfeleződött a számuk.
  • A külföldön élő honosítottak állampolgárság szerinti megoszlását tekintve 2011–2015 között az ukrán állampolgárságú honosítottak aránya hét százalékról 29 százalékra nőtt.
  • Európán kívüli országból 1500 személy vált magyar állampolgárrá, Ázsiából érkeztek a legtöbben, számuk meghaladta a nyolcszázat. Közel negyedük vietnami, 13 százalékuk szíriai.
  • Tíz, határon belül magyar állampolgárrá vált személy közül átlagosan kilenc magyar anyanyelvű.
  • A vizsgált öt év végére a magyar anyanyelvűek aránya 94 százalékról  78 százalékra csökkent. A Romániából és Szlovákiából származó új magyar állampolgárok 94–95 százaléka magyar, a Szerbiából érkezetteknek 91 és a korábban ukrán állampolgárok 89 százaléka, míg a többi honosított közül csak kevesebb, mint háromtizede. Ők zömmel nem európai nyelvet beszélnek.
  • A Kínából, Vietnámból és Törökországból származók leggyakrabban magyar állampolgárságú házastársukra, ritkábban magyar állampolgárságú gyerekükre hivatkoztak.
  • A Magyarországon élők közül honosított felnőttek javítják Magyarország képzettségi mutatóit, mivel 21 százalékuknak van diplomája, az össznépességnél ez az arány csak 18 százalék.

A honosítottak száma

Forrás: KSH

   

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.