valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

http://valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

Egyetlen törvénnyel szereztünk 54 ezer új magyart

/ 2017.08.10., csütörtök 13:54 /

Magas arányban fiatal, diplomás férfiakat. 

Egyszerűsítetett honosításnak hívják az eljárást, amellyel állampolgárságot kérhettek azok, akik valaha magyar állampolgárok voltak, a házastársuk, a szüleik vagy a gyermekük magyar.

A második Orbán-kabinet egyik első törvényének hatására 780 ezren kérték összesen a magyar állampolgárságot, és 2011 ás 2015 között összesen 54 ezer olyan új magyar lett, aki Magyarországon telepedett le, pedig korábban külföldön élt.

A KSH most megvizsgálta, kik is ők, és érdekes eredményre jutot. Többségük férfi, 39 évesnél fiatalabb. Leggyakrabban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (27 százalék) élnek, ami arra utal, hogy nagy arányban kárpátaljai magyarokról lehet szó, akik a katonai behívó elől menekültek (vagy lettek kétlakiak). 

Néhány érdekesség a KSH most megjelent elemzéséből:

  • Egyre kevesebben vannak a kérelmezők, 2013-hoz képest 2015-re megfeleződött a számuk.
  • A külföldön élő honosítottak állampolgárság szerinti megoszlását tekintve 2011–2015 között az ukrán állampolgárságú honosítottak aránya hét százalékról 29 százalékra nőtt.
  • Európán kívüli országból 1500 személy vált magyar állampolgárrá, Ázsiából érkeztek a legtöbben, számuk meghaladta a nyolcszázat. Közel negyedük vietnami, 13 százalékuk szíriai.
  • Tíz, határon belül magyar állampolgárrá vált személy közül átlagosan kilenc magyar anyanyelvű.
  • A vizsgált öt év végére a magyar anyanyelvűek aránya 94 százalékról  78 százalékra csökkent. A Romániából és Szlovákiából származó új magyar állampolgárok 94–95 százaléka magyar, a Szerbiából érkezetteknek 91 és a korábban ukrán állampolgárok 89 százaléka, míg a többi honosított közül csak kevesebb, mint háromtizede. Ők zömmel nem európai nyelvet beszélnek.
  • A Kínából, Vietnámból és Törökországból származók leggyakrabban magyar állampolgárságú házastársukra, ritkábban magyar állampolgárságú gyerekükre hivatkoztak.
  • A Magyarországon élők közül honosított felnőttek javítják Magyarország képzettségi mutatóit, mivel 21 százalékuknak van diplomája, az össznépességnél ez az arány csak 18 százalék.

A honosítottak száma

Forrás: KSH

   

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.