Egyetlen törvénnyel szereztünk 54 ezer új magyart

/ 2017.08.10., csütörtök 13:54 /

Magas arányban fiatal, diplomás férfiakat. 

Egyszerűsítetett honosításnak hívják az eljárást, amellyel állampolgárságot kérhettek azok, akik valaha magyar állampolgárok voltak, a házastársuk, a szüleik vagy a gyermekük magyar.

A második Orbán-kabinet egyik első törvényének hatására 780 ezren kérték összesen a magyar állampolgárságot, és 2011 ás 2015 között összesen 54 ezer olyan új magyar lett, aki Magyarországon telepedett le, pedig korábban külföldön élt.

A KSH most megvizsgálta, kik is ők, és érdekes eredményre jutot. Többségük férfi, 39 évesnél fiatalabb. Leggyakrabban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (27 százalék) élnek, ami arra utal, hogy nagy arányban kárpátaljai magyarokról lehet szó, akik a katonai behívó elől menekültek (vagy lettek kétlakiak). 

Néhány érdekesség a KSH most megjelent elemzéséből:

  • Egyre kevesebben vannak a kérelmezők, 2013-hoz képest 2015-re megfeleződött a számuk.
  • A külföldön élő honosítottak állampolgárság szerinti megoszlását tekintve 2011–2015 között az ukrán állampolgárságú honosítottak aránya hét százalékról 29 százalékra nőtt.
  • Európán kívüli országból 1500 személy vált magyar állampolgárrá, Ázsiából érkeztek a legtöbben, számuk meghaladta a nyolcszázat. Közel negyedük vietnami, 13 százalékuk szíriai.
  • Tíz, határon belül magyar állampolgárrá vált személy közül átlagosan kilenc magyar anyanyelvű.
  • A vizsgált öt év végére a magyar anyanyelvűek aránya 94 százalékról  78 százalékra csökkent. A Romániából és Szlovákiából származó új magyar állampolgárok 94–95 százaléka magyar, a Szerbiából érkezetteknek 91 és a korábban ukrán állampolgárok 89 százaléka, míg a többi honosított közül csak kevesebb, mint háromtizede. Ők zömmel nem európai nyelvet beszélnek.
  • A Kínából, Vietnámból és Törökországból származók leggyakrabban magyar állampolgárságú házastársukra, ritkábban magyar állampolgárságú gyerekükre hivatkoztak.
  • A Magyarországon élők közül honosított felnőttek javítják Magyarország képzettségi mutatóit, mivel 21 százalékuknak van diplomája, az össznépességnél ez az arány csak 18 százalék.

A honosítottak száma

Forrás: KSH

   

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.