Budapest Pride - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és több párt is elítélte a bántalmazást

/ 2013.07.08., hétfő 06:50 /

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM is elítélte, hogy három férfit bántalmaztak ismeretlenek a szombati Budapest Pride után. A rendőrség adatgyűjtést végez annak megállapítására, hogy elkövettek-e közösség tagjai elleni erőszakot a sértettek ellen.

A Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) szombat délután azt közölte az MTI-vel, hogy három tagjukra támadt egy körülbelül 30 fős csoport a Nyugati pályaudvarnál a Budapest Pride felvonulást követően.

A SZEMA közleménye szerint a szervezet három tagját „30 rasszista, egyenruhás neonáci" megtámadta, akik „cigány buzik!" felkiáltással elkezdték verni a három férfit. Hozzátették, hogy „a rendőrség ugyan gyorsan közbeavatkozott, de utána csak az áldozatok adatait vette fel, és a rasszista bűnözőket hagyta elmenni."

A sajtóhírek szerint Derdák Tibort, a sajókazai Dr. Ámbedkár Iskola igazgatóját, Orsós Jánost a Dzsaj Bhím közösség vezetőjét és egy harmadik társukat támadták meg. Derdák Tibor több helyen is arról nyilatkozott, hogy a támadást követően egyikük látleletet vetetett fel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében az áll, megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Derdák Tibort, Orsós Jánost és társukat szombaton a Budapest Pride felvonulás után ismeretlenek bántalmaztak.

Hangsúlyozzák, hogy minden olyan esetet mélységesen elítélnek, amikor egy demonstráció résztvevőit bántalmazzák, függetlenül attól, hogy a megmozdulással egyetértenek-e vagy sem. A közleményt azzal zárják: bíznak benne, hogy a rendőrség mindent megtesz a tettesek kézre kerítéséért.

Török Zsolt, a szocialisták szóvivője közleményében úgy fogalmazott: az MSZP szolidáris a bántalmazottakkal és mindazokkal, akiket a szélsőjobboldal rendszeresen rettegésben akar tartani. A politikus szerint szégyen, hogy ilyen megtörténhet, mint ahogyan szégyen az is, hogy Európa nagyvárosaiban 50-100 rendőr sem kell a szombatihoz hasonló rendezvény biztosítására, míg hazánkban dupla kordonnal és mintegy ezer rendőrrel kell távol tartani a békés polgároktól „a megvadult szélsőjobb homofób, fajgyűlölő, identitászavaros tagjait".

A szocialisták egyértelmű és határozott fellépést várnak el a kormánytól és annak szervezeteitől a szélsőséges és erőszakos csoportokkal, alakulatokkal szemben - áll a közleményben.

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, Niedermüller Péter pártja nevében szolidaritásáról és együttérzéséről biztosította Derdák Tibort, Orsós Jánost és munkatársukat. Szavai szerint határozottan elítélik ezt „a szégyenletes és gyalázatos esetet". A DK a leghatározottabban kiáll az újfasiszta bandák betiltása és szigorú megbüntetése mellett - jelentette ki.

Szabó Tímea, az Együtt-PM elnökségi tagja is arról írt, hogy szervezetük elítéli a szombati Budapest Pride utáni erőszakos bűncselekményt. A független képviselő emellett teljes körű vizsgálatot követelt a rendőri intézkedés elmaradásának jog- és szakszerűségéről.

Az eset alapos kivizsgálására szólított fel az Amnesty International is. A szervezet aggasztónak tartotta, hogy ez az esemény „sem múlt el homofób és rasszista támadás nélkül". Azt is aggasztónak nevezték, hogy a helyszínre viszonylag gyorsan odaérkező rendőrök a még a helyszín közelében tartózkodó elkövetőket a sértettek beszámolója szerint nem igazoltatták és nem kísérelték meg őket előállítani.

A rendőrség honlapján vasárnap délután közzétett közlemény szerint a BRFK adatgyűjtést folytat annak megállapítására, hogy szombat délután hat órát követően elkövettek-e közösség tagjai elleni erőszakot három, a Budapest Pride felvonulásról távozó férfi ellen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta: a három férfi egybehangzóan azt közölte a Szent István körúton a rendezvény biztosításában résztvevő rendőrökkel, hogy támadóik nincsenek a helyszínen, róluk személyleírást adni nem tudnak, orvosi ellátásra nem tartanak igényt. A rendőrök a három közül az egyik férfin láttak sérülést, a felső ajkán halvány bőrpírt.

A támadókat - mivel azok a sértettek elmondása szerint már nem voltak a helyszínen - a rendőrök nem tudták igazoltatni, előállítani. A támadók egy későbbi időpontban történt azonosítását a megtámadott három férfi egyikének sajtóban megjelent közlésén kívül jelenleg semmilyen adat, információ nem támasztja alá - közölte a rendőrség.

A rendőrség - mivel a sértettek elhagyták a fővárost - már szombaton megkísérelte beszerezni a sajtóhírekben szereplő sérülésekről a látleletet. A sértettek nyilatkozataiban megnevezett egészségügyi intézmény azonban azt közölte a rendőrséggel, hogy a sértettek még orvosi vizsgálatukat megelőzően onnan eltávoztak, részükre látleletet nem adtak ki - írják.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.