valasz.hu/itthon/nyugdij-ferfiaknak-is-40-ev-utan-van-egy-fontos-kulonbseg-114172

http://valasz.hu/itthon/nyugdij-ferfiaknak-is-40-ev-utan-van-egy-fontos-kulonbseg-114172

Egymillióan hagyták el az országot? Most kiderült: nem

/ 2014.10.17., péntek 08:35 /

Nem egymillió és nem is félmillió - mint ahogy korábban a sajtóban megjelent - a Magyarországról elvándoroltak száma. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, egy 2013 eleji adatfelvételen alapuló felmérése szerint nagyjából 350 ezren vándoroltak ki az országból.  

Melegh Attila a KSH kutatója, Seemig projektvezetője pénteken a Kossuth Rádióban elmondta, hogy a korábban a sajtóban megjelent félmilliós vagy akár egymilliós számok többfajta mérési hibán alapulnak, és ezért nem reprezentatívak.

Egyrészt vannak, akik a Facebook-on gyűjtik be az adatokat az ismerősök által vagy például (a milliós elvándorlást bizonyítani hivatott) társadalombiztosítási bejelentkezés alapján készítenek felmérést. A szakember szerint, aki a tb-rendszerbe bejelentkezett egyszer az nem biztos, hogy ott marad, lehet, hogy már hazajött, de az is lehet, hogy már egy harmadik vagy negyedik országban tartózkodik, így csalóka ez alapján adatokat közölni.

A most megismert HSH vizsgálatból azonban kiderült, hogy a 2009 után kivándorlolt 350 ezer ember 80 százaléka 40 éven aluli, és a magyarországi 18 százalékos átlagnál jóval magasabb, 30 százalék körüli közöttük a diplomások aránya.

Az 1989 utáni magyar kivándorlást vizsgáló kétéves kutatás szerint a három legjelentősebb célország Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság. 

A Németországba és Ausztriába kivándorlók között az átlagnál magasabb a szakmunkások aránya. Az Egyesült Királyságba kivándorlók körében jelentősen nagyobb a diplomások aránya.

Aki kimegy, dolgozni akar (csak nagyobb fizetésért), így nem meglepő, hogy kivándorlók túlnyomó többsége, 84 százalék dolgozik és csupán 10 százalék biztos abban, hogy idővel hazatérne.  

Melegh Atila szerint, bár a migráció természetes folyamat, mégis állandó felmérésekre, figyelésre van szükség, hogy akár Diaszpóra-kötvénnyel, mint Dél-Amerikában, vagy más önkormányzati, kormányzati segítséggel „visszacsábítsák” az elvándolroltakat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.