valasz.hu/itthon/negy-heten-at-tart-a-nyilvanos-tajekoztatas-59748

http://valasz.hu/itthon/negy-heten-at-tart-a-nyilvanos-tajekoztatas-59748

Egymillióan hagyták el az országot? Most kiderült: nem

/ 2014.10.17., péntek 08:35 /

Nem egymillió és nem is félmillió - mint ahogy korábban a sajtóban megjelent - a Magyarországról elvándoroltak száma. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, egy 2013 eleji adatfelvételen alapuló felmérése szerint nagyjából 350 ezren vándoroltak ki az országból.  

Melegh Attila a KSH kutatója, Seemig projektvezetője pénteken a Kossuth Rádióban elmondta, hogy a korábban a sajtóban megjelent félmilliós vagy akár egymilliós számok többfajta mérési hibán alapulnak, és ezért nem reprezentatívak.

Egyrészt vannak, akik a Facebook-on gyűjtik be az adatokat az ismerősök által vagy például (a milliós elvándorlást bizonyítani hivatott) társadalombiztosítási bejelentkezés alapján készítenek felmérést. A szakember szerint, aki a tb-rendszerbe bejelentkezett egyszer az nem biztos, hogy ott marad, lehet, hogy már hazajött, de az is lehet, hogy már egy harmadik vagy negyedik országban tartózkodik, így csalóka ez alapján adatokat közölni.

A most megismert HSH vizsgálatból azonban kiderült, hogy a 2009 után kivándorlolt 350 ezer ember 80 százaléka 40 éven aluli, és a magyarországi 18 százalékos átlagnál jóval magasabb, 30 százalék körüli közöttük a diplomások aránya.

Az 1989 utáni magyar kivándorlást vizsgáló kétéves kutatás szerint a három legjelentősebb célország Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság. 

A Németországba és Ausztriába kivándorlók között az átlagnál magasabb a szakmunkások aránya. Az Egyesült Királyságba kivándorlók körében jelentősen nagyobb a diplomások aránya.

Aki kimegy, dolgozni akar (csak nagyobb fizetésért), így nem meglepő, hogy kivándorlók túlnyomó többsége, 84 százalék dolgozik és csupán 10 százalék biztos abban, hogy idővel hazatérne.  

Melegh Atila szerint, bár a migráció természetes folyamat, mégis állandó felmérésekre, figyelésre van szükség, hogy akár Diaszpóra-kötvénnyel, mint Dél-Amerikában, vagy más önkormányzati, kormányzati segítséggel „visszacsábítsák” az elvándolroltakat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.