ELADÓ KIADÓ

/ 2006.03.09., csütörtök 13:29 /

Bár Erdős Ákos és társai vállalták, hogy az állami privatizációs szervek tudta nélkül nem származtatják tovább a Nemzeti Tankönyvkiadót, mégis efféle forgatókönyv van készülőben. Lapunk úgy értesült, hamarosan a Gyurcsány Ferenc egykori érdekeltségeként jegyzett Perfekt Zrt.-nek is új gazdája lehet.A vevő kötelezettséget vállal arra, hogy a részvények öt éven belüli továbbértékesítéséhez beszerzi a privatizációs szervezet előzetes írásbeli hozzájárulását - áll a Nemzeti Tankönyvkiadó (NT) Rt. magánosítását szentesítő, 2004 végén kelt adásvételi szerződésben. Miként azonban az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. kommunikációs igazgatósága közölte lapunkkal, mindeddig nem érkezett olyan kérelem, amely "részvények továbbértékesítéséhez szükséges előzetes engedély megadására irányult volna". Márpedig a könyves cég bizony eladósorban van - értesülésünket a tulajdonos Láng Kiadó és Holding (LKH) Zrt. igazgatója, Doffek Tamás is megerősítette.

Az újraértékesítés híre persze már korábban fel-felröppent - a parlamenti ellenzék szerint eleve az volt az NT "elherdálásának" célja, hogy az Erdős Ákos nevével fémjelzett Lángművek később luxushaszonnal adhassa tovább a kiadóvállalatot. A szóbeszédeknek most vége; mára a cégeladás technikai oldala is kirajzolódni látszik. A csel lényege, hogy Erdős és társai (köztük a Közép-Európára összpontosító Royalton Capital Investors befektetési alap) nem magát a tankönyvkiadót, hanem az anyacég LKH Zrt.-t készülnek értékesíteni. Ezért a nem stratégiai jelentőségű Láng-érdekeltségeket máris "kiszervezték" a holdingból, és a tavaly év végén bejegyzett Láng Vagyonkezelő Zrt. égisze alá telepítették. Tehát az eladandó LKH-hoz ma már kizárólag a tankönyvkiadó és a - 2002-ben Gyurcsány Ferenctől átvett - szakoktató cég, a Perfekt Zrt. tartozik.

A Láng-tulajdonosok a holding továbbszármaztatásával két legyet üthetnek egy csapásra. Egyfelől megszabadulnának a kormányfő céglajstromán egykor előkelő helyen szereplő, vagyis a közfigyelem állandó kontrollja alatt álló Perfekttől. Másrészt attól a tankönyvkiadótól, amelyet anno vitatott körülmények között szereztek meg (lásd keretes írásunkat), és amiről a fideszes vezetőknek alighanem a "visszavesszük" fordulat jut először eszükbe. Sőt, akad olyan jogi szakértő, aki szerint Erdősék ezzel az eladási konstrukcióval az ÁPV esetleges kekeckedéseit (például a hozzájárulás megtagadását) is "át tudják hidalni", hiszen papíron nem a kiadót viszik vásárra, hanem a kiadó anyacégét.

A Heti Válasz e-mailben juttatta el az LKH készülő adásvételére vonatkozó kérdéseit a huzamosabb ideig a tengerentúlon tartózkodó Erdős Ákosnak, ám a válaszok végül a holding igazgatójának számítógépéről érkeztek meg szerkesztőségünkbe. Doffek Tamás megismételte a Láng csoport meghatározó tulajdonosaként jegyzett Royalton befektetési alap vezetőinek korábbi nyilatkozatát, mely szerint - miután hamarosan lejár az alap befektetési időtartama - 2007 közepéig értékesíteni kívánják részvényeiket a magyarországi vállalatokban. "Ez az oka, hogy különböző tranzakciók és strukturálási lépések zajlanak a cégeinknél; ennek részletei azonban az LKH zártkörű működéséből adódóan nem nyilvánosak" - tette hozzá.

Doffek tehát Erdős Ákos akaratától független cselekménysorként, a külföldi tulajdonosok "kényszerű" döntéseként írta le a holding (s benne a tankönyvkiadó és a Perfekt) majdani eladását. Ám azt nem említette, hogy az üzletember nem független a Royaltontól. Erdős a mai napig igazgatósági tag például abban a luxemburgi, Mortgage Holding S. A. névre keresztelt társaságban, amelyen keresztül a Royalton ellenőrzést gyakorol a magyarországi Ella Bank fölött. Emellett Erdős Ákos és a Royalton képviselői abban is megállapodtak, hogy az Állami Nyomda Nyrt. részvényeseiként rendszeresen egyeztetnek, és lehetőleg együtt szavaznak a társaság közgyűlésein. Továbbá nyilvánvaló, hogy a Láng-vezetők már az NT privatizációs szerződésének aláírásakor tudatában voltak annak, hogy "hamarosan lejár az alap befektetési időtartama", ennek ellenére vállalták, hogy az ÁPV tudta nélkül nem adják tovább a tankönyvkiadót.

A közeljövőben tehát a majdani vevő kilétére is fény derülhet. Úgy tudjuk, a Láng csoport jelenleg a finn hátterű Sanomával folytat előrehaladott tárgyalásokat, bár a Nők Lapja, a Best, a Story, a National Geographic és a Figyelő kiadójaként ismert Sanoma Budapest Kiadói Rt.-nél egyelőre nem tudnak az alkufolyamatról. Igaz, híreink szerint a Royalton-Erdős-kör nem is a magyarországi leánycéggel, hanem közvetlenül a Sanoma finn tulajdonosaival vette fel a kapcsolatot.A MAGÁNOSÍTÁS STÁCIÓI

2003 novemberében Medgyessy Péter kormánya határozatba foglalja a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációs koncepcióját. Eszerint kétfordulós nyílt pályázat keretében kell eladni a társaság 70 százalék mínusz egy szavazatnyi hányadot kitevő részvénycsomagját.

2004 júliusában az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. megjelenteti a pályázati felhívást.

2004 augusztusáig 13 társaság nyújt be előzetes vételi ajánlatot. Az ÁPV végül öt pályázót hív meg a második fordulóba.

2004 novemberében a Gyurcsány Ferenc vezette kormány privatizációs szervezete a Láng Kiadó és Holding Rt.-t hirdeti ki győztesnek. A felek a részvények vételárát 3,2 milliárd forintban állapítják meg. A Fidesz kifogásolja, hogy az Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó holding végeredményben 700 millió forinttal kevesebbet fizet a kiadóért, mint amennyit az első fordulóban kínált. Az ÁPV belső vizsgálata szerint viszont a nyertes befektető ajánlata több mint félmilliárd forinttal meghaladja a független vagyonértékelésben megjelölt valós piaci értéket.

2005 szeptemberében az Állami Számvevőszék az ÁPV 2004-es magánosítási gyakorlatáról megállapítja: a tankönyvkiadó eladása az első olyan privatizáció, ahol a második fordulóban csökkent a vételár. Az ÁSZ javaslata szerint a pénzügyminiszternek intézkednie kellene, hogy az ÁPV olyan pályázatokat írjon ki, amelyekben mindvégig érvényesül a verseny, továbbá hogy a kiírt pályázatok minden szempontból tegyék lehetővé az elbírálások objektivitását és átláthatóságát.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.