valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

http://valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

Elég a fanyalgásból: jók ezek a PISA-eredmények nekünk!

/ 2016.12.07., szerda 09:30 /

Ugyan Zsuppán kolléga már értelmezte a legújabb PISA-felmérés eredményeit, de ő ért a témához, márpedig a Brexit óta tudjuk, hogy a szakértők kora lejárt. Elég az egyrészt-másrésztekből! Elég a lehajtott fej politikájából!

Először is szögezzük le, ha a migránsokat beengedtük volna, még sokkal rosszabbak lennének az eredmények. Elég ránézni a listát vezető országokra. Hány szír él Szingapúrban? És hány afgán Japánban? Ezeket az ázsiai országokat egyébként is ki kéne zárni a mintából, mert marha sokat tanulnak. Ez olyan, mintha mi úgy próbálnánk előrejutni fociban, hogy keményen edzünk. Nem fair.

Másrészt a teszt mér egyes tárgyakat, ám nem mér más legalább olyan fontosakat. Lehet, hogy a tyúkmellű tajvaniak jobbak fizikából, de milyen esélyük lenne kidobósban?

És igen, az is elképzelhető, hogy a magyar gyerekek nem tudnak olyan jól számolni, de erkölcstanban simán lenyomnák az észteket. És melyik a fontosabb? Egy összeadást a magyarok felnőve bármikor beüthetnek a számológépükbe, de az észtek hogyan boldogulnak majd szilárd morális fundamentum nélkül a korrupt kis országocskájukban?

Amúgy is az egész teszt csalás: nekem senki ne magyarázza meg, hogy, hogy egy hongkongi vagy szingapúri 15 éves gyerek jobban meg tud oldani egy magyar szövegértési feladatot! Ha meg nem csalás a teszt, akkor sem következik belőle semmi. Még szerencse, hogy a magyar politikusok inkább Dubajba járnak tanulmányútra, mert Finnországba menni kidobott pénz lett volna, mostanra akkorát esett a finn oktatás színvonala. Egy szegregált magyar kisiskolás is pillanatok alatt kiszámolja, hogy ha Finnország három év alatt drámai zuhanásban vesztett tíz pontot matematikából és most 511 ponton áll, miközben mi az ellenséges nemzetközi környezetben kvázi szinten tartottunk magunkat, és mínusz négypontos eséssel 477 ponton zártuk 2015-öt, akkor – ha ez a tendencia folytatódik –, melyik évben hagyjuk magunk mögött a finneket. A megoldás: 2033. Nem irigylem őket.

És még annyit, hogy szinte minden tárgyból szorosan Luxemburg és Izrael között vagyunk. Az egyik a leggazdagabb európai ország, a másik meg... Pontosan tudjuk a zsidókról, mennyi eszük van, elég végignézni a magyar Nobel-díjasokon. Na, ők vannak mögöttünk. Milyen hanyatlásról beszélünk akkor?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.