heti-valasz.hu/itthon/nyary-krisztian-elmondja-milyen-bort-ajanl-a-digitalis-heti-valasz-olvasasa-melle-128920

http://heti-valasz.hu/itthon/nyary-krisztian-elmondja-milyen-bort-ajanl-a-digitalis-heti-valasz-olvasasa-melle-128920

Elég a fanyalgásból: jók ezek a PISA-eredmények nekünk!

/ 2016.12.07., szerda 09:30 /

Ugyan Zsuppán kolléga már értelmezte a legújabb PISA-felmérés eredményeit, de ő ért a témához, márpedig a Brexit óta tudjuk, hogy a szakértők kora lejárt. Elég az egyrészt-másrésztekből! Elég a lehajtott fej politikájából!

Először is szögezzük le, ha a migránsokat beengedtük volna, még sokkal rosszabbak lennének az eredmények. Elég ránézni a listát vezető országokra. Hány szír él Szingapúrban? És hány afgán Japánban? Ezeket az ázsiai országokat egyébként is ki kéne zárni a mintából, mert marha sokat tanulnak. Ez olyan, mintha mi úgy próbálnánk előrejutni fociban, hogy keményen edzünk. Nem fair.

Másrészt a teszt mér egyes tárgyakat, ám nem mér más legalább olyan fontosakat. Lehet, hogy a tyúkmellű tajvaniak jobbak fizikából, de milyen esélyük lenne kidobósban?

És igen, az is elképzelhető, hogy a magyar gyerekek nem tudnak olyan jól számolni, de erkölcstanban simán lenyomnák az észteket. És melyik a fontosabb? Egy összeadást a magyarok felnőve bármikor beüthetnek a számológépükbe, de az észtek hogyan boldogulnak majd szilárd morális fundamentum nélkül a korrupt kis országocskájukban?

Amúgy is az egész teszt csalás: nekem senki ne magyarázza meg, hogy, hogy egy hongkongi vagy szingapúri 15 éves gyerek jobban meg tud oldani egy magyar szövegértési feladatot! Ha meg nem csalás a teszt, akkor sem következik belőle semmi. Még szerencse, hogy a magyar politikusok inkább Dubajba járnak tanulmányútra, mert Finnországba menni kidobott pénz lett volna, mostanra akkorát esett a finn oktatás színvonala. Egy szegregált magyar kisiskolás is pillanatok alatt kiszámolja, hogy ha Finnország három év alatt drámai zuhanásban vesztett tíz pontot matematikából és most 511 ponton áll, miközben mi az ellenséges nemzetközi környezetben kvázi szinten tartottunk magunkat, és mínusz négypontos eséssel 477 ponton zártuk 2015-öt, akkor – ha ez a tendencia folytatódik –, melyik évben hagyjuk magunk mögött a finneket. A megoldás: 2033. Nem irigylem őket.

És még annyit, hogy szinte minden tárgyból szorosan Luxemburg és Izrael között vagyunk. Az egyik a leggazdagabb európai ország, a másik meg... Pontosan tudjuk a zsidókról, mennyi eszük van, elég végignézni a magyar Nobel-díjasokon. Na, ők vannak mögöttünk. Milyen hanyatlásról beszélünk akkor?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.