valasz.hu/itthon/morvai-krisztina-a-rendorokhoz-tagadjak-meg-a-parancsot-24894/

http://valasz.hu/itthon/morvai-krisztina-a-rendorokhoz-tagadjak-meg-a-parancsot-24894/

Elég a fanyalgásból: jók ezek a PISA-eredmények nekünk!

/ 2016.12.07., szerda 09:30 /

Ugyan Zsuppán kolléga már értelmezte a legújabb PISA-felmérés eredményeit, de ő ért a témához, márpedig a Brexit óta tudjuk, hogy a szakértők kora lejárt. Elég az egyrészt-másrésztekből! Elég a lehajtott fej politikájából!

Először is szögezzük le, ha a migránsokat beengedtük volna, még sokkal rosszabbak lennének az eredmények. Elég ránézni a listát vezető országokra. Hány szír él Szingapúrban? És hány afgán Japánban? Ezeket az ázsiai országokat egyébként is ki kéne zárni a mintából, mert marha sokat tanulnak. Ez olyan, mintha mi úgy próbálnánk előrejutni fociban, hogy keményen edzünk. Nem fair.

Másrészt a teszt mér egyes tárgyakat, ám nem mér más legalább olyan fontosakat. Lehet, hogy a tyúkmellű tajvaniak jobbak fizikából, de milyen esélyük lenne kidobósban?

És igen, az is elképzelhető, hogy a magyar gyerekek nem tudnak olyan jól számolni, de erkölcstanban simán lenyomnák az észteket. És melyik a fontosabb? Egy összeadást a magyarok felnőve bármikor beüthetnek a számológépükbe, de az észtek hogyan boldogulnak majd szilárd morális fundamentum nélkül a korrupt kis országocskájukban?

Amúgy is az egész teszt csalás: nekem senki ne magyarázza meg, hogy, hogy egy hongkongi vagy szingapúri 15 éves gyerek jobban meg tud oldani egy magyar szövegértési feladatot! Ha meg nem csalás a teszt, akkor sem következik belőle semmi. Még szerencse, hogy a magyar politikusok inkább Dubajba járnak tanulmányútra, mert Finnországba menni kidobott pénz lett volna, mostanra akkorát esett a finn oktatás színvonala. Egy szegregált magyar kisiskolás is pillanatok alatt kiszámolja, hogy ha Finnország három év alatt drámai zuhanásban vesztett tíz pontot matematikából és most 511 ponton áll, miközben mi az ellenséges nemzetközi környezetben kvázi szinten tartottunk magunkat, és mínusz négypontos eséssel 477 ponton zártuk 2015-öt, akkor – ha ez a tendencia folytatódik –, melyik évben hagyjuk magunk mögött a finneket. A megoldás: 2033. Nem irigylem őket.

És még annyit, hogy szinte minden tárgyból szorosan Luxemburg és Izrael között vagyunk. Az egyik a leggazdagabb európai ország, a másik meg... Pontosan tudjuk a zsidókról, mennyi eszük van, elég végignézni a magyar Nobel-díjasokon. Na, ők vannak mögöttünk. Milyen hanyatlásról beszélünk akkor?

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nyír a vasút, vág a MÁV!

A „székely intercity” azonnali megcsonkításától visszalépett a MÁV, decemberben azonban így is sor kerülhet a háló- és étkezőkocsik kivonására. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.