„Életem legszebb pillanata volt" - rangos díjat kapott a Heti Válasz szerzője

/ 2017.10.06., péntek 18:30 /

Vatikáni elismerést kapott a „tágabb értelemre” alapozó hazai gazdasági képzésért Baritz Laura nővér, a Heti Válasz szerzője.

Baritz Sarolta Laura Budapesten született, 1978-ban érettségizett az I. István Gimnáziumban, orosz-angol tagozaton, 1983-ban közgazdász diplomát szerzett. Különböző külkereskedelmi vállalatoknál, majd a Pepsi Cola amerikai cég hazai vállalatánál dolgozott, nyelvismerete, szaktudása számos külföldi utazást, hosszabb-rövidebb kiküldetést, jelentős üzletkötéseket tett lehetővé. A felívelő lehetőségeket édesanyja betegsége végleg megszakította, teljes idejét az ő ápolására fordította, az erős családi vallási gyökerekre alapozott életszemlélete és Isten hívó szava a domonkos rend kötelékébe vezette, 1994 óta tagja a magyarországi Domonkos nővérek szerzetesi kongregációjának, a rend budakeszi rendházában él.

2010-től a Sapientia Hittudományi Főiskolán az egyház társadalmi tanításán alapú közgazdaságtan oktatására szakirányt hozott létre társaival.

Laura nővér az alternatív közgazdaságtan, környezet gazdaságtan kérdéseivel foglalkozik kiemelten, számos konferencia előadója, szakanyagok szerzője. Gazdasági témájú írásai a Heti Válaszban jelennek meg rendszeresen.

Laura nővér, miután átvette a díjat a Vatikánban

A Joseph Ratzinger Vatican Alapítvány és a madridi Francisco de Vitoria Egyetem által az év elején kiírt Expanded Reason Award nemzetközi pályázat „tanítás" kategóriájának díját 367 pályázó és 30 ország közül kapta a Keresztény Táradalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) képzési misszió.

De mit is jelent ez a fajta képzés? A KETEG képzés 2010-ben kezdődött a budapesti Sapientián, három tantárgyblokkban valósítva meg az integrált szemléletű, „emberközpontú gazdaság" oktatását az Egyház társadalmi tanításának alapján – mondta el a díjazott. A teológiai-filozófiai blokk, részletesen foglalkozva antropológiai kérdésekkel, mintegy megalapozza az erényetikai alapokon tárgyalt gazdaság emberképét, a „homo moralis"-t, illetve a gazdasági életben a kölcsönösséget is megvalósítani képes „homo reciprocans"-t; a társadalomtudományi blokk látókör-bővítő tantárgyakat kínál, elmélyítve a közgazdasági diszciplína integrációs és társadalmi jellegét; a harmadik pedig a gazdasági témákat felölelő közgazdasági blokk, amely már „emberközpontú" szemléletben tárgyalja az adott gazdasági tárgyakat. A Sapientia és a Corvinus együttműködése alapján kezdődött 2013-ban a Corvinuson folyó képzés, melynek hallgatói létszáma eléri a 180 főt félévente. A KETEG képzés együttműködik a római Pápai Szent Tamás Egyetemmel (Angelicum) is.

A díjat 2017. szeptember 27-én vette át a Vatikánban dr. Baritz Laura – a díjátadót pápai audiencia követte, ahol a díjazottak személyesen találkozhattak Ferenc pápával. „Életem legszebb pillanata volt” – mondta el később Baritz Laura nővér.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.