valasz.hu/itthon/a-gyilkossag-csak-egy-show-volt-22274

http://valasz.hu/itthon/a-gyilkossag-csak-egy-show-volt-22274

„Életem legszebb pillanata volt" - rangos díjat kapott a Heti Válasz szerzője

/ 2017.10.06., péntek 18:30 /

Vatikáni elismerést kapott a „tágabb értelemre” alapozó hazai gazdasági képzésért Baritz Laura nővér, a Heti Válasz szerzője.

Baritz Sarolta Laura Budapesten született, 1978-ban érettségizett az I. István Gimnáziumban, orosz-angol tagozaton, 1983-ban közgazdász diplomát szerzett. Különböző külkereskedelmi vállalatoknál, majd a Pepsi Cola amerikai cég hazai vállalatánál dolgozott, nyelvismerete, szaktudása számos külföldi utazást, hosszabb-rövidebb kiküldetést, jelentős üzletkötéseket tett lehetővé. A felívelő lehetőségeket édesanyja betegsége végleg megszakította, teljes idejét az ő ápolására fordította, az erős családi vallási gyökerekre alapozott életszemlélete és Isten hívó szava a domonkos rend kötelékébe vezette, 1994 óta tagja a magyarországi Domonkos nővérek szerzetesi kongregációjának, a rend budakeszi rendházában él.

2010-től a Sapientia Hittudományi Főiskolán az egyház társadalmi tanításán alapú közgazdaságtan oktatására szakirányt hozott létre társaival.

Laura nővér az alternatív közgazdaságtan, környezet gazdaságtan kérdéseivel foglalkozik kiemelten, számos konferencia előadója, szakanyagok szerzője. Gazdasági témájú írásai a Heti Válaszban jelennek meg rendszeresen.

Laura nővér, miután átvette a díjat a Vatikánban

A Joseph Ratzinger Vatican Alapítvány és a madridi Francisco de Vitoria Egyetem által az év elején kiírt Expanded Reason Award nemzetközi pályázat „tanítás" kategóriájának díját 367 pályázó és 30 ország közül kapta a Keresztény Táradalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) képzési misszió.

De mit is jelent ez a fajta képzés? A KETEG képzés 2010-ben kezdődött a budapesti Sapientián, három tantárgyblokkban valósítva meg az integrált szemléletű, „emberközpontú gazdaság" oktatását az Egyház társadalmi tanításának alapján – mondta el a díjazott. A teológiai-filozófiai blokk, részletesen foglalkozva antropológiai kérdésekkel, mintegy megalapozza az erényetikai alapokon tárgyalt gazdaság emberképét, a „homo moralis"-t, illetve a gazdasági életben a kölcsönösséget is megvalósítani képes „homo reciprocans"-t; a társadalomtudományi blokk látókör-bővítő tantárgyakat kínál, elmélyítve a közgazdasági diszciplína integrációs és társadalmi jellegét; a harmadik pedig a gazdasági témákat felölelő közgazdasági blokk, amely már „emberközpontú" szemléletben tárgyalja az adott gazdasági tárgyakat. A Sapientia és a Corvinus együttműködése alapján kezdődött 2013-ban a Corvinuson folyó képzés, melynek hallgatói létszáma eléri a 180 főt félévente. A KETEG képzés együttműködik a római Pápai Szent Tamás Egyetemmel (Angelicum) is.

A díjat 2017. szeptember 27-én vette át a Vatikánban dr. Baritz Laura – a díjátadót pápai audiencia követte, ahol a díjazottak személyesen találkozhattak Ferenc pápával. „Életem legszebb pillanata volt” – mondta el később Baritz Laura nővér.

 

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!