Elfoglaltak egy BKV-buszt – több tucat kisgyerek a fedélzeten

/ 2015.05.13., szerda 14:53 /

Az egyik szemtanú videóra vette a jelenetet. Megmutatjuk!

Még május 10-én történt az eset, de a videós bizonyítékot csak most sikerült beszereznünk. Azzal kezdődött a história, hogy a járművet beterelték a fővárosi Millenáris udvarára. A veszteglő buszra eleinte csak néhányan merészkedtek fel. „Kisfiam, ülj be a kormány mögé nyugodtan” – biztatgatták övéiket a gyermekes apák, de persze ők maguk élvezték legjobban, hogy legálisnak tűnő körülmények között tekergethetik a Budapesti Közlekedési Központ egyik utasszállítójának volánját.  

Aztán hirtelen megjelent néhány anyakorú és fiatalabb hölgy gitárral, hegedűvel; befészkelték magukat az álló kék buszra, és – ahogy egy idős plébános ismerősöm szokta mondani – „csapatni kezdték a fergetegpartit”. Szólt a gyerekdal (Sárkányparipán vágtattam…, Volt nekem egy kecském, tudod-e…) meg a mondóka (Hej, Gyula, Gyula, Gyula, szól a duda, duda, duda, Pest, Buda, Buda, Buda, pattogatott kukorica!), a jármű és környéke megtelt szülőkkel, 0–5 éves gyerekekkel, és senki nem akarta, hogy valaha is vége legyen a foglalkozásnak.

Hogy mi volt ez az egész? Ha nem viszolyognék a flash mob és a villámcsődület kifejezésektől, akkor azt írnám, hogy flash mob vagy villámcsődület. Pontosabban egy villámcsődület-sorozat egyik állomása: a Ringató Baráti Társaság Egyesület ugyanis igyekszik szokássá tenni, hogy gyermeküket ringató szülők énekelnek együtt egy-egy buszon vagy villamoson. És képzeljék, ezt a BKK is szereti, akarja, támogatja; a hivatalos szöveg szerint azért, mert a vállalat számára „kiemelten fontos a kisgyermekes szülők biztonságos és kényelmes közlekedése”, de a valóságban nyilván azért, mert néha jó látni, ha tombol a normalitás a városban.

Múlt vasárnap azért nem mozgó járműre szervezte a Ringató Egyesület a dalolást, mert a buszos akció csak a kísérőrendezvénye volt egy még jelentősebb műsornak. A Millenáris egyik csarnokában „Ezer anya énekel” címmel Ringató-fieszta zajlott, és tényleg tömegbe verődött több száz család, hogy együtt énekeljen. Ha valaki nem tudná, mi az a Ringató, itt utánajárhat; a lényeg, hogy nem valami nyugati franchise, nem szekta, nem zenélőjáték-kereskedés, hanem a kisgyermekkori zenei nevelés köré szerveződő, „a nevelésről és a művészetről, a kettő kapcsolatáról hasonlóan gondolkodó szakmai-baráti közösség”, amely mindenki előtt nyitva áll. Ringató-foglalkozásvezetőből nem egy, hanem sok van (az alapító, Gállné Gróh Ilona mellett vagy hetven név szerepel a csapatban), és nemcsak buszokon, csarnokokban, hanem iskolákban, közösségi házakban is lehet velük találkozni.

Mielőtt megmutatnám a múlt vasárnap készült videót (a minőségért nyilván a mobiltelefon a hibás!), egy tanács: ha bárki úgy érzi, telítődött a gyerekzenékkel, már-már nyomasztja, hogy a Deep Purple vagy Mozart helyett mindig az A part alatt meg a Hopp, Juliska kezdetű dalocskáknak kell szólniuk otthon és az autóban, akkor legyen részese egy Ringató-alkalomnak, és közben nézze a gyermeke arcát. Többet nem segítek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.