valasz.hu/itthon/katolikusreformatus-kezben-a-legendas-central-kavehaz-124432

http://valasz.hu/itthon/katolikusreformatus-kezben-a-legendas-central-kavehaz-124432

Elhallgatott tények: ami a 444.hu durva homofóbozásából kimaradt

/ 2017.05.11., csütörtök 14:00 /

Sikerült gyűlöletkeltéssel vádolni egy családfórumot, ahol a melegjogokért lobbizó Prezi társalapítójának szövetségese, Philip Zimbardo is előad.

„A magyar kormány lelkesen asszisztál a legsúlyosabb orosz és amerikai homofóbok budapesti találkozójához” címmel tudósít a 444.hu arról, hogy május végén a fővárosban rendezik meg a Családok Világkongresszusát. Az esemény a Családok Budapesti Világtalálkozójának része: május 25-én tartják a Budapesti Demográfiai Fórumot, a következő két napon az amerikai World Congress of Families (WCF) közreműködésével a Családok XI. Világkongresszusát, majd a II. Európai Életvédő Fórumot.

„Az idei világtalálkozót nehéz máshogy értelmezni, mint a szélsőkonzervatív orosz ortodoxok és a mainstream amerikai republikánusoktól jobbra álló fundamentalisták összeborulását” – hergeli olvasóit az online lap. A szokatlanul alantas kirohanás a közel 150 résztvevő közül kiemel szűk másfél tucat – többek között amerikai, orosz, spanyol, venezuelai – személyiséget. Alapvető bűnükként azt rója fel, hogy noha „hivatalosan a »természetes család« koncepciója mellett állnak ki, a munkájuk jelentős részét az teszi ki, hogy az abortusz- és az LMBT-jogok ellen kampányoljanak”, hallani sem akarnak a melegházasságról, és bírálják a genderideológiát. A többieket pedig letudja annyival: „Elég csak rákeresni a kétnapos program bármelyik szereplőjére, és szinte garantált, hogy valami homofób vagy abortuszellenes kirohanásba fogunk viszonylag hamar belefutni.”

Ilyen alapon persze Ferenc pápától Böjte Csabáig kismillió, köztiszteletben álló személyiség is felkerülhetne a szégyenlistára, de ez ne zavarjon senkit.

Szégyenlista viszont a szó szoros értelmében is létezik: a szervező World Congress of Families 2014 óta szerepel az amerikai Southern Poverty Law Center nevű jogvédő szervezet lajstromán, amely „az LMBT-ellenes gyűlöletcsoportokat” sorolja fel. A méltányosság és a sokszínűség legnagyobb dicsőségére számtalan, amúgy tisztességes szervezetet pellengéreznek ki ezzel, csak mert a melegjogokról a szélsőséges liberális kánonalkotókétól eltérő nézeteket vallanak.

A WCF esetében egyébként a listázás oka: a kongresszus anno támogatta az oroszországi melegpropaganda-ellenes törvényt. A nyugati világ haladó erői által felhördüléssel, de szabadelvűbb konzervatív körökben is szemöldökfelhúzással fogadott jogszabály szerint a fiatalkorúakat meg kell védeni minden, propagandának minősülő nyilvános tevékenységtől, amely a hagyományos családtól eltérő modelleket kívánatos életformaként tünteti fel.

Mármost anélkül, hogy belebonyolódnánk a részletekbe, szögezzük le, hogy 1. A megsértőit pénzbüntetéssel vagy legfeljebb 15 napos elzárással, illetve az országból történő kiutasítással sújtó orosz szabályozás – például mert eléggé tágan értelmezi a propagandatevékenységet – valóban nem férne bele a nyugati világ több államának köznormáiba; 2. Az ilyen kérdésekben is meglehetősen szigorú ortodox egyházhoz hasonlóan viszont az orosz társadalom 90 százaléka – vö. demokratikus felhatalmazás – támogatja a rendelkezést; 3. Hasonló törekvések, csak éppen ellenkező előjellel, például Amerikában is léteznek. Kaliforniában és több más liberális többségű tagállamban például évek óta tiltják, hogy a helyreállító terápiával – a nemkívánatos homoszexualitás kezelésével – foglalkozó pszichiáterek fiatalkorúakkal foglalkozzanak.

Vagyis a nyugati országokban is van példa arra, hogy egy állam az általa károsnak ítélt jelenségtől meg akarja óvni a gyerekeket. (Mondjuk a kaliforniai tiltásról megvan a véleményünk, de ez most mellékszál.) Ez rávilágít arra a nem mellékes körülményre, hogy Magyarország épp világkonferenciát készül rendezni – melyre a 444.hu szerint „mindenhonnan súlyos szereplők jönnek”. Pedig a szerkesztőségnek érdemes volna megbarátkoznia azzal, hogy sokszínű univerzumban élünk, amelyben, mondjuk a CEU gendertanszékének soros rendezvényei mellett, a Margit híd budai hídfőjénél vallott felfogásuktól eltérő nézetek is léteznek a nap alatt.

Például a nyitott társadalom vívmányaira valami érthetetlen okból nemigen vevő Nigériában, ahol a mostani találkozó egyik vendége, Emmanuel Adetoyese Badejo püspök korábban nem átallta élesen bírálni Barack Obama LMBT-barát intézkedéseit. Vagy Spanyolországban, ahol a tanácskozás másik résztvevője, Ignacio Arsuaga – a lap szavai szerint – „legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy transzneműek elleni üzenetet írtak fel egy busz oldalára, majd kiküldték Madrid utcáira, amíg a rendőrség le nem foglalta azt.” A valóságban ezzel szemben a következő történt. Miután egy spanyolországi település buszmegállóit egy transzgender lobbiszervezet kislányokat fütyivel, kisfiúkat puncival ábrázoló plakátokkal lepte el, Ignacio Arsuaga egyesülete buszt indított útjára, oldalán a felirattal: ez a tudomány mai állása szerint épp fordítva van. Mire sokan gyűlöletkeltést kiáltottak, ezért a baloldali madridi városvezetés betiltotta az utóbbi reklámot.

A rendezvénysorozat résztvevői között egyébként a 444.hu elfelejtette felsorolni a következő közveszélyes, szélsőjobboldali homofób személyeket, illetve szervezeteket: Erdő Péter bíboros, Bíró László, Bogárdi Szabó István, Gáncs Péter katolikus, református, illetve evangélikus püspökök;  Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa; Christiana von Habsburg-Lothringen főhercegnő; a lengyel, a horvát, a spanyol családügyi, szociális, illetve esélyegyenlőségi miniszter; Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója, a Kopp Mária alapította Három Királyfi, Három Királylány mozgalom képviselői; Kardosé Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke; Gundel Takács Gábor, Petrovics-Mérey Andrea tévés újságírók, valamint Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának szerkesztője.

Rajtuk kívül olyan kiváló szakmai, civil, egyházi szereplőket találunk a névsorban, mint Léder László pszichológus, Hortobágyiné Nagy Ágnes, a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület képviselője, Hodász András katolikus, Harmathy András református lelkész, valamint a MÉCS programtól Ménesi Balázs és Krisztina.

A 444.hu őket nem tartotta érdemesnek kiemelni, lázas internetes böngészés után megtalált viszont néhány olyan résztvevőt, akik talán az átlagosnál harcosabban, karcosabban, vagy éppen a politikai korrekt beszéden edződött fülek számára botrányosan képviselik álláspontjukat. Közéjük tartozik Ben Carson, Donald Trump lakhatásügyi minisztere, aki ugyancsak republikánus színekben maga is indult az elnökségért, illetve „az egész orosz-amerikai szélsőkonzervatív mozgolódás egyik legfontosabb alakja”, Natalia Jakunyina, aki „egy Putyin-közeli (ex-)csúcsoligarcha, Vlagyimir Jakunyin felesége”.

Azon túl, hogy egy világkongresszusra eleve sokféle embert – laptársunk emelkedett szavaival – „idefúj a szél”, készséggel elhisszük, hogy a másfélszáz résztvevő között akadhatnak személyiségek, akiknek egy-egy mondatán vagy éppen kapcsolati hálóján magunk is fennakadnánk. Csakhogy ezen meglepődésünk sehol sem volna azon megrökönyödéshez képest, amelyet a 444.hu szerzőjének eljárása felett érzünk. A lényeget ugyanis a végére tartogattuk: a program szerint a demográfiai fórum egyik sztárvendége Philip G. Zimbardo. Az, a liberális körökben is tisztelt amerikai szociálpszichológus, aki Halácsy Péterrel – a melegjogok kiterjesztéséért régóta lobbizó Prezi társalapítójával – hozta létre és működteti évek óta Hősök Tere nevű mozgalmát.

Ezt nem észrevenni és megemlíteni több mint egy családpárti fórum jóravaló résztvevői elleni bűn: elemi újságírói hiba.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Harc az idősek lelkéért: mindent elsöprő pártkampány indult a Facebookon

A pártoknak nem a fiatalok eléréséért kell ott lenni a Facebookon: a jelenlét az idősek miatt életbevágó. Néhány év alatt hermetikusan zárt és részben központilag irányított nyilvánosságok alakultak ki a világhálón. Háttér és eredményhirdetés a pártok és politikusok Facebook-teljesítményéről a csütörtöki Heti Válaszban.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.