Elhallgatott tények: ami a 444.hu durva homofóbozásából kimaradt

/ 2017.05.11., csütörtök 14:00 /

Sikerült gyűlöletkeltéssel vádolni egy családfórumot, ahol a melegjogokért lobbizó Prezi társalapítójának szövetségese, Philip Zimbardo is előad.

„A magyar kormány lelkesen asszisztál a legsúlyosabb orosz és amerikai homofóbok budapesti találkozójához” címmel tudósít a 444.hu arról, hogy május végén a fővárosban rendezik meg a Családok Világkongresszusát. Az esemény a Családok Budapesti Világtalálkozójának része: május 25-én tartják a Budapesti Demográfiai Fórumot, a következő két napon az amerikai World Congress of Families (WCF) közreműködésével a Családok XI. Világkongresszusát, majd a II. Európai Életvédő Fórumot.

„Az idei világtalálkozót nehéz máshogy értelmezni, mint a szélsőkonzervatív orosz ortodoxok és a mainstream amerikai republikánusoktól jobbra álló fundamentalisták összeborulását” – hergeli olvasóit az online lap. A szokatlanul alantas kirohanás a közel 150 résztvevő közül kiemel szűk másfél tucat – többek között amerikai, orosz, spanyol, venezuelai – személyiséget. Alapvető bűnükként azt rója fel, hogy noha „hivatalosan a »természetes család« koncepciója mellett állnak ki, a munkájuk jelentős részét az teszi ki, hogy az abortusz- és az LMBT-jogok ellen kampányoljanak”, hallani sem akarnak a melegházasságról, és bírálják a genderideológiát. A többieket pedig letudja annyival: „Elég csak rákeresni a kétnapos program bármelyik szereplőjére, és szinte garantált, hogy valami homofób vagy abortuszellenes kirohanásba fogunk viszonylag hamar belefutni.”

Ilyen alapon persze Ferenc pápától Böjte Csabáig kismillió, köztiszteletben álló személyiség is felkerülhetne a szégyenlistára, de ez ne zavarjon senkit.

Szégyenlista viszont a szó szoros értelmében is létezik: a szervező World Congress of Families 2014 óta szerepel az amerikai Southern Poverty Law Center nevű jogvédő szervezet lajstromán, amely „az LMBT-ellenes gyűlöletcsoportokat” sorolja fel. A méltányosság és a sokszínűség legnagyobb dicsőségére számtalan, amúgy tisztességes szervezetet pellengéreznek ki ezzel, csak mert a melegjogokról a szélsőséges liberális kánonalkotókétól eltérő nézeteket vallanak.

A WCF esetében egyébként a listázás oka: a kongresszus anno támogatta az oroszországi melegpropaganda-ellenes törvényt. A nyugati világ haladó erői által felhördüléssel, de szabadelvűbb konzervatív körökben is szemöldökfelhúzással fogadott jogszabály szerint a fiatalkorúakat meg kell védeni minden, propagandának minősülő nyilvános tevékenységtől, amely a hagyományos családtól eltérő modelleket kívánatos életformaként tünteti fel.

Mármost anélkül, hogy belebonyolódnánk a részletekbe, szögezzük le, hogy 1. A megsértőit pénzbüntetéssel vagy legfeljebb 15 napos elzárással, illetve az országból történő kiutasítással sújtó orosz szabályozás – például mert eléggé tágan értelmezi a propagandatevékenységet – valóban nem férne bele a nyugati világ több államának köznormáiba; 2. Az ilyen kérdésekben is meglehetősen szigorú ortodox egyházhoz hasonlóan viszont az orosz társadalom 90 százaléka – vö. demokratikus felhatalmazás – támogatja a rendelkezést; 3. Hasonló törekvések, csak éppen ellenkező előjellel, például Amerikában is léteznek. Kaliforniában és több más liberális többségű tagállamban például évek óta tiltják, hogy a helyreállító terápiával – a nemkívánatos homoszexualitás kezelésével – foglalkozó pszichiáterek fiatalkorúakkal foglalkozzanak.

Vagyis a nyugati országokban is van példa arra, hogy egy állam az általa károsnak ítélt jelenségtől meg akarja óvni a gyerekeket. (Mondjuk a kaliforniai tiltásról megvan a véleményünk, de ez most mellékszál.) Ez rávilágít arra a nem mellékes körülményre, hogy Magyarország épp világkonferenciát készül rendezni – melyre a 444.hu szerint „mindenhonnan súlyos szereplők jönnek”. Pedig a szerkesztőségnek érdemes volna megbarátkoznia azzal, hogy sokszínű univerzumban élünk, amelyben, mondjuk a CEU gendertanszékének soros rendezvényei mellett, a Margit híd budai hídfőjénél vallott felfogásuktól eltérő nézetek is léteznek a nap alatt.

Például a nyitott társadalom vívmányaira valami érthetetlen okból nemigen vevő Nigériában, ahol a mostani találkozó egyik vendége, Emmanuel Adetoyese Badejo püspök korábban nem átallta élesen bírálni Barack Obama LMBT-barát intézkedéseit. Vagy Spanyolországban, ahol a tanácskozás másik résztvevője, Ignacio Arsuaga – a lap szavai szerint – „legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy transzneműek elleni üzenetet írtak fel egy busz oldalára, majd kiküldték Madrid utcáira, amíg a rendőrség le nem foglalta azt.” A valóságban ezzel szemben a következő történt. Miután egy spanyolországi település buszmegállóit egy transzgender lobbiszervezet kislányokat fütyivel, kisfiúkat puncival ábrázoló plakátokkal lepte el, Ignacio Arsuaga egyesülete buszt indított útjára, oldalán a felirattal: ez a tudomány mai állása szerint épp fordítva van. Mire sokan gyűlöletkeltést kiáltottak, ezért a baloldali madridi városvezetés betiltotta az utóbbi reklámot.

A rendezvénysorozat résztvevői között egyébként a 444.hu elfelejtette felsorolni a következő közveszélyes, szélsőjobboldali homofób személyeket, illetve szervezeteket: Erdő Péter bíboros, Bíró László, Bogárdi Szabó István, Gáncs Péter katolikus, református, illetve evangélikus püspökök;  Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa; Christiana von Habsburg-Lothringen főhercegnő; a lengyel, a horvát, a spanyol családügyi, szociális, illetve esélyegyenlőségi miniszter; Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója, a Kopp Mária alapította Három Királyfi, Három Királylány mozgalom képviselői; Kardosé Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke; Gundel Takács Gábor, Petrovics-Mérey Andrea tévés újságírók, valamint Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának szerkesztője.

Rajtuk kívül olyan kiváló szakmai, civil, egyházi szereplőket találunk a névsorban, mint Léder László pszichológus, Hortobágyiné Nagy Ágnes, a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület képviselője, Hodász András katolikus, Harmathy András református lelkész, valamint a MÉCS programtól Ménesi Balázs és Krisztina.

A 444.hu őket nem tartotta érdemesnek kiemelni, lázas internetes böngészés után megtalált viszont néhány olyan résztvevőt, akik talán az átlagosnál harcosabban, karcosabban, vagy éppen a politikai korrekt beszéden edződött fülek számára botrányosan képviselik álláspontjukat. Közéjük tartozik Ben Carson, Donald Trump lakhatásügyi minisztere, aki ugyancsak republikánus színekben maga is indult az elnökségért, illetve „az egész orosz-amerikai szélsőkonzervatív mozgolódás egyik legfontosabb alakja”, Natalia Jakunyina, aki „egy Putyin-közeli (ex-)csúcsoligarcha, Vlagyimir Jakunyin felesége”.

Azon túl, hogy egy világkongresszusra eleve sokféle embert – laptársunk emelkedett szavaival – „idefúj a szél”, készséggel elhisszük, hogy a másfélszáz résztvevő között akadhatnak személyiségek, akiknek egy-egy mondatán vagy éppen kapcsolati hálóján magunk is fennakadnánk. Csakhogy ezen meglepődésünk sehol sem volna azon megrökönyödéshez képest, amelyet a 444.hu szerzőjének eljárása felett érzünk. A lényeget ugyanis a végére tartogattuk: a program szerint a demográfiai fórum egyik sztárvendége Philip G. Zimbardo. Az, a liberális körökben is tisztelt amerikai szociálpszichológus, aki Halácsy Péterrel – a melegjogok kiterjesztéséért régóta lobbizó Prezi társalapítójával – hozta létre és működteti évek óta Hősök Tere nevű mozgalmát.

Ezt nem észrevenni és megemlíteni több mint egy családpárti fórum jóravaló résztvevői elleni bűn: elemi újságírói hiba.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.