valasz.hu/itthon/a-szurkolok-egyutt-orultek-a-rokonokkal-a-politikusok-a-sportolokkal-53108

http://valasz.hu/itthon/a-szurkolok-egyutt-orultek-a-rokonokkal-a-politikusok-a-sportolokkal-53108

Elhunyt az igazi berni követ - Marjai József

/ 2014.05.07., szerda 15:00 /

Életének 91. évében elhunyt Marjai József nyugalmazott miniszterelnök-helyettes - tudatta a család az MTI-vel szerdán. Az egykori politikus temetését szűk családi körben tartották.

Marjai József 1923. december 18-án született Budapesten. 1948-ban külügyi szolgálatba lépett: 1953-55-ben a Külügyminisztérium protokollosztályának főnöke, 1955-56-ban a politikai osztály vezetője volt. 1956-tól berni, 1959-től 1963-ig prágai, 1966-tól 1970-ig belgrádi nagykövetként tevékenykedett. 1970-től 1973-ig külügyminiszter-helyettes, majd 1976-ig államtitkár volt, 1976 és 1978 között a moszkvai nagyköveti posztot töltötte be.

1976-tól 1989. október 7-ig az MSZMP Központi Bizottságának tagja volt. 1978-tól két éven át vezette a Minisztertanács Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Bizottságát, 1985-ig az MSZMP KB gazdaságpolitikai bizottságának tagja volt.


Marjai József 1978 áprilisában lett a Minisztertanács elnökhelyettese, ezt a tisztséget 1988. október 5-ig töltötte be. 1987. december 16-tól 1988 októberéig kereskedelmi miniszterként, majd 1988. augusztus 11-tól Németh Miklós akkori miniszterelnök személyes megbízottjaként tevékenykedett. Ebben a minőségében fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz hazánk képviseletében hitelért.

Marjai József 1988. októberében vonult nyugdíjba. Ő vezette 1989-90-ben a Budapest-Bécs Világkiállítás tárcaközi előkészítő bizottságát.

Több kitüntetés birtokosa volt, egyebek mellett 1988-ban megkapta a Magyar Népköztársaság Érdemrendjét, 2006-ban pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést. 2006-ban Sólyom László köztársasági elnökként éppen Marjai pártmúltja miatt emelt kifogást az egykori MSZMP KB-tag március 15-i kitüntetése ellen. Sólyom fenntartásokkal írta alá a kitüntetésekre előterjesztettek listáját, sőt az alkotmánybírósághoz fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyi javaslata miatt, és alkotmányértelmezést kért, hogy kiderüljön, milyen mértékben érvényesítheti nézeteit a jövőben. Marjai végül az államelnök és a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása ellenére - amely szerint semmilyen szakmai érv nem szól a kitüntetése mellett - megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrendet.

A Heti Válasz Filmklub által nemrég bemutatott A berni követ című film Marjai József életének egy rövid szakaszáról szól. A film készítőivel készített interjúnkat, valamint a követ életéről szóló háttérinformációkat itt olvashatja el.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.