Elhunyt Jankura Péter

/ 2009.05.28., csütörtök 12:14 /

Május 26-án, 63 éves korában meghalt Jankura Péter, számos kiváló magyar film, köztük Huszárik Zoltán öt alkotásának Balázs Béla-díjas operatőre.

Jankura Péter 1965 és 1969 között végezte el a Filmművészeti Főiskola rendező-operatőr szakát, vezető tanárai Máriássy Félix, Makk Károly, Pásztor István, Illés György és Zsombolyai János voltak.

1970-ben kapta meg az operatőri diplomát; Sára Sándor, Szécsényi Ferenc és Ragályi Elemér mellett dolgozott asszisztensként, illetve másodoperatőrként. Ezen időszak alatt a Balázs Béla Stúdióban önállóan forgatott néhány rövidfilmet: Hosszú futásodra mindig számíthatunk, A válogatás (Gazdag Gyula rendezései), Round (Jeney Zoltán rendezése), Kivételes időszak (Szörény Rezső rendezése).

1973-ban nevezték ki operatőrnek, azóta 22 játék-, illetve hosszú-dokumentumfilmet, jó néhány tv-filmet, tv-játékot és rövidfilmet forgatott, köztük Huszárik Zoltán Csontváryját, két kisfilmjét és két tv-filmjét, Sára Sándor Holnap lesz fácán című rendezését vagy Ember Judit és Gazdag Gyula hosszú ideig betiltott dokumentumfilmjét, a Határozatot.

1981-ben kapott Balázs Béla-díjat. Tagja volt a H.S.C. (Magyar Operatőrők Társasága) vezetőségének, a Magyar Filmművészek Szövetségének, a Filmjus Alapítvány kuratóriumának, több éven át a Magyar Mozgókép Közalapítvány Tudományos Ismeretterjesztő Filmek Szakkollégiumának. A Magyar Filmművészek Szövetsége, a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Magyar Operatőrök Társasága saját halottjának tekinti.

(A címlapon a Határozat című dokumentumfilm egyik jelenete látható)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.