valasz.hu/itthon/en-dontom-el-milyen-mezt-huzok-25199/?cikk_ertekel=1&ertekeles=3

http://valasz.hu/itthon/en-dontom-el-milyen-mezt-huzok-25199/?cikk_ertekel=1&ertekeles=3

Elhunyt Székelyhidi Ágoston

B. B. / 2010.11.30., kedd 20:30 /

Hajdúböszörményi otthonában tragikus körülmények között keddre virradóan elhunyt Székelyhidi Ágoston író, irodalomtörténész - tudta meg az MTI.

A rendkívüli haláleset körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja - mondta el az MTI érdeklődésére Vezendi Jánosné rendőr őrnagy, a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Székelyhidi Ágoston 1935-ban született. „Családunk azokhoz tartozott, akiket, 1918 óta, két haza közt sodort erre-arra a történelem. Apám Nagyváradon, anyám Máramarosszigeten született. Fiatalon szakították el őket a trianoni határok Magyarországtól...1948. február 15-én, személyenként ötven kiló batyuval, egy nyitott parasztszekéren fagyoskodva, két fegyveres granicsár felügyeletével átdöcögtünk a határon... Puszta magyarságukhoz és családjukhoz ragaszkodó szüleimmel háromszor tépették föl a gyökereket a határváltozások. Velem kétszer..." - írta 1989-ben kiadott Debreceni napló Erdélyről. Két haza között című kötetében.

1956. október 23-án Székelyhidi olvasta fel Debrecenben az egyetemisták 20 pontos követelését. Tagja volt a helyi Kossuth Lajos Tudományegyetem hallgatóiból alakult tíz fős bizottságnak, illetve  a Debreceni Szocialista Forradalmi Bizottmány Szervezési szekciójának. A forradalom leverése után két és félévre kitiltották az egyetemről. November 9-én Ungvárra hurcolták, majd 1957 áprilisában előzetes letartóztatásba helyezték.

Székelyhidi Ágoston az MDF alapító tagja volt, az Antall-kormány idején a párt országos választmányát vezette.

Végítélet címmel egyfelvonásos színdarabot írt a rendszerváltás 20. évfordulójára, amit múlt év novemberében egymást követő napon mutattak be Debrecenben a Déri Múzeumban és Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában.

Székelyhidi inkább lelkiismereti, mint történelmi drámának nevezte színpadi művét. A Végítélet december 16-án játszódik, és cselekménye egy temesvári kocsmáros, besúgó és kettős ügynök története köré épül fel.

„Minden évfordulót az minősít, hogy milyen értéket képvisel" - mondta Székelyhidi Nagyváradon a bemutató után az erdélyi Krónikának. Kifejtette: úgy érzi, az 1956 utáni kommunista rezsim politikai értelmezésén túl az értékrombolás diktatúrájának nevezhető: az emberi, vallási, nemzeti és európai értékeket egyaránt a földdel igyekezett egyenlővé tenni.

A '89-es temesvári eseménysorozat tehát az értékmentés forradalma volt - állította színdarabja kapcsán az író. Mint mondta: „Szellemi, politikai, közéleti népmozgalmakról beszélhetünk 1989 kapcsán, ám ezeknek a gyökere legalább egy évvel korábbra nyúlik vissza. 1988 volt ugyanis a kommunista diktatúra falurombolási tervének éve. Ez a szisztematikus falupusztítás az egész kommunista birodalomban egyedülálló volt, a környezeti értékek rombolásának gondolatát is magában hordozta."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.