Elmarad az idei Zsidó Nyári Fesztivál!

/ 2015.07.10., péntek 18:35 /

Levél érkezett a szerkesztőségbe arról, hogy idén nem lesz Zsidó Nyári Fesztivál. A rendezvénynek ugyanis szembe kell néznie az új kihívásokkal, például azzal, hogy bár nagyon sikeres volt az elmúlt években, a fiatalság számára nem vált vonzóvá. Lesz viszont Zsidó Kulturális Fesztivál.

Az alábbiakban Vadas Vera fesztiváligazgató leveléből idézünk:

„Az elmúlt egy év igen mozgalmas volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség életében: jelentős változások történtek a vezetői pozíciókban, új elöljáróság működik, és sok minden a helyére került. Ez történt a Zsidó Nyári Fesztivál esetében is.

A fesztivál 17 évvel ezelőtt azzal a céllal indult, hogy bemutassa, ismertté tegye a zsidó kultúrát, egy héten át megtöltse zsinagógáinkat és lassan, de következetesen a világi helyszínek felé is forduljon. A Zsidó Nyári Fesztiválnak a 17 év alatt sikerült elérnie, hogy a zsidó szót nem pejoratív értelemben használják, hanem egy csodálatos kultúra jelzőjeként. Elérte azt, hogy a fesztiválra a világ minden tájáról érkeznek külföldi érdeklődők, és a zsinagógák megtelnek a zsidó kultúra iránt elkötelezett belföldi és külföldi látogatókkal. Ugyancsak a Zsidó Nyári Fesztivál szervezői munkájának eredménye, hogy a zsidó negyed egyre inkább a reneszánszát éli, és évről-évre bővül a zsidó rendezvények, fesztiválok száma.

A Zsidó Nyári Fesztivál 2015-ben „Superbrand” lett, és egyben új kihívások elé néz. Ahhoz, hogy ennek eleget tudjon tenni, és jövőre is elnyerje a „Superbrand” minősítést, össze kell kapcsolódnia mindazokkal a rendezvényekkel, amelyek ebbe az irányba hatnak, sőt kezdeményeznie kell újabb és színesebb programokat.

Az elmúlt években a fesztivál hiányossága volt, hogy csak egy hétig tartott és nem vált elég vonzóvá a fiatalság számára. Nem igazán alakult ki fesztiválhangulat még a zsidó negyedben sem, hiányoztak a könnyed, nyitott utcai rendezvények, a beszélgetős programok, a zsidó negyed lakóit megmozgató közösségi rendezvények is.

A Mazsihisz-BZSH vezetése megértéssel fogadta, hogy a fesztivál új konstrukcióban kíván tovább élni, és tudomásul vette a változtatás igényét, ugyanakkor ebben az évben, a kitaposott ösvényen továbbhaladva, Zsidó Kulturális Fesztivál néven sokszínű, három helyszínen zajló (Dohány utcai zsinagóga, Rumbach utcai zsinagóga, Goldmark terem) rendezvénysorozatot szervez. A Zsidó Nyári Fesztivál viszont arra törekszik, hogy jövőre új koncepcióval többhetes rendezvénysorozatot indítson. Ennek a megszokott, magas színvonalú megszervezéséhez időre van szükség, ezért ebben az évben a Zsidó Nyári Fesztivált nem rendezzük meg.

A 2016-os rendezvény előkészületeit viszont már megkezdtük; a fesztivál jövő évi időpontjának meghatározásakor (május vége-június eleje) szeretnénk csatlakozni a Kunsten Israel ezen időszakban zajló programjaihoz. A Kunsten Israel a kultúra minden területéről Hollandiába visz izraeli művészeket. Ha terveinket sikerül megvalósítani, a zsidó kulturális paletta még gazdagabbá válik, a belföldi és külföldi turistákat pedig újabb értékes programok csalogatják Magyarországra. Méghozzá egy olyan időszakban, amikor még a szezon elején járunk, de az időjárás talán a legkedvezőbb a szabadtéri rendezvényekre.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.