Elszabadulhat a pokol

/ 2008.11.13., csütörtök 20:20 /

Ha nem találják meg gyorsan azokat, akik Nagycsécsen Molotov-koktéllal támadtak cigány családok házaira, majd lelőttek egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt, elszabadul a pokol - mondja lapunknak Lakatos Attila, a májusban megválasztott borsodi cigányvajda, miután jelen volt a két áldozat hétfői temetésén.

- Ön cigánygyűlölőnek tartja a magyar társadalmat?

- Pár éve azt tapasztalom, hogy van cigánygyűlölet az országban.

- Merthogy korábban nem volt?

- A 90-es években még nem volt.

- Azt gondolja, Nagycsécsen azért lőttek le két embert, mert cigányok voltak?

- Biztos, hogy nem szeretnek minket, cigányokat azok, akik lőttek. Ez szabályszerű kivégzés volt. Még a polgármester is azt mondta: ezek a kosárfonásból élő emberek a légynek sem ártottak. Ha nagyon gyorsan nem fogják el az elkövetőket, annak súlyos következményei lesznek.

- Ismételt támadás? Vagy bosszú?

- Elszabadulhat a pokol. Az elkövetőknek biztatás, hogy ilyet következmények nélkül lehet csinálni. De a cigányokban is megvan az indulat. Próbálom az embereket nyugtatni, de előbb-utóbb esetleg azt mondják: szemet szemért, fogat fogért.

- Félnek az emberek Nagycsécsen?

- A cigány családok nagyon félnek. Nem mernek a házukban lenni, kimenni az utcára. Nem ajánlom, hogy akár egy vadász, akár egy fekete ruhás vagyonőr most arra a környékre menjen, mert ha félreértik a cigányok, annak beláthatatlan következményei lesznek.- Korábban azt mondta: a cigányság is tett azért, hogy ide jutottunk.

- Nagy a szegénység, a cigányok 15-20 százaléka nyomorban él. Van egy leszakadó réteg, amely úgy érzi, nincs más választása, mint mástól elvenni. Azért lop, hogy ne éhezzen. Ennek is következménye, hogy sokan nem szeretik a cigányokat.

- Ezért a véleményéért többen bírálták.

- Azt mondták, a saját fajtámat bántom. Pedig ez nem így van. Nem elítélni kell azokat az embereket, akik ilyet tesznek, hanem kivezetni őket a nyomorból. Munkához juttatni és taníttatni őket. Jó útra terelni, hogy ne vegyék el a másét. De nem az egyszerű emberek vádoltak meg, mert ők tisztelnek, hanem az országos vezetők. Pedig azért jutottunk ide, mert ők 18 évig nem csináltak semmit.

- Név szerint?

- Például Horváth Aladár vagy Kolompár Orbán.

- Mit kellett volna tenniük?

- Odafigyelni erre a népre, de ezt a rendszerváltás óta elfelejtették megtenni. Olyan vezetőkre lenne szükség, akikre a cigányok felnéznek. Akik mindent elkövetnek, hogy a cigányok tanuljanak. Azt mondták nekem az országos vezetők, hogy én nem vagyok politikus. Azt válaszoltam: ti sem, színészek vagytok, hiszen úgy tudtátok több cikluson át megtartani a pozíciótokat, hogy közben a szakadékba vezettetek minket. Megsértődtek, amikor azt mondták róluk, megélhetési politikusok, pedig ez az igazság.

- A szókimondáson kívül mi bajuk önnel?

- Nem tetszik nekik, amit csinálok, mert féltik az állásukat. Áskálódnak ellenem, azt mondják, nem vagyok legitim. Attól félnek, hogy visszaáll a vajdaság intézménye. Ma már Nyíregyházán kívül minden megyeszékhelyen van vajda, és jobban elfogadják őket vezetőnek a cigányok, mint a pesti politikusokat. Az emberek azt mondják: vissza az ősi hagyományokhoz.

- Az idén lett borsodi cigányvajda, azóta a megyei és a városi önkormányzatban is számon tartják.

- Meghívnak a városházára, megyeházára megbeszélésekre. Nemcsak a cigányok akarnak visszatérni a hagyományokhoz, de a többségi társadalom is elismeri a vajdákat. Ez sem tetszik Kolompáréknak. Pedig mi ingyen csináljuk, nem kapunk egy fillért sem. Nekem rengetegen írnak, gratulálnak a magyarok is. Azt mondják, csak így tovább. Az utcán is megismernek Miskolcon, és nem csak a cigányok. A nagycsécsi eset után engem hívott fel a rendőrkapitányság, hogy menjek, mert baj történt.

- Azóta többször járt a helyszínen, élelmet, pénzt is vitt.

- A saját pénzemből enni vittem a családnak, a temetésre pedig koszorút vettem. A pestiek is a sír mellett álltak, de csak hogy politikai tőkét kovácsoljanak belőle. Őket a család nem érdekli. Mi tettük fel őket Pestre országos vezetőnek, de elfelejtették, honnan jöttek. Pedig a hűségnyilatkozatot a cigányságnak kell aláírniuk, nem a kormánynak.

- A nagycsécsi temetés után az országos cigányvajdával tárgyalt. Miről?

- Az Országos Cigány Önkormányzat azt ígérte, még a héten megcsinálják a nagycsécsi család lakását. Jövő hónapban összeül az összes vajda, és ha addigra nem történik semmi, akkor mi rendbe hozzuk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.