Elszámoltatás: Verest börtönnel fenyegetik – most megszólal

/ 2015.07.26., vasárnap 18:00 /
Elszámoltatás: Verest börtönnel fenyegetik – most megszólal

A Fővárosi Főügyészség öt személlyel szemben nyújtott be vádiratot a 2006-ban kiírt reptéri taxi pályázattal összefüggésben elkövetett vesztegetés, valamint a Budapest Airport Zrt. sérelmére 2006–2010 között elkövetett csalás miatt. Az ügyészség a vádlottak nevét nem közölte – itt viszont kiderül, kik az érintettek. Sőt, a legismertebb szereplőt szóra is bírtuk!

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint az I. rendű vádlott a vádbéli időszak egy részében jogi előadóként dolgozott a Budapest Airport (BA) Zrt.-nél. Ő nem más, mint Sziebert György, a BKV Zrt. későbbi jogi igazgatója.

A II. rendű vádlott Rényi-Vámos Krisztina, aki a ferihegyi társaság jogi igazgatója volt. A III. rendű vádlott az ügyben szereplő taxitársaság, a Zóna-Service Zrt. tényleges irányítója, Veres István. Ő az egész büntetőeljárás legismertebb figurája, hiszen korábban a Citadellán lévő vendéglátóegységek üzemeltetőjeként már meg-megmutatkozott a nyilvánosság előtt. A IV. rendű vádlott a bűncselekményekben közreműködő ügyvéd, aki a Heti Válasz korábbi információja szerint Rényi-Vámos élettársa is volt, az V. rendű vádlott pedig a Zóna Taxi egyik alkalmazottja.

A vádirat szerint a BA Zrt. új vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett a repülőtér utasai részére alkalmi, azaz nem rendelt személytaxi szolgáltatás nyújtására. Veres István már a pályázat kiírása előtt is végzett a repülőtéren taxiszolgáltatást, amely jól jövedelmezett, ezért a vállalkozó a pályázaton mindenképpen nyerni akart.  Ennek érdekében a pályázat kiírása után – a fent említett ügyvéd közreműködésével – megállapodott Szieberttel és Rényi-Vámossal, hogy összesen 11 millió forintért munkaköri kötelezettségeiket megszegve közreműködnek abban, hogy a BA Zrt. által kiírt pályázatot a Zóna Taxi nyerje el.

A vád szerint a szolgáltatási szerződés megkötése után Sziebert és Rényi-Vámos további készpénz ígérete ellenében vállalták, hogy munkáltatójuk, a BA Zrt. gazdasági érdekeivel szemben Veresnek segítséget nyújtanak abban, hogy mentesülhessen a szerződésben vállalt szolgáltatási díj megfizetése alól. A két vádlott több millió forint jogtalan előny ellenében abban is közreműködött, hogy a szolgáltatási szerződést a BA hátrányára módosítsák. A csalással a vádlottak az ügyészség szerint összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak a BA Zrt.-nek. A vád tárgyává tett bűncselekmények törvény szerinti büntetési tétele – amely vádlottaknál a bűnhalmazat megállapítható – öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés. A vádlottak szabadlábon védekeznek – áll az Ibolya Tibor fővárosi főügyész által jegyzett közleményben.

A Válasz.hu a vádirat benyújtásának hírével megkereste Veres Istvánt, aki mélységes megdöbbenésének adott hangot, hogy az ügyészség először nem őket, az érintetteket, hanem a nyilvánosságot tájékoztatta a vádemelésről. Mint mondta, az ügyben folytatott pótnyomozás során tett indítványaikat még el sem bírálták, ezért számára érthetetlen a vádhatóság eljárása. Hozzátette: a nyomozás egyébként egy magánszemély feljelentése alapján indult, a repteret működtető gazdasági társaság pedig egyszer sem jelezte, hogy sértett lenne, azt meg pláne nem, hogy bármilyen kár érte volna. Mi több – folytatta Veres –, 2013-ig az elmaradt haszon nem volt csalási tényállás, ennek ellenére a vádat most részben erre alapozzák. Az üzletember azt is leszögezte lapunknak, hogy mindez csak saját gyorsreakciója a történtekre, részletes álláspontját a jogi képviselőivel közösen alakítja majd ki, és – ahogy eddig is – mindenben együtt kíván működni a hatóságokkal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.