valasz.hu/itthon/orban-eltavolitasa-egy-het-mulva-ismertetik-a-nagy-tervet-108102

http://valasz.hu/itthon/orban-eltavolitasa-egy-het-mulva-ismertetik-a-nagy-tervet-108102

Eltűnt a jégomlásban

/ 2010.04.27., kedd 20:48 /
Eltűnt a jégomlásban

A két magyar egyike után még kutatnak, közben kiderült: rajtuk kívül még egy honfitársunk próbálkozik a csúcshódítással.

Április 26-án a Himalájában eltűnt Várkonyi László hegymászó. A hír egy nappal később, április 27-én ért el Budapestre. Várkonyi László Klein Dáviddal együtt indult el még március 25-én Budapestről, hogy oxigénpalack nélkül másszák meg a Mount Everestet.

A tervek szerint május 15-én indították volna a csúcstámadást. Várkonyi László és Klein Dávid a terveknek megfelelően haladtak, körülbelül hétezer méter magasra jutottak. Hétfőn azonban szerencsétlenül jártak. Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul MTI-nek adott tájékoztatása szerint lavina sodorta el őket, Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid pedig megsérült.

Azóta Klein Dávid nyilatkozata is eljutott Budapestre:azt állította: jégomlás okozta a balesetet, és nem látta, hogy mi történt a mögötte haladó Várkonyival. Klein nyilatkozata megjelent az expeditions.hu honlapon.

Várkonyi László 1996-ban tagja volt a Magyar Csomolungma Expedíciónak, 2001-ben az Everest-Lhotse Expedíciónak, 2002-ben pedig a Millenniumi Mount Everest Expedíciónak - amikor Erőss Zsolt feljutott a csúcsra. Hazaérkezésük után a csapat valamennyi tagját kitüntették, Várkonyi László a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét kapta meg.

Ezenkívül Várkonyi kétszer is megpróbálta egyéni szervezésben elérni az Everest tetejét.

Eddig három magyar hegymászó járt az Everest csúcsán - a januárban a Tátrában szerencsétlenül jár Erőss Zsolt, akinek emiatt a lábát amputálni kellett, Ugyan Anita és Jelinkó Attila  -, de valamennyien oxigénpalackkal jutottak fel a csúcsra.

Jelenleg Ugyan Anita szintén a Himalájában van, ő egy másik csapat tagjaként próbál feljutni a Mount Everestre - ugyancsak oxigénpalack nélkül.

Az Everesten 1996-ban egy magyar expedíxió tagjaként vesztette életét Reinhardt Wlasich  osztrák hegymászó,  2001-ben Dr. Gárdos Sándor nem tért haza, 2009-ben pedig Dr. Szabó Levente halt meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.