Eltűnt a vagyon? - Így takarított maga után Hagyó Miklós

/ 2010.05.20., csütörtök 09:06 /
Eltűnt a vagyon? - Így takarított maga után Hagyó Miklós

Noha a rendőrség Hagyó Miklóst a BKV-s bűnszervezet tagjaként azonosította, az MSZP és az SZDSZ más fővárosi cégeket is felosztott egymás között. A Budapest-saga - néhány alvilági adózsonglőr révén - Szerbiáig már elért, Demszky Gáborig még nem.

Hagyó Miklós két hónapja vagyonátrendezésbe kezdett - alighanem azért, hogy később ne lehessen egykönnyen zár alá venni, elkobozni a legféltettebb javait.

Abban a pillanatban tehát, amikor mentelmi jogának lejártakor őt is beszippantotta a BKV-s büntetőeljárás (múlt péntek: előállítás, gyanúsítotti kihallgatás, éjszakai őrizetbe vétel; hétfő: előzetes letartóztatás), már nem volt a nevén komoly befolyást jelentő üzletrész vagy lakóépület. 

A volt szocialista főpolgármester-helyettes nemrég például kiszervezte maga alól azt a Wirtass Kereskedelmi Kft.-t, amely a Hír Tv értesülése szerint több értékes ingatlant is birtokol a budapesti Operaház és Balettintézet környékén. A Heti Válasz úgy tudja, 2010. április 2. és május 10. között Hagyó tulajdoni hányada 97-ről 24,7 százalékra csökkent a cégben - miközben élete párja, Ottlik Lilla Lea és édesanyja, Ottlikné Fekete Éva összesen 44,8 százalékos üzletrészre tett szert (a társaság szűk egyharmada pedig egy Nagykanizsáról vezetett vállalkozáshoz került).

Az új Wirtass-tag Ottlik Lilla Lea visszatérő szereplője a felvilági "szappanoperáknak"; ugyanő a '90-es években a Fidesz-tanácsadóként indult Varga Tamás felesége volt. (A luxusautókereskedő-üzletember már szakított a jobboldali párt pénzügyi elitjével, és éppen az MSZP felé tájékozódott, amikor gazdasági bűncselekményeken és milliárdos csaláson kapták. A szabadságvesztés letöltése elől 1999-ben külföldre szökött, s öt éve szállították haza Amszterdamból.) Hagyó Miklós azonban nem csak újdonsült hozzátartozóit vonta be a vagyonkimentő akciókba. Két ingatlant a lányának ajándékozott, egy harmadik hajlékra pedig volt élettársa, Csecserits Beáta szerzett haszonélvezeti jogot. Ha tehát e lakást zár alá venné is a hatóság, nehéz volna értékesíteni, hiszen a birtokon belüli haszonélvezőt nem lehet csak úgy kiakolbólítani.

A volt MSZP-s politikus kárminimalizáló lépései közben azért csúszott néhány "porszem" a gépezetbe. A rendőrség április közepén bűnszervezet létét rögzítette - a gyanú szintjén - a BKVnál, így Hagyót is bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg.

Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban neki kell bizonyítania, hogy a bűnszervezetben való részvétele idején keletkezett vagyonát törvényesen szerezte, s ha erre képtelen, elkobzás a jussa. Vagyis Hagyó maradék "jószágai" - különös tekintettel a 2006-2009-es főpolgármester-helyettesi periódusában felhalmozott értékekre - közel sincsenek biztonságban.

Másrészt a bűnszervezet megállapítása annyit tesz, hogy az adott cselekmény büntetési tételének felső határa a kétszeresére emelkedik (ergo a BKV-s gyanúsítottak egyike-másika nyolc helyett akár 16 éves szabadságvesztéssel is sújtható).

Hagyó Miklós gyanúsnak ítélt tettei kísértetiesen hasonlítanak a Demszky Gábor egykori tanácsadójaként jegyzett Mesterházy Ernő feltételezett cselekményeihez. Utóbbi állítólag "csak" rábírta (felbujtóként), Hagyó viszont közvetlenül vagy közvetítő útján utasította a BKV vezetőit, hogy szükségtelen szerződéseket kössenek - például a HÉV utastájékoztató rendszere, valamint kommunikációs-tanácsadási szolgáltatások ügyében.

Az elmúlt hetekben a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt., a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Kertészeti Zrt. egykori vezetői ugyancsak megerősítették, hogy a budapesti MSZP-SZDSZ köreibe tartozó lobbisták lényegében a sajátjuknak tekintették az önkormányzat közművállalatait - s a rendőrség az FKF és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. esetében már nyomozást is folytat hűtlen kezelés gyanújával.

Egy biztos: a főváros cégeit Hagyó és Mesterházy gondnokság alá vette - volt üzlettársakat és elkötelezett kerületi pártvezetőket emelve az igazgatóságok, felügyelőbizottságok élére. A BKV-nál például három hű liberális szolgált (Tóthfalusi György, Forró Zoltán és Boruzs András személyében), a gyógyfürdőknél két Mesterházy-ember (Bognár Attila és Borda Beáta), illetve egy Hagyó-mindenes (Czeglédy Gergő) osztozik a felelősségben, de az FKF felügyelőbizottságának elnöki tisztét is egy MSZP-s, a párt XVIII. kerületi alelnöke, Szaniszló Sándor tölti be.

A Heti Válasz tavaly ősszel egyértelművé tette: Hagyó házi jogászai, a cikkünk elején említett Wirtass Kft. képviseletét is ellátó Horváth, Dóczi és Lehmann (HDL) Ügyvédi Iroda névadói ugyancsak a zűrösnek bizonyuló fővárosi vállalatokból - a BKV mellett az FKF-ből és a fürdőtársaságból - hozták ki a legtöbbet, már ami a pénzt illeti.

A volt főpolgármester-helyettest 13 éve ismerő Horváth Iván ügyvédi társulása 230 millió forintnyi megbízási díjat kaszált a három céggel való kapcsolata révén - de HDL-ék az apróért is lehajoltak. Úgy tudjuk, 2007-2008-ban 2,2 millió forintnyi tanáccsal látták el például a csepeli szennyvíztisztító-beruházást koordináló Enviroduna Kft.-t. Mindez azért érdemel említést, mert a XXI. kerületi óriásprojektnél hamarosan BKVméretű bomba robbanhat - legalábbis több fővárosi képviselő alapos okkal gyanítja, hogy Budapest vezetése szándékosan akar(t) elbukni egy 4-5 milliárdos pert a szennyvíztisztító telep francia magánkivitelezőivel szemben (Heti Válasz, 2009. november 26.).

Nem mellékesen: Horváth Iván ügyvédet a rendőrség Hagyó egyik fő akaratközvetítőjeként azonosította (Horváth Éva és Lelovics Ottó kommunikációs alkalmazottak társaságában), és egyebek mellett azzal gyanúsítja, hogy közbenjárt a BKV-val kötött, fénymásolók műszaki felmérésére vonatkozó 19 millió forintos szerződés létrejöttében, illetve a megbízást elnyerő Optimismo Kft. fantomizálásában. (A nyomozók szerint a 19 milliós színlelt munka arra szolgált, hogy jusson pénz Aba Botond volt BKV-vezér titkos végkielégítésére.)

És itt megérkeztünk az alvilág eggyel mélyebbi bugyrába: az Optimismo korabeli tulajdonosainak (Gyenes Tünde, Kemény Péter) nevén ugyanis további három olyan céget találtunk, amelyet szerb állampolgárok - köztük vajdasági magyarok - segítségével tüntettek el.

E fantomizált társaságok egyike, az Ellon Kft. 2006-ban, másika, a Synux Kft. 2009-ben foglalta el az adótartozók magyarországi feketelistájának első helyét (előbbi 1,8, utóbbi 3,2 milliárdos adóhiánnyal). Szerbiáig tehát már elért a budapesti botránysorozat, Demszky Gábor azonban még ártatlannak mondhatja magát, noha - mint írtuk - egyszerre több fővárosi cégnél is kimutatható a BKV-szindróma.

Ez a tény önmagában nem "keletkeztet" büntetőjogi felelősséget - legfeljebb, ha a főpolgármester bizonyíthatóan értesült a vállalatok széthordásáról, de nem állta útját a lopásnak. Ekkor Demszkyt gondatlanságból elkövetett vagyonihátrány-okozással, azaz hanyag kezeléssel lehetne kapcsolatba hozni - és a hatóságok súlyosbító körülményként vehetnék figyelembe, hogy a főpolgármester (ellenőrzés nélkül) átengedte a pénzes projektek SZDSZ-oldali felügyeletét a soha, senki által meg nem választott Mesterházy Ernőnek. Szigorúbb szakértőink úgy látják: mivel Antal Attila volt BKV-vezér tollba mondta a nyomozóknak, hogy Demszky kérésére "kellett" egy bizonyos teljesítményjavító adalékanyagot vennie a társaság járműveibe, a főpolgármester máris belekerült a büntetőeljárás fősodrába.

 Mesterházy Ernő és Hagyó Miklós lekötelezettjei a fővárosi tulajdonú cégekben
ig. = igazgatósági tag fb. = felügyelőbizottsági tag

Tóthfalusi György
Mesterházy Ernő volt üzlettársa (Első Magyar Garzonház Zrt., Immobil Invest 2001 Kft., Kistarcsai Iparcentrum Kft.)
Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. - ig-elnök (2007-2009)
Enviroduna Kft. - fb. (2006-2007)
Parking Kft. - fb. (2003-2007)

Bognár Attila
Az A38 koncerthajó igazgatója, Mesterházy egykori üzlettársa (Bahia Kft., Central-Station Kft., Keylong Kft., Silverstore Kft.)
Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. - ig. (2007-)

Borbély Ákos
Mesterházy volt céges partnere (Kalgan Ingatlanforgalmazó Zrt., MEBFB Kft.)
Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Vagyonkezelő Zrt. - fb. (2006-)

Borda Beáta
Mesterházy volt üzleti partnere (Karima Kft.)
Capital Film Budapest Kht. - ügyvezető (2007-)
BGYH Zrt. - ig. (2003-)

Mátyás Péter
Mesterházy magánvállalkozásainak jogi képviselője
Főkert Zrt. - ig. (2007-)

Elek József
Mesterházy egyik családi bizalmasa
Fővárosi Közterületfenntartó (FKF) Zrt. - biztonsági igazgató (2008-)
FKFI Fővárosi Közterület-fenntartó és Ingatlankezelő Kft. - ügyvezető (2007-)
Főtáv-Komfort Kft. - fb. (2007-)

Rákosi Ferenc
A Mesterházyval szívélyes kapcsolatot ápoló Szilvásy György állandó munkatársa
Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. - ig. (2007-2009)

Forró Zoltán
Demszky Gábor főpolgármester volt kabinetfőnöke, illetve tanácsadója Mesterházy mellett
BKV Zrt. - ig. (2007-2009)

Boruzs András
Az SZDSZ budapesti elnöke, pártigazgató
Fővárosi Vízművek Zrt. - fb-elnök (2008-)
BKV Zrt. - humán tanácsadó (2007-2009)
Budapesti Nagybani Piac Zrt. - ig. (2007-2008)
Észak-pesti Ingatlan- és Térségfejlesztési Zrt. - fb. (2007-2010)

Gáspárdy Gergely
Az SZDSZ választási operatív testületének egykori tagja (Mesterházy Ernő társaságában)
Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalkozói Zrt. - vezérigazgató (2007-)
Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. - ig-elnök (2008-)
Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Nonprofit Kft. - fb. (2009-)

Bajor Zoltán
Terézváros SZDSZ-es alpolgármestere
BFVK Zrt. - ig. (2007-)
FKF Zrt. - ig. (2008-2010)

Czeglédy Gergő
Hagyó Miklós volt irodavezetője, az MSZP III. kerületi elnöke
BGYH - ig. (2008-)
Budapest Főváros Városépítési Tervező (BFVT) Kft.
- fb. (2007-)

Tüttő Kata
A Hagyó uralta XII. kerületi MSZP alelnöke
Fővárosi Gázművek (Főgáz) Zrt. - fb-elnök (2007-)
BFVT Kft. - fb. (2007-)

Mihály József
Hagyó kabinetjének egykori tagja
Főgáz Zrt. - ig. (2007-)

Dankóné Hegedűs Jolán
Az MSZP XXII. kerületi elnöke
Budapest Film Zrt. - ig. (2007-)

Élő Norbert
A XII. kerületi MSZP-frakció volt vezetője, a párt X. kerületi elnöke
Főtáv Zrt. - ig. (2008-2010)
Főtáv-Komfort Kft. - fb. (2007-)
Studio Metropolitana Kft. - fb. (2007-)

Kivágó Iván Györgyné
Az MSZP XXIII. kerületi elnöke
Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. - ig. (2007-)

Komoróczy László
Az MSZP XX. kerületi elnöke
Főtáv Zrt. - ig. (2007-)

Tóth Csaba
Az MSZP XIV. kerületi elnöke
Fővárosi Vízművek - ig. (2009-)

Szaniszló Sándor
Az MSZP XVIII. kerületi alelnöke
FKF Zrt. - fb-elnök (2007-)
Budapest Film Zrt. - fb. (2007-)

Móricz Eszter
Az MSZP XV. kerületi elnökségi tagja
Fővárosi Vízművek Zrt. - fb. (2007-)
Parking Kft. - fb. (2007-)

 

  

 KÖZLEMÉNY

Ügyfelem, Varga Tamás felkérése alapján a következőket kívánom közölni: Varga Tamás soha nem ápolt kapcsolatot az MSZP-vel, de más ahhoz kapcsolódó vagy közeli szervezettel vagy személlyel sem, és - szemben a cikk állításával - még csak nem is "tájékozódott" soha az MSZP felé. Varga Tamás másfél évtizeden keresztül történő - és a róla a közvéleményben kialakult képet alapvetően befolyásoló - meghurcolásában éppen a baloldali média, valamint a mögötte álló érdekcsoportok játszottak meghatározó szerepet. Varga Tamás tehát, úgy is, mint a Bibó Kollégium és a Századvég című folyóirat egyik alapítója, illetve az 1980-as évek kádári hatalommal szembeszegülő egyetemista szerveződéseinek aktív résztvevője, mélyen a becsületébe gázolónak tekinti, felháborítónak tartja, és a leghatározottabban visszautasítja az MSZP-vel vagy bármely más, a volt kommunista hatalomhoz kötődő szervezettel vagy személlyel való bárminemű - és bármi célból történő - összekapcsolását, vagy akárcsak ilyen - nem létező - összefüggések sejtetését.

Dr. Futó Barnabás ügyvéd   

 

Budapest by night

Heti Válasz, május 20., 14-16. oldal

Cikkünkben a Magyar Távirati Iroda archívuma alapján azt írtuk: a Fidesz egykori tanácsadóját, Varga Tamást gazdasági bűncselekményeken és milliárdos csaláson kapták, és a szabadságvesztés letöltése elől 1999-ben külföldre szökött, majd öt éve szállították haza Amszterdamból. Az MTI a napokban módosította az idézett hírt. Eszerint: „Varga Tamás ellen külföldre távozásakor elmarasztaló jogerős bírósági ítélet nem állt fenn. Ezután adtak ki ellene négy elfogatóparancsot gazdasági bűncselekmények miatt. Hazahozatala után ügyében perújítás történt, ezen eljárás végén felmentették." A Szerk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.