A lerombolt belvárosi Pollack-épület nyomában

/ 2012.11.23., péntek 17:50 /
A lerombolt belvárosi Pollack-épület nyomában

Ugyan nemrég földig rombolták, az ígéretek szerint a beruházás végére újra régi formájában lesz látható Belváros-Lipótváros jellegzetes Pollack-épülete, a Budapest Bank korábbi irodaháza. A Hercegprímás utcai építkezés ürügyén megnéztünk más fővárosi megoldásokat is: hogyan óvható meg a városkép úgy, hogy közben a befektetői szempontok is érvényesülnek?


„Budapesten a legcivilizáltabb befektető is gátlástalanul tarol: az operabarát Henry Kallan budapesti luxushotelének építése során földig rombolták a Hercegprímás utca egyik védett épületét” – írta a Heti Válasz Online november 15-én. Cikkünk megjelenését követően az önkormányzat betekintést engedett a beruházás dokumentációjába, de információinkra Rónaszéki Lászlótól jegyzői megerősítést is kaptunk: ezek szerint a beadott építési engedély előírta a beruházónak a Hercegprímás utca 5. homlokzatának és első traktusának megóvását, ezt azonban később több lépésben, strukturális hibákra hivatkozva írták felül, így először az érintett traktus, majd a homlokzat kapott bontási engedélyt.

Vagyis papíron minden teljesen rendben van. A jegyző kérdésünkre azt is megerősítette: eredeti állapotában fogják helyreállítani az 1836-ban épült, majd 1870 körül historizáló stílusban megújított épületet.

A Hercegprímás utca „védett" épülete: jobbra úgy, ahogy még nemrég láthatta bárki, balra a bontás utáni állapot, 2012. november 14-én
A Hercegprímás utcai épület, belülről nézve, a bontást megelőző utolsó állapotában (a fotókat olvasónktól kaptuk)

Mindez persze nem változtat a tényen, hogy Budapest mégis egy Pollack Mihály-művel lett szegényebb, méghozzá a város egyik műemlékvédelemmel leginkább körbebástyázott részén. Vagyis továbbra is jogos a kérdés: ha Belváros-Lipótvárosban technikai okokra hivatkozva el lehet tüntetni egy városkép-jelentőségű XIX. századi épületet, akkor máshol – kevésbé védett pontokon – miért ne lehetne megcsinálni ugyanezt?

A bontásnak zöld jelzést adó jogi-technikai részletekről későbbi írásunkban tárunk fel részleteket. A fenti videóban a két Budapesten előforduló, városképvédelmi szempontokat is figyelembe vevő építészeti technológiát vizsgáltuk: a faszádizmust és a helyreállítást. 

Az épület jellegzetes kígyós ablak- és kapurácsa

A Hercegprímás utcai példánál mindkettő felbukkan: előbbit, vagyis a bontásnál a homlokzatot megtartó (az épületet tehát gyakorlatilag „kibelező”)  faszadizmus technikáját ígérték, ám jelen állás szerint a helyreállítást, vagyis az eredeti állapot jelenkori kihívásoknak is megfelelő rekonstruálását valósítják meg.

A faszádizmus leglátványosabb példája napjaink Budapestjén a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán álló egykori Hírlap-székház, melyben a Horizon Development ingatlanfejlesztő-csoporthoz hoz létre korszerű irodaházat. Az elbontott, de eredeti állapotban helyreállított XIX. századi épület példájára mérnök szakértőnk, a Metszet-főszerkesztő Csandái Pál a Múzeum utca 3-at mutatta be. Beszámolójából kiderült, hogy ezen a helyszínen az anyagi érdekek felülírták a műemlékvédelmi szempontokat, és az eredeti épületet gyakorlatilag szándékosan hagyták olyan állapotba kerülni, hogy azt utána különböző technikai szempontokra hivatkozva bontani kelljen. A mai Múzeum utcai épületen szakavatott szem azonnal felfedezi, hogy XX. századi kezek hozták létre.

A Hercegprímás utcai beruházásnál – ahogy ez képeinken is látszik – sajnos nem csak a homlokzat veszett el. Hogy a Szécsi Zsolt építész (Pécs korábbi főépítésze) felügyelete mellett zajló munkák befejeztével mit látunk majd viszont mindebből, már a jövő zenéje.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.