Emlékmű a Regnum-templom helyén

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

Hamarosan emlékművet emelnek a Városligetnek azon a pontján, ahol egykor az 1951-ben felrobbantott Regnum Marianum-templom állt - értesült a Heti Válasz. Ismereteink szerint az állam több tízmilliós összeget szán a Rákosi Mátyás utasítására megsemmisített épület helyén létrejövő mementóra. Eddig több elképzelés született. Az egyik szerint a Hősök tere szoboregyüttesét kiegészítő "katolikus panteonban" az egyház kiemelkedő alakjai kaptak volna helyet, de szóba került egy keresztút kialakítása is. Ezzel ugyan nem teljesül azok vágya, akik évek óta sürgették a templom újjáépítését, ám - miként Semjén Zsolt egyházügyi helyettes államtitkár lapunknak fogalmazott - a jelenlegi, sokak által otrombának tartott óriás tábla helyére méltóbb emlék kerülhet. A teljes újjáépítést az időközben elhunyt Keglevich István katolikus lelkész és hívei mellett - a kérdést többen inkább nemzeti ügynek tekintve - közéleti személyiségek is szorgalmazták. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye álláspontja szerint a Regnum-templom jogutódja a zuglói Zoborhegy téren 1996-ban már felépült, s Paskai László bíboros-prímás lelkipásztori szempontok alapján nem tartja indokoltnak, hogy ma itt templom álljon. Az újjáépítést szorgalmazók élére időközben Regőczy István állt. Ő 1994-ben, adományokból összegyűlt 92 millió forintból kibővítette Budán a Kútvölgyi kápolnát - most azonban tudomásunk szerint az idős pap is elfogadhatónak tartja a kompromisszumot, így bizonnyal nem lesz szükség ilyen összegű gyűjtésre, hiszen az emlékmű költségeit jórészt az állam fedezi.

Sz. Sz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.