valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

http://valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

Ennél szebben még nem mosdatták Szijjártó Pétert

/ 2016.12.05., hétfő 17:05 /

Hosszú évek vajúdása – és hamvukba holt politikai projektek után – a kormány nemzetpolitikusai már inkább a számoknak és nem a saját reményeiknek hisznek. Már ami a romániai magyar politikát illeti.

Ami néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, az most valósággá vált: nemrég Kövér László házelnök személyesen korteskedett az RMDSZ mellett, ma pedig maga Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes állt be Kelemen Hunorék és a velük végre együttműködő Magyar Polgári Párt mögé.

Ma is oktatott

Ma is oktatott

Fotó: MTI/Balázs Attila

A budapesti vezetők, úgy tűnik, belátták: egyszerűen elfogyott az a magyar szavazóbázis Romániában, amit még kockázatok nélkül oszthatnak meg. Ezért most egy hirtelen mozdulattal egyesítenék. Az ugyanis nem kérdés, hogy a december 11-i parlamenti választás előtt a romániai magyar pártok közül ismét az RMDSZ-nek lesz egyedül esélye arra, hogy az 5 százalékot átlépve parlamenti képviselethez juttassa az erdélyi magyarságot, a gond inkább azzal van, hogy sikerül-e neki. Mert éppen 5 százalék körül mérik őket.

Nem nehéz észrevenni, hogy a december 1-jei román nemzeti ünnep és az arról Szijjártó külügyminiszter által eltiltott diplomaták ügyéből keletkezett kétoldalú botrány – Basescu román exelnök ugyebár válaszként a Tisza-partra vizionálta országa határait – szépen illeszkedik a kissé túltolt választási felkészülésbe. Semjén Zsolt pedig tovább hergelte a kedélyeket, mondván, „a megromlott viszonyban a magyar diplomáciának nincs felelőssége, ha kritika illeti, csak abból a szempontból, hogy »nem vágtak előbb az asztalra«”. Értik, ugye? A magyar diplomácia vezetője eltiltja a beosztottjait december 1-jén, botrány lesz belőle – vagyis megromlik a viszony –, de a magyar diplomácia ártatlan.

Egy pillanatig nem állítjuk, hogy a Bukarestnek címzett magyar kifogások – az erdélyi politikusok ügyészségi vegzálása, a székelyföldi autonómia ellehetetlenítése vagy az egyházi ingatanok visszaállamosítása – jogtalanok. Azt viszont igen, hogy a mostani balhéban a magyar diplomáciának van felelőssége.

Szerencsére akadtak békülékeny hangok is: az erdélyi magyar szavazatmaximalizálás jegyében fogant közleményében Szili Katalin volt szocialista házelnök – most miniszterelnöki megbízott – „a nemzet gerincét törő” népszavazásnak nevezte 2004. december 5-ét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.