valasz.hu/itthon/boross-peter-ott-leszek-goncz-arpad-temetesen-115683

http://valasz.hu/itthon/boross-peter-ott-leszek-goncz-arpad-temetesen-115683

Ennél szebben még nem mosdatták Szijjártó Pétert

/ 2016.12.05., hétfő 17:05 /

Hosszú évek vajúdása – és hamvukba holt politikai projektek után – a kormány nemzetpolitikusai már inkább a számoknak és nem a saját reményeiknek hisznek. Már ami a romániai magyar politikát illeti.

Ami néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, az most valósággá vált: nemrég Kövér László házelnök személyesen korteskedett az RMDSZ mellett, ma pedig maga Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes állt be Kelemen Hunorék és a velük végre együttműködő Magyar Polgári Párt mögé.

Ma is oktatott

Ma is oktatott

Fotó: MTI/Balázs Attila

A budapesti vezetők, úgy tűnik, belátták: egyszerűen elfogyott az a magyar szavazóbázis Romániában, amit még kockázatok nélkül oszthatnak meg. Ezért most egy hirtelen mozdulattal egyesítenék. Az ugyanis nem kérdés, hogy a december 11-i parlamenti választás előtt a romániai magyar pártok közül ismét az RMDSZ-nek lesz egyedül esélye arra, hogy az 5 százalékot átlépve parlamenti képviselethez juttassa az erdélyi magyarságot, a gond inkább azzal van, hogy sikerül-e neki. Mert éppen 5 százalék körül mérik őket.

Nem nehéz észrevenni, hogy a december 1-jei román nemzeti ünnep és az arról Szijjártó külügyminiszter által eltiltott diplomaták ügyéből keletkezett kétoldalú botrány – Basescu román exelnök ugyebár válaszként a Tisza-partra vizionálta országa határait – szépen illeszkedik a kissé túltolt választási felkészülésbe. Semjén Zsolt pedig tovább hergelte a kedélyeket, mondván, „a megromlott viszonyban a magyar diplomáciának nincs felelőssége, ha kritika illeti, csak abból a szempontból, hogy »nem vágtak előbb az asztalra«”. Értik, ugye? A magyar diplomácia vezetője eltiltja a beosztottjait december 1-jén, botrány lesz belőle – vagyis megromlik a viszony –, de a magyar diplomácia ártatlan.

Egy pillanatig nem állítjuk, hogy a Bukarestnek címzett magyar kifogások – az erdélyi politikusok ügyészségi vegzálása, a székelyföldi autonómia ellehetetlenítése vagy az egyházi ingatanok visszaállamosítása – jogtalanok. Azt viszont igen, hogy a mostani balhéban a magyar diplomáciának van felelőssége.

Szerencsére akadtak békülékeny hangok is: az erdélyi magyar szavazatmaximalizálás jegyében fogant közleményében Szili Katalin volt szocialista házelnök – most miniszterelnöki megbízott – „a nemzet gerincét törő” népszavazásnak nevezte 2004. december 5-ét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.