valasz.hu/itthon/morvai-krisztina-a-rendorokhoz-tagadjak-meg-a-parancsot-24894/

http://valasz.hu/itthon/morvai-krisztina-a-rendorokhoz-tagadjak-meg-a-parancsot-24894/

Ennél szebben még nem mosdatták Szijjártó Pétert

/ 2016.12.05., hétfő 17:05 /

Hosszú évek vajúdása – és hamvukba holt politikai projektek után – a kormány nemzetpolitikusai már inkább a számoknak és nem a saját reményeiknek hisznek. Már ami a romániai magyar politikát illeti.

Ami néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, az most valósággá vált: nemrég Kövér László házelnök személyesen korteskedett az RMDSZ mellett, ma pedig maga Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes állt be Kelemen Hunorék és a velük végre együttműködő Magyar Polgári Párt mögé.

Ma is oktatott

Ma is oktatott

Fotó: MTI/Balázs Attila

A budapesti vezetők, úgy tűnik, belátták: egyszerűen elfogyott az a magyar szavazóbázis Romániában, amit még kockázatok nélkül oszthatnak meg. Ezért most egy hirtelen mozdulattal egyesítenék. Az ugyanis nem kérdés, hogy a december 11-i parlamenti választás előtt a romániai magyar pártok közül ismét az RMDSZ-nek lesz egyedül esélye arra, hogy az 5 százalékot átlépve parlamenti képviselethez juttassa az erdélyi magyarságot, a gond inkább azzal van, hogy sikerül-e neki. Mert éppen 5 százalék körül mérik őket.

Nem nehéz észrevenni, hogy a december 1-jei román nemzeti ünnep és az arról Szijjártó külügyminiszter által eltiltott diplomaták ügyéből keletkezett kétoldalú botrány – Basescu román exelnök ugyebár válaszként a Tisza-partra vizionálta országa határait – szépen illeszkedik a kissé túltolt választási felkészülésbe. Semjén Zsolt pedig tovább hergelte a kedélyeket, mondván, „a megromlott viszonyban a magyar diplomáciának nincs felelőssége, ha kritika illeti, csak abból a szempontból, hogy »nem vágtak előbb az asztalra«”. Értik, ugye? A magyar diplomácia vezetője eltiltja a beosztottjait december 1-jén, botrány lesz belőle – vagyis megromlik a viszony –, de a magyar diplomácia ártatlan.

Egy pillanatig nem állítjuk, hogy a Bukarestnek címzett magyar kifogások – az erdélyi politikusok ügyészségi vegzálása, a székelyföldi autonómia ellehetetlenítése vagy az egyházi ingatanok visszaállamosítása – jogtalanok. Azt viszont igen, hogy a mostani balhéban a magyar diplomáciának van felelőssége.

Szerencsére akadtak békülékeny hangok is: az erdélyi magyar szavazatmaximalizálás jegyében fogant közleményében Szili Katalin volt szocialista házelnök – most miniszterelnöki megbízott – „a nemzet gerincét törő” népszavazásnak nevezte 2004. december 5-ét.

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nyír a vasút, vág a MÁV!

A „székely intercity” azonnali megcsonkításától visszalépett a MÁV, decemberben azonban így is sor kerülhet a háló- és étkezőkocsik kivonására. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.