heti-valasz.hu/itthon/nyary-krisztian-elmondja-milyen-bort-ajanl-a-digitalis-heti-valasz-olvasasa-melle-128920

http://heti-valasz.hu/itthon/nyary-krisztian-elmondja-milyen-bort-ajanl-a-digitalis-heti-valasz-olvasasa-melle-128920

Ennél szebben még nem mosdatták Szijjártó Pétert

/ 2016.12.05., hétfő 17:05 /

Hosszú évek vajúdása – és hamvukba holt politikai projektek után – a kormány nemzetpolitikusai már inkább a számoknak és nem a saját reményeiknek hisznek. Már ami a romániai magyar politikát illeti.

Ami néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, az most valósággá vált: nemrég Kövér László házelnök személyesen korteskedett az RMDSZ mellett, ma pedig maga Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes állt be Kelemen Hunorék és a velük végre együttműködő Magyar Polgári Párt mögé.

Ma is oktatott

Ma is oktatott

Fotó: MTI/Balázs Attila

A budapesti vezetők, úgy tűnik, belátták: egyszerűen elfogyott az a magyar szavazóbázis Romániában, amit még kockázatok nélkül oszthatnak meg. Ezért most egy hirtelen mozdulattal egyesítenék. Az ugyanis nem kérdés, hogy a december 11-i parlamenti választás előtt a romániai magyar pártok közül ismét az RMDSZ-nek lesz egyedül esélye arra, hogy az 5 százalékot átlépve parlamenti képviselethez juttassa az erdélyi magyarságot, a gond inkább azzal van, hogy sikerül-e neki. Mert éppen 5 százalék körül mérik őket.

Nem nehéz észrevenni, hogy a december 1-jei román nemzeti ünnep és az arról Szijjártó külügyminiszter által eltiltott diplomaták ügyéből keletkezett kétoldalú botrány – Basescu román exelnök ugyebár válaszként a Tisza-partra vizionálta országa határait – szépen illeszkedik a kissé túltolt választási felkészülésbe. Semjén Zsolt pedig tovább hergelte a kedélyeket, mondván, „a megromlott viszonyban a magyar diplomáciának nincs felelőssége, ha kritika illeti, csak abból a szempontból, hogy »nem vágtak előbb az asztalra«”. Értik, ugye? A magyar diplomácia vezetője eltiltja a beosztottjait december 1-jén, botrány lesz belőle – vagyis megromlik a viszony –, de a magyar diplomácia ártatlan.

Egy pillanatig nem állítjuk, hogy a Bukarestnek címzett magyar kifogások – az erdélyi politikusok ügyészségi vegzálása, a székelyföldi autonómia ellehetetlenítése vagy az egyházi ingatanok visszaállamosítása – jogtalanok. Azt viszont igen, hogy a mostani balhéban a magyar diplomáciának van felelőssége.

Szerencsére akadtak békülékeny hangok is: az erdélyi magyar szavazatmaximalizálás jegyében fogant közleményében Szili Katalin volt szocialista házelnök – most miniszterelnöki megbízott – „a nemzet gerincét törő” népszavazásnak nevezte 2004. december 5-ét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.