Ennél szebben még nem mosdatták Szijjártó Pétert

/ 2016.12.05., hétfő 17:05 /

Hosszú évek vajúdása – és hamvukba holt politikai projektek után – a kormány nemzetpolitikusai már inkább a számoknak és nem a saját reményeiknek hisznek. Már ami a romániai magyar politikát illeti.

Ami néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, az most valósággá vált: nemrég Kövér László házelnök személyesen korteskedett az RMDSZ mellett, ma pedig maga Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes állt be Kelemen Hunorék és a velük végre együttműködő Magyar Polgári Párt mögé.

Ma is oktatott

Ma is oktatott

Fotó: MTI/Balázs Attila

A budapesti vezetők, úgy tűnik, belátták: egyszerűen elfogyott az a magyar szavazóbázis Romániában, amit még kockázatok nélkül oszthatnak meg. Ezért most egy hirtelen mozdulattal egyesítenék. Az ugyanis nem kérdés, hogy a december 11-i parlamenti választás előtt a romániai magyar pártok közül ismét az RMDSZ-nek lesz egyedül esélye arra, hogy az 5 százalékot átlépve parlamenti képviselethez juttassa az erdélyi magyarságot, a gond inkább azzal van, hogy sikerül-e neki. Mert éppen 5 százalék körül mérik őket.

Nem nehéz észrevenni, hogy a december 1-jei román nemzeti ünnep és az arról Szijjártó külügyminiszter által eltiltott diplomaták ügyéből keletkezett kétoldalú botrány – Basescu román exelnök ugyebár válaszként a Tisza-partra vizionálta országa határait – szépen illeszkedik a kissé túltolt választási felkészülésbe. Semjén Zsolt pedig tovább hergelte a kedélyeket, mondván, „a megromlott viszonyban a magyar diplomáciának nincs felelőssége, ha kritika illeti, csak abból a szempontból, hogy »nem vágtak előbb az asztalra«”. Értik, ugye? A magyar diplomácia vezetője eltiltja a beosztottjait december 1-jén, botrány lesz belőle – vagyis megromlik a viszony –, de a magyar diplomácia ártatlan.

Egy pillanatig nem állítjuk, hogy a Bukarestnek címzett magyar kifogások – az erdélyi politikusok ügyészségi vegzálása, a székelyföldi autonómia ellehetetlenítése vagy az egyházi ingatanok visszaállamosítása – jogtalanok. Azt viszont igen, hogy a mostani balhéban a magyar diplomáciának van felelőssége.

Szerencsére akadtak békülékeny hangok is: az erdélyi magyar szavazatmaximalizálás jegyében fogant közleményében Szili Katalin volt szocialista házelnök – most miniszterelnöki megbízott – „a nemzet gerincét törő” népszavazásnak nevezte 2004. december 5-ét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.