valasz.hu/itthon/abszurdra-sikerult-az-uj-gyulekezesi-torveny-borton-jarhat-gyurcsany-kifutyuleseert-129207

http://valasz.hu/itthon/abszurdra-sikerult-az-uj-gyulekezesi-torveny-borton-jarhat-gyurcsany-kifutyuleseert-129207

Enyves kezek

/ 2007.07.19., csütörtök 15:06 /

Nem csak az ifjúsági közéletet érintheti Zuschlag János botránya. Jelentőséget az ad az ügynek, hogy az egykori szocialista országgyűlési képviselő Puch László MSZP-pénztárnok munkatársa volt.Az MSZP-ben a legtöbben legyintettek, amikor bejárta a sajtót a hír: civil pályázati pénzekkel való visszaélés miatt eljárás folyik Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselő ellen. Egyesek biztosak voltak abban, hogy előbb-utóbb lebukik a politikus, mások pedig úgy vélekedtek, Zuschlag ezt az ügyet is megússza. A Bács-Kiskun megyei szocialista fenegyerek ugyanis sok mindent túlélt már. 2004 októberében le kellett mondania országgyűlési mandátumáról, miután a Hír Tv kamerája rögzítette, amint a holokauszt áldozatain élcelődött. Bár a pártban sokan a fejét követelték, Zuschlag csak hátrébb lépett: 2006-ban a megyei közgyűlés tagja lett, ő a párt kiskunhalasi szervezetének vezetője és az MSZP Bács-Kiskun megyei ügyvezető elnöke.

ÖNKÉNTES FELPONTOZÁS

A megyei főügyészség "különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett" csalással gyanúsít több ifjú szocialista politikust. A gyanú szerint csak papíron létező egyesületeik, alapítványaik nevében nyert pályázati támogatásaikkal nem számoltak el, azokat saját céljaikra hasznosították. Közel ötvenmillió forint tűnt így el. A vallomások szerint az ügy főszereplője, a közpénzelnyelő rendszer létrehozója Zuschlag János - aki egyébként tagadja a vádakat.

"A nyolc gyanúsítottból hetet már kihallgattunk. Ők panaszt tettek az eljárás ellen, ám kifogásaikat a főügyészség elutasította" - tájékoztatja lapunkat Szabó Ferenc, a megyei főügyészség szóvivője (Zuschlag János személyi titkárát, Lados Istvánt egyelőre körözik). Azt is megtudjuk, hogy két éve indult az eljárás, akkor még csak a számvitel rendjének megsértése miatt, az eljárás előrehaladtával aztán egyre több csontváz dőlt ki a szekrényből. Mentelmi jog felfüggesztéséért nem fordultak az Országgyűléshez, azt viszont az ügyész nem árulja el, hogy hány embert hallgattak meg tanúként. "Ezt még korai lenne tudatni a nyilvánossággal" - mondja.

Az ifjúsági civilszervezetek világa túlságosan kicsi ahhoz, hogy sokáig lehessen zsonglőrködni a támogatásokkal. A pénzek jelentős része a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) hét, egyenként tizenegy tagú Regionális Ifjúsági Tanácsán (RIT) folyik keresztül. A hét testület évente fejenként körülbelül negyvenmillió forinttal gazdálkodhat. Ezenkívül még a Nemzeti Civil Alapprogram is bonyolít le pályázatokat, melyeken magukat országos ifjúsági szervezetnek vallók is elindulhatnak.

A hatóságok látókörébe került alapítványok, egyesületek nem fogták vissza magukat, indultak, ahol csak lehetett. S nyertek is, annak rendje és módja szerint, méghozzá Zuschlag János közreműködésével, aki ügyelt rá, hogy minden éhes szájnak jusson betevő falat. Egy lapunknak nyilatkozó ifjúságpolitikai szakértő szerint egy idő után már nem is volt szükség telefonálni, mert a döntést előkészítő bíráló tudta, mely pályázatot kell felpontozni - függetlenül az anyag minőségétől.

A rendszer tehát olajozottan működött, hála az ifjúsági közéletben régi játékos Zuschlag Jánosnak. A politikus már 17 évesen az Ifjú Szocialisták Mozgalmánál (ISZM) vitézkedett, 1998-ban, 21 évesen pedig bekerült az Országgyűlésbe. Az Orbán-kormány idején az ISZM az inkább jobboldalinak elkönyvelt ernyőszervezet, az Országos Gyermek- és Ifjúsági Parlament (OGYIP) tagja volt, az Újhelyi István vezette Fiatal Baloldal pedig a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Tanácsot (MAGYIT) erősítette. Így az ISZM komolyabb alkupozícióban volt, s jobban tudta érdekeit érvényesíteni. Emiatt több konfliktusba keveredett az Újhelyi-csapattal.

PUCH LÁSZLÓ KÖZELÉBEN

A 2002-es választás előtt a két ifiszoci szervezet felsőbb pártnyomásra egyesült, s elvbaráti szövetségben próbálták a teljes magyar ifjúsági szférát összefogó ernyőszervezetet létrehozni. Ez végül 2003 decemberében sikerült, amikor is 278 szervezet részvételével megalakult a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia (GYIK). A születést botrányok övezték: az alakuló ülésről kiszivárgott íveken például a házigazdák megjelölték az ellenségesnek vélt civileket. A hallgatói önkormányzatokat tömörítő szövetség nem is lépett be az új szervezetbe. Az összejövetelt Zuschlag János készítette elő és vezényelte le a háttérből, az ülésen ott voltak mindazok a szervezetek, amelyeket most az ügyészség vizsgál - a Jövő Fiataljai Egyesülettől az Y-Generáció Egyesületen át a Bács-Kiskun Megyei Ifjúsági Szövetségig.

Az ellenzők nem csak ezt kifogásolták: szerintük volt olyan küldött a GYIK alakuló ülésén, aki három egyesületet is képviselt, kérdésessé téve a delegáló szervezet komolyságát. Az akkori kormánynak azonban nem voltak ilyen kétségei. Az új ernyőszervezet működéséhez 2004-ben a Gyurcsány Ferenc vezette Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 12 millió forinttal járult hozzá - a 300 ezer egyetemistát képviselő Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ugyanekkor négymilliót kapott. Akkoriban többen úgy tudták, a tárca vezetésének szívügye az új szervezet: Szilvásy György közigazgatási államtitkárra (ma a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter) és Mesterházy Attila politikai államtitkárra is számíthatott a szárnyait próbálgató GYIK. A később éppen Gyurcsány Ferenc által megszüntetett tárca vezetői stratégiai kérdésnek tekintették, hogy az addig jobboldali vadászmezőnek számító ifjúsági szférában is baloldali fordulat következzen be.

Zuschlag János 2004-es bukása nem hozott változást az ifjúságpolitikai háttérmozgásban, sőt a politikus még erősödött is. 2005 októberében a Népszabadság is megírta, hogy Zuschlag Puch László pártpénztárnok munkatársaként dolgozott. A pozíció védettséget jelentett számára, még azt is megengedhette magának, hogy szűkebb pátriájában, Kiskunhalason lebegtesse indulását a 2006-os országgyűlési választásokon. (Végül elállt e tervétől.) Az MSZP belviszonyait ismerők éppen Zuschlag betonkemény pozíciói miatt nem hisznek abban, hogy véletlenül kapott mostanában az ügy nagyobb nyilvánosságot. A párt régi vonalát képviselő Puch Lászlóval ugyanis Gyurcsány Ferenc viszonya soha nem volt kiegyensúlyozott. A miniszterelnök idén, a februári tisztújítás előtt megpróbálta elmozdítani pénztárnoki székéből a minden titkok tudóját; az akció akkor nem sikerült, a hírek kiegyezésről szóltak. Most a "nagyok" mintha újra kiásták volna a csatabárdot: a Zuschlag János elleni nyomozás a célegyenesbe fordult, hiába próbált a politikus - az Élet és Irodalom információi szerint - magasabb szinten közbenjárni a vizsgálatok leállításáért.

A MEGÚJULÁS ZÁSZLÓVIVŐI

A Zuschlag bábáskodásával létrejött, visszaéléssel vádolt egyesületeknek korábban helyt adó GYIK most a megújulás zászlaját lobogtatja. A továbbra is hatalomközeli ernyőszervezet az ellenőrzés fontosságát hangsúlyozta július 4-i közleményében, miközben áttételesen sejtetni engedi, hogy a szoci ifjak nem csak a saját zsebükre dolgozhattak. "A GYIK megalakulása óta képviselt álláspontja, hogy a politikai pártok ifjúsági szervezetei, a pártok alapítványaihoz hasonlóan, alanyi jogon kapjanak támogatást a működésükhöz. Ezzel elkerülhető lenne, hogy különböző szakmai köntösbe bújtatott programokkal próbáljanak forráshoz jutni, illetve talán megelőzhetőek lennének a napokban napvilágra került Bács-Kiskun megyeihez hasonló esetek is." A szervezet azt is üdvözölte, hogy a kabinet utasítására a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi az összes, 1998 és 2006 között kiutalt állami forrás felhasználását. A civilszervezetek viszont ezen felháborodtak, mondván, csak öt évig kötelesek megőrizni a pályázati dokumentációt. A pénzek felhasználását többször ellenőrizték az illetékes szervek, nem lehet egy egész szférát büntetni néhány enyveskezű miatt - így a civilek.

A tiszteletreméltóság azért is fontos a GYIK-eseknek, mert hamarosan ők lesznek a magyarországi ifjúságpolitika erős emberei. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszterként ugyanis egyik első döntésével átalakította a regionális ifjúsági tanácsokat: kimaradnának a nagycsaládosok, a HÖOK, az OGYIP és a MAGYIT delegáltjai, helyükre a kormányközeli GYIK négy embere kerül. Az egyházak továbbra is két embert küldhetnek, ám a történelmi felekezetek mellett két kisegyház is bekerült a delegálók közé. Így a kormányküldöttekkel együtt sikerülhet a hatalomnak kedvező többséget kialakítani a tizenegy fős testületben. A rendelet ellen a KDNP máris tiltakozott, mondván, a GYIK-et a háttérből továbbra is az ifjúsági pénzek elsíbolásával vádolt Zuschlag János és köre irányítja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.