„Erdély örökre elveszett” – Romsics Ignác a Heti Válasznak

/ 2018.06.03., vasárnap 07:00 /
„Erdély örökre elveszett” – Romsics Ignác a Heti Válasznak

Összefoglaló munkával jelentkezett Erdély elvesztéséről Romsics Ignác. A történész azt mondja: a magyar baloldal sosem tudott mit kezdeni a nemzeti eszmével, így a magyar kisebbségekkel sem. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

„A politika nem fertőzött még meg mindent, sokan értik: az igazság nem helyettesíthető mítoszokkal” – mondja Romsics Ignác. A történész összefoglaló munkát írt Erdély elvesztéséről, s úgy véli: a hazai történettudomány jobban áll, mint a környező országoké.

„Mi bevalljuk, hogy mi történt 1940-ben Ippen vagy Ördögkúton, a magyar hadsereg észak-erdélyi bevonulásakor. Olyan román történész viszont, aki mondjuk az 1944-es szárazajtai mészárlást feldolgozta volna, még ma sincs. Talán Lucian Boia az egyetlen kivétel, aki valóban önkritikusan viszonyul a román nemzeti mitologémához, és ennek jegyében szisztematikusan dekonstruálja a román nemzeti mítoszokat.” 

A nagyinterjúban a történész elmondja, miért nem tud mit kezdeni a nemzeti eszmével a magyar baloldal, s azt sem titkolja, milyen személyes következményei lettek annak, amikor Gerő András hat éve leantiszemitázta.

A nagyinterjú a május 31-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.