Balog Zoltán tárgyal a sztrájkra készülő pedagógusokkal

/ 2012.11.08., csütörtök 11:17 /
Balog Zoltán tárgyal a sztrájkra készülő pedagógusokkal

Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét jelölte ki a kormány arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat a korábban szrájkbizottságot alakított pedagógus érdekvédelmi szervezetekkel - értesült a Heti Válasz Online. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: követeléseik nem változtak, és ha kell készek teljes értékű sztrájkot szervezni.

Balog Zoltán tárgyal a sztrájkra készülő pedagógusokkal

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSz) elnöke kérdésünkre válaszolva megerősítette: ma délelőtt úgy tájékoztatták, hogy az emberi erőforrások miniszterét jelölte ki a kormányfő a pedagógusok tárgyalópartneréül.

A PDSz elnöke elmondta: a tárgyalások megkezdésének konkrét időpontja még nincs, de a szakszervezetek úgy gondolják, hogy a lehető legrövidebb időn belül meg kell kezdeni az egyeztetéseket. Az érdekképviseletek készek akár már a hétvégén asztalhoz ülni - mondta el Mendrey, majd hozzátette - követeléseik változatlanok. A PDSz elnöke korábban elmondta a Heti Válasz Online-nak, hogy készek teljes értékű sztrájkot tartani a pedagógusok, amennyiben a kormány nem tárgyal velük érdemben követeléseikről. Ebben az esetben az iskolákban beszüntetik a tanítást és a tanulók felügyeletéről sem gondoskodnak.

Tisztában vannak azzal - tette hozzá a PDSz elnöke -, hogy a teljes értékű, vagyis a tanulók felügyeletét sem biztosító sztrájk megszervezése nem csupán a pedagógusok ügye, ezért már felvették a kapcsolatot a szülői szervezetek képviselőivel is.

Ercse Krisztina, a Szülői Hálózat tagja bejelentette: csatlakoznak a sztrájkbizottság követeléseihez, s a kormánytól azt kérik, hogy a pedagógusoknak teremtsen megfelelő munkafeltételeket. Azt szeretnék, hogy a kormány a gyerekekre költse azt a pénzt, amit az átalakításra fordítanak - mondta.

A pedagógusok azt sérelmezik, hogy 2013. szeptember 1-jei béremelésük elmarad, miközben a kormányzat a köznevelési törvény megemelt munkaterhekről szóló paragrafusát nem vonta vissza, tehát csökken a tanárok órabére. A kormányfőhöz eljuttatott levelükben azt követelik, hogy a közszféra bértáblájában 20 százalékos emelést hajtsanak végre január 1-jével, illetve halasszák el az iskolák államosítását és függesszék fel a pedagógus-életpályamodell bevezetését.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az október elején bejelentett, első költségvetési kiigazítási csomag keretében döntött úgy, hogy jövő őszről 2014-re halasztják a pedagógusok béremelését, amit egybekötöttek a pedagógus életpálya-modell bevezetésével. A nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentését követő hétfőn derült ki, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy ciprusi konferencián, az internetről értesült a döntésről. Az államtitkár elutazása előtt, a pénteki bejelentést megelőzően úgy nyilatkozott a közrádió 180 perc című reggeli információs műsorának, hogy a jövő évi költségvetés tartalmazza a béremeléshez és az életpálya modell bevezetéséhez szükséges forrásokat, vagyis nincs ok arra, hogy a tervezett változásokat elhalasszák, s ő - vagyis az oktatásért felelős államtitkár - biztos abban, hogy a béremelés és az életpálya-modell bevezetése nem szenved késedelmet.

Mendrey László azt mondta, az államnak presztízsberuházásokra van pénze, csak a pedagógusok béremelésére nincs. Az iskolák államosításáról szólva hozzátette: „erőltetetten hoznak létre egy új rendszert", ami „pénzkidobás". Kitért arra, hogy az értelmiségi átlagfizetésnél 70 ezer forinttal kevesebb a pedagógusok átlagosan bruttó 150 ezer forintos fizetése, miközben a legutóbbi PISA-felmérések szerint a diákok jobban teljesítettek a korábbinál, ami a pedagógusok érdeme.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.