És az megvan, ki volt Aczél György keresztapja?

/ 2016.11.17., csütörtök 09:00 /

Irodalomtörténeti kuriózumok egy új kötetben.

A HVG friss számában Murányi Gábor a Radnóti Miklós összes dedikációját közreadó műfajteremtő kötetről ír. Bíró-Balogh Tamás Könyvvel üzenek néked című dedikálásgyűjteményében egészen furcsa irodalomtörténeti nézőpontot ad, dedikálások történetét mutatja be.

Az írás legérdekesebb része három dedikációról szól, Radnóti ugyanis sorozatban ajánlja baráti szeretettelAczél Györgynek versesköteteit.

A Kádár-rendszer kultúrdiktátora utóbb idősödő emberként maradt meg az emlékezetben, Radnóti viszont örökké fiatalon, miközben egyébként a kommunista vezető -  a történet idején kezdő színész - nyolc évvel fiatalabb volt a költőnél. 1944-ben vagyunk, Radnóti Miklós sosem öregszik tovább, Aczél előtt még van 47 év, jóval több, mint amennyi a költőnek összesen megadatott.

Amikor Radnóti Miklósné először látja Aczélt 1940-ben „igen striciszerű jelenségként” írja le a naplójában. Az „erősen ripacsos fiú” a költő verseit szavalja „sajnos, nagyon rossz” - fogalmaz. Ez később is így marad, hiába próbálja Radnóti segíteni Aczél versmondói pályafutását.

Viszont a jó anyagi körülmények között élő Aczél segíti Radnótit azzal, hogy árulja és népszerűsíti a köteteit, s ki tudja, talán az életét is sikerült volna megmentenie, ha a költő nem fél elfogadni az illegális kommunista kapcsolatokat. Végül odáig jutnak, hogy amikor Aczél 1944-ben megkeresztelkedik, Radnóti lesz a keresztapja. Ám valójában nem ő „tartja keresztvíz alá” Aczél Györgyöt, mert személyesen nem lehet jelen a szertartáson az Üllői úti Szent Kereszt templomban 1944 nyarán,  ugyanis ismét munkaszolgálatra hívják be, ekkortájt írja a Hetedik eclogát. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.