Mi sírunk a kivándorlás miatt? Akkor mit szóljanak a lengyelek?

/ 2017.04.27., csütörtök 11:38 /

Milyen hatással lenne Magyarországra, ha annyian vándorolnak ki tőlünk, mint a lengyelektől? Egy demográfus kiszámolta.

Nem kell mondani, milyen gondokat okoz Magyarországnak, hogy a 2004-ben kezdődő itthoni válság alatt az ország nem tudta megtartani a fiatal szakmunkásait és diplomásait, a devizahitelválság és a vállalkozások csődje miatt pedig a középgeneráció is tömegesen indult útnak. Minden eltörpül a hagyományosan „kivándorló nemzetként” említett lengyelek gondjai mellett. A Korfa című demográfiai folyóirat ma megjelent számában Obádovics Csilla demográfus azt elemzi: milyen lenne a hazai helyzet, ha a magyarországi helyett lengyel szintű lenne a kivándorlás mértéke – vagyis jóval magasabb.

A lengyel mérték világpolitikai hatású, szigetországi jelenlétük annyira irritálja a britek egy részét a felszökő ingatlanbérleti árak, az iskolai és óvodai várólisták kialakulása miatt (a lengyelek a legtermékenyebb bevándorlók az Egyesült Királyságban, maguk mögött hagyva a pakisztániakat is), hogy az hozzájárult a Brexithez is.

2007-ben 2,3 millió lengyel tartózkodott külföldön, vagyis a 37 milliós népesség 6 százaléka. A 2010-es évek elején még évi közel 300 ezer lengyel emigrált, vagyis évente közel olyan tömeg, mint amennyi magyar 2014-ben összesen külföldön élt. 

Persze van visszaáramlás is, ám ha lengyel módra vándorolnánk ki, akkor ma 620 ezer fővel lennénk kevesebben, mint ahányan vagyunk. Vagyis 9,2 milliósra zsugorodott volna a népeségünk a jelenlegi 9,8 millió helyett.

S mivel nem az idősebbek, hanem a családalapítási korban levők indulnak tipikusan útnak, a távozókkal „mennek el” jövőbeni gyerekeik is. Az elöregedő Németország (amely a lengyeleknek és nekünk is fontos célországunk) pedig gond nélkül képes elképesztő mértékű európai tömegek elnyelésére. Meg sem kottyan neki néhány százezer lengyel és magyar.

Miközben itthon pótolhatatlan a veszteség. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.