valasz.hu/itthon/nem-is-gondolta-volna-ki-penzeli-az-uj-luxusszallot-a-lanchidnal-120600

http://valasz.hu/itthon/nem-is-gondolta-volna-ki-penzeli-az-uj-luxusszallot-a-lanchidnal-120600

Esztergomiak kérdezik: mi került ezen a négy percen negyvenmilliárdba?

/ 2015.09.04., péntek 11:24 /
Esztergomiak kérdezik: mi került ezen a négy percen negyvenmilliárdba?

Hosszú évek után végre elkészült az esztergomi vasútvonal felújítása, használói mégsem tudnak felhőtlenül örülni neki. A néhány perces menetidő-nyereség vaskos milliárdokba került, a beruházás mégsem kidobott pénz. Amint ugyanakkor a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, tanulságok bőven vannak.

Három év után újra elindult a vonatközlekedés az Esztergom–Budapest-vonalon, de a 10-es út környékének közlekedésével foglalkozó fórumokon elégedetlenség tapasztalható. Sokan már azt is kétségbe vonják, hogy volt-e értelme a rengeteg kényelmetlenséget okozó vasútfelújításnak. A beruházás bírálata egyetlen számban sűrűsödik össze: mindössze négy perc menetidő-csökkenés – 44 milliárd forintért.

Az esztergomi vasútépítés ára azonban megtévesztő. A projekt ugyanis rejtett módon jelentős részben inkább közúti fejlesztés volt. A két legnagyobb új műtárgy a vörösvári kereszteződés közúti aluljárója, valamint az új nyomvonalra helyezett solymári bekötőút és a vasút fölött átívelő híd. Mindkettő elsősorban a 10-es út áteresztőképességének javítását szolgálja, és csak másodlagosan a vasúti közlekedést.

A vonalon tapasztalható gondok legfőbb oka az, hogy a fejlesztés nincs kész. És nem azért, mert itt-ott nem működik egy fénysorompó, hanem mert az igazi előrelépést hozó elemek jelentős része tartósan hiányzik. A villamosítás még másfél évet csúszik, de bőven lenne tennivaló az új és a régi megállókkal is, hogy értelmet nyerjenek.

A teljes cikk elolvasható a szeptember 3-án megjelenő Heti Válaszban, mely a Digitalstand.hu-n is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.