valasz.hu/itthon/minden-szinvonalat-alulmul-palinkas-jozsef-a-kormanymedia-tamadasarol-129173

http://valasz.hu/itthon/minden-szinvonalat-alulmul-palinkas-jozsef-a-kormanymedia-tamadasarol-129173

Európa Pálinkás Józsefet akarja uniós biztosnak

/ 2014.05.09., péntek 15:25 /
Európa Pálinkás Józsefet akarja uniós biztosnak

Európai tudósok erős lobbizásba kezdtek azért, hogy egy komoly kutatói tapasztalattal rendelkező személyt nevezzenek ki kutatási és innovációs uniós biztosnak. Úgy néz ki, az európai tudományos szakma nagyon támogatná, ha Pálinkás József napokban leköszönt akadémiai elnök lenne ez a személy.

Az európai tudóstársadalom egyértelműen kiáll Pálinkás József jelölése mellett

A Research Europe tudományos szaklap csütörtöki vezető cikkében arról ír: fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, hogy egy a tudományos világhoz nem értő politikus irányítsa az Európai Bizottságban a szakterületet, a következő ciklusban végre ki kellene nevezni egy komoly kutatói tapasztalattal rendelkező személyt kutatási és innovációs uniós biztosnak. A lap megnevez néhány erre alkalmas személyt is. A Research Europe hosszan ír arról, hogy hatéves akadémiai elnöki ciklus után a napokban leköszönt Pálinkás József miért volna kiváló jelölt erre a posztra.

Fizikusból lett politikus, 2001-ben miniszterként véghezvitt egy oktatási reformot, majd az MTA-elnökeként a kétévente megrendezett World Science Forum elnöke lett - írják. Hozzáteszik: Pálinkás nem ismeretlen a brüsszeli adminisztráció számára sem, hiszen a héten leköszönt akadémiai elnök tagja a Science Europe kutatói szervezet tanácsának, valamint alelnöke az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének.

A lap Pálinkás mellett megemlíti a jelenlegi szlovák biztos Maroš Šefčovič -ot, aki 2009 decemberétől oktatási, ifjúsági és kulturális biztosként tagja a brüsszeli testületnek, valamint a korábbi lengyel kormányfő Jerzy Buzeket, aki 2009. július 4-től 2012. január 17-ig volt az Európai Parlament néppárti elnöke. Emellett szóba hozzák még Julian Kinderlerert és Barroso bizottsági elnök vezető tudományos tanácsadóját, Anne Glovert mint a posztra alkalmas jelöltet.

Az uniós biztos jelölésének a joga tagállami kézben van, a Research Europe meg is jegyzi, hogy Pálinkás jelölése Orbán Viktor miniszterelnök akaratától függ. Azt egyelőre csak találgatni lehet, ki lesz a magyar biztosjelölt, sajtóinformációk szerint erre Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek van a legnagyobb esélye, aki a brüsszeli poszt elfoglalása előtt néhány hónapra külügyminiszter lenne, majd őt Szijjártó Péter váltaná a Bem téren. Ezt a felvetést legalább annyian vonják kétségbe, mint ahányan biztosra veszik - hivatalos berkekből ugyanakkor még nem erősítették meg, és nem is cáfolták.

Freund Tamás akadémikus a Heti Válasz Online megkeresésére elmondta: a cikk alátámasztja, hogy Európából volna fogadókészség Pálinkás József biztosi kinevezése iránt, a szakmai közösség őt említi első helyen az erre a posztra alkalmas személyek között. Arról az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének vezetője nem kívánt véleményt formálni, hogy az eddigiekben Navracsics Tibor neve keringett a sajtóban lehetséges uniós biztosjelöltként, de kijelentette: „ha Pálinkás József neve nem is szerepelt eddig a listán, ez az európai szintű kiállás a személyéért talán befolyásolja majd a döntéshozókat".  „Pálinkás József a legmagasabb szinten látná el ezt a feladatot, rendkívül jó forrásteremtő képessége van" - mondta.

A többi megnevezett személyről szólva Freund Tamás elmondta: Maros Sefcovic-ot nem ismeri, Jerzy Buzek viszont „világéletében tudománypárti volt, támogatta az Európai Agytanács törekvéseit, hitt abban, hogy az agykutatást prioritássá kell tenni. Anne Glover is kiváló jelölt, tudományos és politikusi múltja is van. De a legjobb Pálinkás József lenne" - fogalmazott.

A Heti Válasz Online információi szerint Pálinkás József uniós biztosi jelölését Kroó Norbert korábbi akadémiai alelnök és Falus András akadémikus is támogatja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.