Exkluzív „ellenzéki kerekasztal” a Heti Válaszban

/ 2014.01.08., szerda 14:05 /
Exkluzív „ellenzéki kerekasztal” a Heti Válaszban

A negyedszázada kezdődött 1989-es esztendőben omlott össze a kommunista rendszer; ez alkalomból ültettük egy asztalhoz az egykori ellenzék három kulcsszereplőjét: Kónya Imre, az első MDF-frakció vezetője, Pető Iván egykori SZDSZ-elnök és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő a történelmi igazságtételről, az Alkotmánybíróság megítéléséről és arról vitatkozott, hogy a liberálisok elárulták-e a rendszerváltást. Exkluzív „ellenzéki kerekasztal” a Heti Válasz csütörtöki, évkezdő lapszámában.

Lapunk a 25 évvel ezelőtt kezdődő rendszerváltás évfordulóját megidézve az akkori események három kulcsfiguráját ültette egy asztalhoz. Kónya Imre, Pető Iván és Szájer József közül már csak utóbbi aktív politikus, ám a felek így is udvarias, ámde éles küzdelmet folytattak egymással. Elsősorban a rendszerváltás szimbolikus aktusairól, az akkori események értelmezéséről volt szó, de természetesen nem maradhatott ki az aktuálpolitika sem.

A kerekasztal-beszélgetésből kiderül, hogy a ritkán megszólaló Pető Ivánnak mi a legfőbb baja a mai kormánykoalícióval, Szájer József felidézi, miben tévedett a Fidesz a rendszerváltás után. Kónya Imre pedig elmondja, miként lehetett volna elérni, hogy az első ciklus idején elfogadott Zétényi–Takács igazságtételi törvényt ne meszelje el az akkori Alkotmánybíróság.

A csütörtöki Heti Válaszban további publicisztikák is foglalkoznak a rendszerváltás hatásaival. Lánczi András filozófus, a Századvég Alapítvány elnöke azt kutatja, miként lehetséges, hogy mára egyetlen rendszerváltó politikus maradt páston – nemcsak Magyarországon, de egész Közép-Európában: Orbán Viktor. Sólyom László volt köztársasági elnök viszont a jobboldali közvélekedés rendszerváltással kapcsolatos kliséit elemzi.

 

Részletek a január 9-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.