Exkluzív „ellenzéki kerekasztal” a Heti Válaszban

/ 2014.01.08., szerda 14:05 /
Exkluzív „ellenzéki kerekasztal” a Heti Válaszban

A negyedszázada kezdődött 1989-es esztendőben omlott össze a kommunista rendszer; ez alkalomból ültettük egy asztalhoz az egykori ellenzék három kulcsszereplőjét: Kónya Imre, az első MDF-frakció vezetője, Pető Iván egykori SZDSZ-elnök és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő a történelmi igazságtételről, az Alkotmánybíróság megítéléséről és arról vitatkozott, hogy a liberálisok elárulták-e a rendszerváltást. Exkluzív „ellenzéki kerekasztal” a Heti Válasz csütörtöki, évkezdő lapszámában.

Lapunk a 25 évvel ezelőtt kezdődő rendszerváltás évfordulóját megidézve az akkori események három kulcsfiguráját ültette egy asztalhoz. Kónya Imre, Pető Iván és Szájer József közül már csak utóbbi aktív politikus, ám a felek így is udvarias, ámde éles küzdelmet folytattak egymással. Elsősorban a rendszerváltás szimbolikus aktusairól, az akkori események értelmezéséről volt szó, de természetesen nem maradhatott ki az aktuálpolitika sem.

A kerekasztal-beszélgetésből kiderül, hogy a ritkán megszólaló Pető Ivánnak mi a legfőbb baja a mai kormánykoalícióval, Szájer József felidézi, miben tévedett a Fidesz a rendszerváltás után. Kónya Imre pedig elmondja, miként lehetett volna elérni, hogy az első ciklus idején elfogadott Zétényi–Takács igazságtételi törvényt ne meszelje el az akkori Alkotmánybíróság.

A csütörtöki Heti Válaszban további publicisztikák is foglalkoznak a rendszerváltás hatásaival. Lánczi András filozófus, a Századvég Alapítvány elnöke azt kutatja, miként lehetséges, hogy mára egyetlen rendszerváltó politikus maradt páston – nemcsak Magyarországon, de egész Közép-Európában: Orbán Viktor. Sólyom László volt köztársasági elnök viszont a jobboldali közvélekedés rendszerváltással kapcsolatos kliséit elemzi.

 

Részletek a január 9-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.