valasz.hu/itthon/ez-a-tetje-az-ujabb-tuntetesnek-128179

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tetje-az-ujabb-tuntetesnek-128179

Exkluzív: legendás külföldi tudósítók csörtéznek Orbán migrációs politikájáról

/ 2018.05.13., vasárnap 07:30 /
Exkluzív: legendás külföldi tudósítók csörtéznek Orbán migrációs politikájáról

Felelősen vagy felelőtlenül döntött Orbán Viktor a migrációs válság idején? A Die Welt és a BBC budapesti tudósítója egészen eltérően látja a kérdést. Kálnoky Borisz és Nick Thorpe migrációs csörtéje a csütörtöki Heti Válaszban.

Mindketten hívők, nagycsaládosok, egyidősek, a magyart felnőttként tanulták meg, s évtizedek óta élnek Budapesten, ahonnan a nyugati közvéleményt tudósítják. Az 1961-ben Münchenben született Kálnoky Borisz 1993-ban érkezett és a német Die Weltnek ír, a ’60-as születésű brit Nick Thorpe pedig a BBC-t tudósítja már 1986 óta. Thorpe Sír az út előttem című, a migrációs válságnak szentelt kötettel is jelentkezett áprilisban. Szerinte a magyar kormány felelőtlenül és irracionálisan állt a kérdéshez, s a brit a német tudósító Kálnokyval szemben még Angela Merkelt is védelmébe veszi.

Kálnoky szerint viszont a német kancellár nem volt elég erős ahhoz, hogy vezetőként lépjen fel, egy politikus ráadásul szerinte nem az egész emberiségnek felelős – hanem azoknak, akik megválasztották. Orbán tehát kifejezetten felelősen viselkedett, amikor kerítést épített és felmondta a nyugat-európai bevándorlási konszenzust, amelynek korábban ő maga is része volt – így Kálnoky.

A magyar közéletben ritka vitát produkált a két tudósító: a békés egyet nem értés mellett egyes részkérdésekben az egyetértésre is képesek voltak. Egyikük szerint sem létezik például „Soros-terv”, a magyar kormánypropaganda és félelemkeltés pedig mindkettejük szerint elképesztő méreteket öltött – igaz, Kálnoky szerint a migrációs probléma maga valóságos, s csapdahelyzetet jelent Magyarország számára.

 

A vitát a május 10-i Heti Válaszban olvashatják. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.