Exkluzív: legendás külföldi tudósítók csörtéznek Orbán migrációs politikájáról

/ 2018.05.13., vasárnap 07:30 /
Exkluzív: legendás külföldi tudósítók csörtéznek Orbán migrációs politikájáról

Felelősen vagy felelőtlenül döntött Orbán Viktor a migrációs válság idején? A Die Welt és a BBC budapesti tudósítója egészen eltérően látja a kérdést. Kálnoky Borisz és Nick Thorpe migrációs csörtéje a csütörtöki Heti Válaszban.

Mindketten hívők, nagycsaládosok, egyidősek, a magyart felnőttként tanulták meg, s évtizedek óta élnek Budapesten, ahonnan a nyugati közvéleményt tudósítják. Az 1961-ben Münchenben született Kálnoky Borisz 1993-ban érkezett és a német Die Weltnek ír, a ’60-as születésű brit Nick Thorpe pedig a BBC-t tudósítja már 1986 óta. Thorpe Sír az út előttem című, a migrációs válságnak szentelt kötettel is jelentkezett áprilisban. Szerinte a magyar kormány felelőtlenül és irracionálisan állt a kérdéshez, s a brit a német tudósító Kálnokyval szemben még Angela Merkelt is védelmébe veszi.

Kálnoky szerint viszont a német kancellár nem volt elég erős ahhoz, hogy vezetőként lépjen fel, egy politikus ráadásul szerinte nem az egész emberiségnek felelős – hanem azoknak, akik megválasztották. Orbán tehát kifejezetten felelősen viselkedett, amikor kerítést épített és felmondta a nyugat-európai bevándorlási konszenzust, amelynek korábban ő maga is része volt – így Kálnoky.

A magyar közéletben ritka vitát produkált a két tudósító: a békés egyet nem értés mellett egyes részkérdésekben az egyetértésre is képesek voltak. Egyikük szerint sem létezik például „Soros-terv”, a magyar kormánypropaganda és félelemkeltés pedig mindkettejük szerint elképesztő méreteket öltött – igaz, Kálnoky szerint a migrációs probléma maga valóságos, s csapdahelyzetet jelent Magyarország számára.

 

A vitát a május 10-i Heti Válaszban olvashatják. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Nemrég még a liberálisok kedvence volt a Fidesz kultúrharcosa

A jobbos intézményvezetőket liberális ármánykodás támogatásával vádló Magyar Idők saját rovatvezetőjét is tollhegyre tűzhetné: Orbán János Dénes ugyanazt tette, amiért most Prőhle Gergelyt ütik-vágják. Bónusz: a pribéksorozatot jegyző Szakács Árpád a liberális Demszky-érában dolgozott a Budapest Portálnak. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.