Ez a baj Lázár János alternatív Liget Budapest-projektjével

/ 2016.04.09., szombat 18:00 /
Ez a baj Lázár János alternatív Liget Budapest-projektjével

Óriási lehetőség Budapestnek, hogy a kormány foglalkozik a fővárosi vasúti területek rehabilitációjával – csak nem mindegy, mindez hogyan történik. Minden, amit a Déli pályaudvar megszűntetéséről és a Nyugati környékének átalakításáról tudni lehet. Részletek a friss Heti Válaszban.

Évtizedekig nem nagyon történt semmi a nagy fővárosi fejpályaudvarokkal, most meg a fejünket kapkodhatjuk a kormányzati bejelentések hallatán. Két nagyprojekt formálódik, amely alapvetően alakíthatja át Budapest arculatát: a Déli bezárása és a Nyugati környékének átépítése.

A pályaudvari rozsdazónák rehabilitációja a legkorszerűbb városfejlesztési irány a világ nagyvárosaiban. Az ilyen területek óriási lehetőségeket rejtenek, és a legizgalmasabb rehabilitációs projektek többnyire a pályaudvarok körül születtek az elmúlt évtizedekben Bécstől Madridig. Más kérdés, hogy amit a vázlatos budapesti tervekről tudni lehet, nem egészen megnyugtató.

A Déli pályaudvar bezárása az elővárosi közlekedés szempontjából visszalépés volna, mivel olyan tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkezik Észak-Buda és a belváros irányába, amelyeket Kelenföldön nem lehet megteremteni. Az elmúlt években az állam sok száz milliárdos költséggel mindegyik innen kiinduló vonalat felújította: éppen azért, hogy a vasutat versenyképesebbé tegye az ingázók körében, Ráadásul a vasúti terület 80-90 százaléka itt gond nélkül felszabadítható, tehát minden előremutató kormányzati terv megvalósítható lenne úgy is, hogy a vasúti funkció korlátozottan megmarad. A Nyugati pályaudvarral kapcsolatos tervekkel – Lázár János alternatív Liget Budapest-projektjével – más baj van: a koncepció már most, embrionális állapotában is a megalománia jeleit mutatja.

 

 

 

Részletes háttér az április 7-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.