EZ A HARC VOLT A VÉGSŐ?

/ 2006.06.01., csütörtök 12:37 /

Agonizál a proletárforradalom honi élcsapata. Tavaly kettészakadt a Munkáspárt, ám a régi és az új formáció is gyengén szerepelt a választásokon - az MSZP ugyanis elszippantotta a kommunista szavazókat. Mi több, a Munkáspárt egykori alelnökét, a szakadár Vajnai Attilát négy éve a szocialisták segítették állásba - állítják Thürmer Gyuláék.A Kádár János Baráti Kör múlt szombati megemlékezésén, az egykori pártfőtitkár születésének 94. évfordulóján már érkezésünkkor szembesülünk a megosztó politizálással. "Baloldali párt az olyan, amely megszavazza az iraki háborút, és nem képviseli a dolgozók érdekeit?" - talál minket telibe a Vasas Szakszervezet székházában egy idős hölgy ideológiai zárótüze. Az MSZP politikájának eszmei tisztázására nincs idő, beszélgetőpartnerünk nagyot harap a hagymás zsíros kenyérbe - állítólag ez volt a néhai politikus egyik kedvenc étele. A rendezvényen minden Magyarország egykori teljhatalmú uráról szól: szerény adomány fejében vörös színű, Emlékeztek még rám? feliratú, Kádár-arcképes pólót vásárolhatunk, a vörös drapériával díszített pódiumon pedig a megjelentek Jani bácsija mosolyog egy festményről.

KÁDÁR ÉS A KÖRÜLMÉNYEK

Virítanak a vörös nyakkendők, az egykori Vörös Október Ruhagyárban készült öltönyök között szinte felüdülés egy-egy bőrmellény; a pecsétgyűrű pedig szériatartozék az uraknál. Nyílt, elvtársias a hangulat, egy emlékező hangos Szabadság! köszöntéssel ráz kezet minden szembejövővel. Egy kis ideológiai konfúziót azért felfedezünk: a sarokban a vasasok zászlaja mellett az Európai Unió és a koronás címerrel díszített magyar zászló zökkent vissza 2006-ba. A teremben feltűnnek a kommunista VIP-ek, Berecz János, az MSZMP Központi Bizottságának egykori titkára vidáman parolázik. A népköztársaságot, köztársaságot egyaránt hűen szolgáló, ezért március 15-én állami kitüntetésre érdemesült Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke vakuk villogása közepette viccelődik. Rögtön megértjük, miért nincs jelen a magát első számú eszmei örökösnek valló Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt (MKM) elnöke. A teremben helyet foglal ugyanis Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnöke, aki jobboldali elhajlással vádolta Thürmert, ezért 2005 őszén megalapította a második számú kommunista pártot. A kubai nagykövet a karibi dolgozók testvéri üzenetét hozza.

A megemlékezés a Himnusszal kezdődik, az Internacionáléval ér véget: az előbbit szinte senki nem énekli, az utóbbinál a mozgalmi buzgalomba beleremegnek az ablakok. A megemlékezés csúcspontja Berecz János előadása. Az apológia fő tézise: olyan "széljobb" publicisták mocskolják Kádár emlékét, akik fel sem fogják történelmi nagyságát. Józan értékelés kell az akkori időkről, ennek lehet egyik műhelye a baráti kör. Kétségtelenül voltak megtorlások 1956 után, de ezt "I. István is így csinálta", másrészt a történelmi körülmények és a nemzetközi helyzet a felelős, nem Kádár. Az előadás alatt csak egyszer hallani véleménynyilvánítást a közönségtől, igaz, annak nincs sok köze a hallottakhoz: a forradalmi élcsapat egyik tagja nem tud bánni mobiltelefonjával, ezért az folyamatos csörgéssel ingerli az elvtársakat. "Szemétláda" - sziszegi előttünk egy videokamerázó úr, jelezve, hogy néha még az igazi kommunisták is szembefordulnak egymással.

GYENGE MUZSIKA

Az összefogás mostanában hiánycikk a szélbalon: a Thürmer Gyula által 1989 óta vezetett MKM (korábban: Munkáspárt) történetének legrosszabb eredményét érte el tavasszal, s 0,43 százalékával még az állami támogatástól is elesett. Noha 1990 óta többször megközelítették, a kommunisták soha nem tudták átugrani a parlamenti lécet. Az első szabad választáson mindössze néhány ezer szavazat hiányzott a bejutáshoz, igaz, akkor négy százalék volt a parlamenti küszöb. Az 1998-as 3,95 százalék már csak szép és távoli álom: 2002-ben 2,16, a 2004-es EP-választáson 1,83 jutott a vörösöknek. A szavazóbázis részben kihalt, részben átszivárgott az MSZP táborába. A korábban megbonthatatlan egységbe tömörülő Munkáspártban eddig nem tapasztalt békétlenség ütötte fel a fejét, amely a kisgazdásodás minden tünetét felmutatta. Bírósági perek, nyilatkozatok és ellennyilatkozatok, személyi ellentétek borzolták az ortodox marxista szavazók idegeit - akik aztán bizalmukkal mégsem az új kommunista pártot tüntették ki. Vajnaiék 556 szavazatukkal mindössze 0,01 százalékot értek el; igaz, fő céljuk saját bevallásuk szerint sem a parlamentbe jutás volt, inkább a "jobboldali hatalomátvétel" megakadályozására törekedtek. Ezt szolgálta több helyen az MSZP javára történő visszalépés az első forduló előtt (egyik területi listájukat vissza is vonták), majd a második fordulóban Vajnaiék a szocialisták támogatására szólítottak fel - Thürmer Gyulával ellentétben, aki szerint az MSZP tizenkilenc, a Fidesz egy híján húsz, mert mindketten "a dolgozókat kizsákmányoló nagytőke pártján állnak".

Vajnai Attila egy írásában úgy vélte, a Munkáspárttól elfordulók a baloldali siker reményében idén áprilisban az MSZP-re szavaztak, amely már korábban igyekezett rászolgálni a szélsőbalos bizalomra. Gyurcsány Ferenc kormányfőként munkásfesztiválon szerepelt, sportminiszterként pedig 2004 áprilisában több más neves aláíróval kérte a vörös csillagot tiltott önkényuralmi jelképnek minősítő törvény módosítását. Az apropó: az akkor még Thürmerrel együtt menetelő Vajnai Attila ellen a rendőrség eljárást kezdeményezett a vörös csillag viselése miatt.

Az MSZP nem csak az ideológiával szalámizta a tőle balra állókat: Thürmerék Vajnai tevékenységét is a nagyobbik utódpárt érdekeit szolgáló aknamunkaként értékelik. Az e teóriát vallók szerint nem véletlen, hogy tavaly decemberben egy szolnoki baloldali tanácskozáson a Munkáspártot otthagyók egyik vezetője így nyilatkozott: "Mi megtettük, amit az MSZP akart, és megváltunk Thürmertől. Ez volt az MSZP feltétele."

APRÓ SZÍVESSÉG?

Thürmer Gyula lapunknak állítja, az MSZP négy éven keresztül folyamatosan támadta pártját. Az elnök azzal magyarázza a választási kudarcot, hogy hiába mondja nekik, a szocializmusban felnőtt szavazók nem hiszik el, hogy az MSZP a milliárdosok pártja. "Mi soha nem forgattuk a köpönyegünket, senki nem tudta ránk verni, hogy korruptak vagyunk, folytatjuk a harcot" - mondja határozottan. Szerinte az MSZP a vörös színt, a Fidesz pedig a program egyes elemeit lopta el a Munkáspárttól. De már nem sokáig lehet becsapni a magyar munkásokat, előbb-utóbb "felnyílik a szemük".

Az elnök pártjának leszalámizását veti a szocialisták szemére. Az MKM honlapján található párttörténet szerint az alakulat 2002-ben a második fordulóban állva maradt jelölteket egy megállapodás értelmében visszaléptette. Mint írják, Kovács László akkori pártelnök megígérte: a gesztusért cserébe a szocialisták segítenek álláshoz juttatni a Munkáspárt kádereit. A párt lapjában, a Szabadságban is megjelent írás szerint először az akkor még a Munkáspárt alelnökeként tevékenykedő Vajnai Attila és Szili Katalin tárgyalta meg a részleteket. Ám amikor 2002 nyarán, a szocialista-liberális győzelem után a párt pénzügyekért felelős vezetője, Karacs Lajosné találkozott Puch Lászlóval, az MSZP pénztárnokával, már szó sem volt a megállapodásról. A szocialisták egyedül abban segítettek, hogy (a pártot később elhagyó) Vajnai Attila a Magyar Villamos Műveknél (MVM) kapjon állást - állítja az írás. A 2002 októbere óta az MVM-nél dolgozó Vajnai Attila határozottan cáfol; mint mondja, a Munkáspárt semmiféle dokumentummal nem tudja alátámasztani állításait.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.