Ez az app megmenthette volna Szita Bencét és Bándy Katát?

/ 2015.08.28., péntek 14:41 /
Ez az app megmenthette volna Szita Bencét és Bándy Katát?

„Kati este hazafelé tart a munkából. A buszról leszállva észreveszi, hogy egy kapucnis alak követi. Valamiért rossz érzés fogja el. Az utca kiürül, Kati a zsebébe nyúl és ráhelyezi az ujját a telefonjával párosított eszköz riasztógombjára. Hátulról valaki hirtelen megragadja a karját, de Kati abban a pillanatban már el is indítja a riasztást. Kati szaladni kezd, de nem sokkal később lerántják a földre.”

„A riasztás pillanatában automatikus segélykérő üzenetek indultak Kati pontos helyzetével. SMS-ben, emailben az előre beállított címzetteknek, Facebook, Twitter és Google+ oldalán pedig automatikus posztok jelennek meg egy weblinkkel, ahol valós időben követhető Kati pozíciója. Azok a Private Sentinel felhasználók, akik éppen az eset közelében tartózkodnak, rendszerüzenet formájában értesülnek Kati riasztásáról. Közülük ketten elindulnak, hogy segítsenek. Telefonjukon a Sentinel Map segítségével követik Kati aktuális mozgását.”

Így működik ideális esetben az az okostelefonos applikáció, amelyet Bartal Csaba, a Múlt-Kor című történelmi folyóirat főszerkesztője és jó barátja, Takács Barnabás, a Budapesti Műszaki Egyetem kutatója fejlesztett ki az elmúlt bő két évben. Elmondásuk szerint két 2012-ben történt megrázó eset miatt vágtak bele a vállalkozásba. Ekkor történt, hogy Szita Bencét bestiális kegyetlenséggel megölette a mostohaanyja, Bándy Kata pszichológusnőt pedig Pécsett érte halálos támadás.

„Az áldozatoknak mindkét esetben volt idejük arra, hogy ráébredjenek: komoly bajban vannak. Ha az okostelefonjukon lett volna egy olyan alkalmazás, amellyel a támadás során azonnal riaszthatnak, talán másképp alakult volna a sorsuk.”

A Private Sentinel Android és iOS rendszerű okostelefonokra és táblagépekre elérhető, hét nyelven. A billentyűzár feloldása után – ha az app ikonját a kezdőképernyőn helyezzük el – három tapintással, körülbelül két másodperc alatt indíthatunk riasztást. Négyféle riasztást adhatunk le: mentők, tűzeset, rendőrség és terrortámadás, az értesítés minden esetben befut a 112-es segélyhívóra is. Az appban van gyakorló mód, így begyakorolhatjuk a mozdulatsort, hogy ha baj van, gyorsan kérhessünk segítséget. A jövőben elérhető lesz az alkalmazás mellé egy külső eszköz is, amellyel egy gombnyomással, még gyorsabban riaszthatunk.

A fejlesztők nem jótékonysági intézményként, hanem üzleti vállalkozásként tekintenek a szolgáltatásra. Alapesetben egy ingyenes riasztás áll a felhasználók rendelkezésére, további éles riasztásokat 1041 forintért vásárolhatunk az appon belül.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.