Ez az app megmenthette volna Szita Bencét és Bándy Katát?

/ 2015.08.28., péntek 14:41 /
Ez az app megmenthette volna Szita Bencét és Bándy Katát?

„Kati este hazafelé tart a munkából. A buszról leszállva észreveszi, hogy egy kapucnis alak követi. Valamiért rossz érzés fogja el. Az utca kiürül, Kati a zsebébe nyúl és ráhelyezi az ujját a telefonjával párosított eszköz riasztógombjára. Hátulról valaki hirtelen megragadja a karját, de Kati abban a pillanatban már el is indítja a riasztást. Kati szaladni kezd, de nem sokkal később lerántják a földre.”

„A riasztás pillanatában automatikus segélykérő üzenetek indultak Kati pontos helyzetével. SMS-ben, emailben az előre beállított címzetteknek, Facebook, Twitter és Google+ oldalán pedig automatikus posztok jelennek meg egy weblinkkel, ahol valós időben követhető Kati pozíciója. Azok a Private Sentinel felhasználók, akik éppen az eset közelében tartózkodnak, rendszerüzenet formájában értesülnek Kati riasztásáról. Közülük ketten elindulnak, hogy segítsenek. Telefonjukon a Sentinel Map segítségével követik Kati aktuális mozgását.”

Így működik ideális esetben az az okostelefonos applikáció, amelyet Bartal Csaba, a Múlt-Kor című történelmi folyóirat főszerkesztője és jó barátja, Takács Barnabás, a Budapesti Műszaki Egyetem kutatója fejlesztett ki az elmúlt bő két évben. Elmondásuk szerint két 2012-ben történt megrázó eset miatt vágtak bele a vállalkozásba. Ekkor történt, hogy Szita Bencét bestiális kegyetlenséggel megölette a mostohaanyja, Bándy Kata pszichológusnőt pedig Pécsett érte halálos támadás.

„Az áldozatoknak mindkét esetben volt idejük arra, hogy ráébredjenek: komoly bajban vannak. Ha az okostelefonjukon lett volna egy olyan alkalmazás, amellyel a támadás során azonnal riaszthatnak, talán másképp alakult volna a sorsuk.”

A Private Sentinel Android és iOS rendszerű okostelefonokra és táblagépekre elérhető, hét nyelven. A billentyűzár feloldása után – ha az app ikonját a kezdőképernyőn helyezzük el – három tapintással, körülbelül két másodperc alatt indíthatunk riasztást. Négyféle riasztást adhatunk le: mentők, tűzeset, rendőrség és terrortámadás, az értesítés minden esetben befut a 112-es segélyhívóra is. Az appban van gyakorló mód, így begyakorolhatjuk a mozdulatsort, hogy ha baj van, gyorsan kérhessünk segítséget. A jövőben elérhető lesz az alkalmazás mellé egy külső eszköz is, amellyel egy gombnyomással, még gyorsabban riaszthatunk.

A fejlesztők nem jótékonysági intézményként, hanem üzleti vállalkozásként tekintenek a szolgáltatásra. Alapesetben egy ingyenes riasztás áll a felhasználók rendelkezésére, további éles riasztásokat 1041 forintért vásárolhatunk az appon belül.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.