Ez az app megmenthette volna Szita Bencét és Bándy Katát?

/ 2015.08.28., péntek 14:41 /
Ez az app megmenthette volna Szita Bencét és Bándy Katát?

„Kati este hazafelé tart a munkából. A buszról leszállva észreveszi, hogy egy kapucnis alak követi. Valamiért rossz érzés fogja el. Az utca kiürül, Kati a zsebébe nyúl és ráhelyezi az ujját a telefonjával párosított eszköz riasztógombjára. Hátulról valaki hirtelen megragadja a karját, de Kati abban a pillanatban már el is indítja a riasztást. Kati szaladni kezd, de nem sokkal később lerántják a földre.”

„A riasztás pillanatában automatikus segélykérő üzenetek indultak Kati pontos helyzetével. SMS-ben, emailben az előre beállított címzetteknek, Facebook, Twitter és Google+ oldalán pedig automatikus posztok jelennek meg egy weblinkkel, ahol valós időben követhető Kati pozíciója. Azok a Private Sentinel felhasználók, akik éppen az eset közelében tartózkodnak, rendszerüzenet formájában értesülnek Kati riasztásáról. Közülük ketten elindulnak, hogy segítsenek. Telefonjukon a Sentinel Map segítségével követik Kati aktuális mozgását.”

Így működik ideális esetben az az okostelefonos applikáció, amelyet Bartal Csaba, a Múlt-Kor című történelmi folyóirat főszerkesztője és jó barátja, Takács Barnabás, a Budapesti Műszaki Egyetem kutatója fejlesztett ki az elmúlt bő két évben. Elmondásuk szerint két 2012-ben történt megrázó eset miatt vágtak bele a vállalkozásba. Ekkor történt, hogy Szita Bencét bestiális kegyetlenséggel megölette a mostohaanyja, Bándy Kata pszichológusnőt pedig Pécsett érte halálos támadás.

„Az áldozatoknak mindkét esetben volt idejük arra, hogy ráébredjenek: komoly bajban vannak. Ha az okostelefonjukon lett volna egy olyan alkalmazás, amellyel a támadás során azonnal riaszthatnak, talán másképp alakult volna a sorsuk.”

A Private Sentinel Android és iOS rendszerű okostelefonokra és táblagépekre elérhető, hét nyelven. A billentyűzár feloldása után – ha az app ikonját a kezdőképernyőn helyezzük el – három tapintással, körülbelül két másodperc alatt indíthatunk riasztást. Négyféle riasztást adhatunk le: mentők, tűzeset, rendőrség és terrortámadás, az értesítés minden esetben befut a 112-es segélyhívóra is. Az appban van gyakorló mód, így begyakorolhatjuk a mozdulatsort, hogy ha baj van, gyorsan kérhessünk segítséget. A jövőben elérhető lesz az alkalmazás mellé egy külső eszköz is, amellyel egy gombnyomással, még gyorsabban riaszthatunk.

A fejlesztők nem jótékonysági intézményként, hanem üzleti vállalkozásként tekintenek a szolgáltatásra. Alapesetben egy ingyenes riasztás áll a felhasználók rendelkezésére, további éles riasztásokat 1041 forintért vásárolhatunk az appon belül.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Müller Péter a kommunista sztárrá vált Soós Imre tragédiájáról

Cannes-ban idén újravetítették a Körhinta című filmet, amelynek férfi főszereplője az 1956-os siker után néhány hónappal öngyilkos lett. A kommunista sztárrá lett Soós Imre tragédiáját Müller Péter írta meg Részeg józanok címmel. Nagyinterjúnk a szerzővel a csütörtöki Heti Válaszban.

Borbás Marcsi: „Soha nem tudtak rám kényszeríteni szerepeket”

„Az a titok, hogy nincs titok. Mert ha van, az előbb-utóbb kiderül, és hitelét veszti az ember. Akartak, de nem tudtak rám kényszeríteni szerepeket, mert felálltam” – mondja Borbás Mária. A Gasztroangyal műsorvezetője hitelességről, önazonosságról, a táplálkozás helyes arányairól és a reflektorfényt kerülő férjéről is beszél a Heti Válasz Esszencia című mellékletének adott interjúban.

Meddig számíthat az Orbán-kormány Angela Merkelékre?

Nem a valószínűtlen szankciók miatt érdekes, hogy az Európai Parlament elmarasztalta a magyar kormányt, hanem mert a határozatot a sokáig bajtárs lengyelek is megszavazták. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

A cél: legyen egy világszerte jegyzett szellemi csúcstalálkozónk!

Mit keres egy programban konzervatív filozófus és szoftmarxista „internetkalóz”? A Brain Bar Budapest nevű „jövőfesztivál” alapító-szervezőjét, Böszörményi Nagy Gergelyt a techvilág közhelyeiről és veszélyeztetett állásokról is kérdezzük. Interjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.