valasz.hu/itthon/milliardos-biznisz-egykori-szdsz-kedvenc-izraeliekkel-baratkozik-habony-arpad-117704

http://valasz.hu/itthon/milliardos-biznisz-egykori-szdsz-kedvenc-izraeliekkel-baratkozik-habony-arpad-117704

Ez az app megmenthette volna Szita Bencét és Bándy Katát?

/ 2015.08.28., péntek 14:41 /
Ez az app megmenthette volna Szita Bencét és Bándy Katát?

„Kati este hazafelé tart a munkából. A buszról leszállva észreveszi, hogy egy kapucnis alak követi. Valamiért rossz érzés fogja el. Az utca kiürül, Kati a zsebébe nyúl és ráhelyezi az ujját a telefonjával párosított eszköz riasztógombjára. Hátulról valaki hirtelen megragadja a karját, de Kati abban a pillanatban már el is indítja a riasztást. Kati szaladni kezd, de nem sokkal később lerántják a földre.”

„A riasztás pillanatában automatikus segélykérő üzenetek indultak Kati pontos helyzetével. SMS-ben, emailben az előre beállított címzetteknek, Facebook, Twitter és Google+ oldalán pedig automatikus posztok jelennek meg egy weblinkkel, ahol valós időben követhető Kati pozíciója. Azok a Private Sentinel felhasználók, akik éppen az eset közelében tartózkodnak, rendszerüzenet formájában értesülnek Kati riasztásáról. Közülük ketten elindulnak, hogy segítsenek. Telefonjukon a Sentinel Map segítségével követik Kati aktuális mozgását.”

Így működik ideális esetben az az okostelefonos applikáció, amelyet Bartal Csaba, a Múlt-Kor című történelmi folyóirat főszerkesztője és jó barátja, Takács Barnabás, a Budapesti Műszaki Egyetem kutatója fejlesztett ki az elmúlt bő két évben. Elmondásuk szerint két 2012-ben történt megrázó eset miatt vágtak bele a vállalkozásba. Ekkor történt, hogy Szita Bencét bestiális kegyetlenséggel megölette a mostohaanyja, Bándy Kata pszichológusnőt pedig Pécsett érte halálos támadás.

„Az áldozatoknak mindkét esetben volt idejük arra, hogy ráébredjenek: komoly bajban vannak. Ha az okostelefonjukon lett volna egy olyan alkalmazás, amellyel a támadás során azonnal riaszthatnak, talán másképp alakult volna a sorsuk.”

A Private Sentinel Android és iOS rendszerű okostelefonokra és táblagépekre elérhető, hét nyelven. A billentyűzár feloldása után – ha az app ikonját a kezdőképernyőn helyezzük el – három tapintással, körülbelül két másodperc alatt indíthatunk riasztást. Négyféle riasztást adhatunk le: mentők, tűzeset, rendőrség és terrortámadás, az értesítés minden esetben befut a 112-es segélyhívóra is. Az appban van gyakorló mód, így begyakorolhatjuk a mozdulatsort, hogy ha baj van, gyorsan kérhessünk segítséget. A jövőben elérhető lesz az alkalmazás mellé egy külső eszköz is, amellyel egy gombnyomással, még gyorsabban riaszthatunk.

A fejlesztők nem jótékonysági intézményként, hanem üzleti vállalkozásként tekintenek a szolgáltatásra. Alapesetben egy ingyenes riasztás áll a felhasználók rendelkezésére, további éles riasztásokat 1041 forintért vásárolhatunk az appon belül.

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért tartja Lázár János intellektuálisan kiüresedettnek a kormányzást?

Ilyen még nem volt: egy jó esélyekkel kecsegtető voksolás előtt ­a Fidesz meghatározó politikusa választókerületébe való visszavonulásáról beszél. Lehet, hogy Lázár János csak további gyengülését előzné meg, de a háttérben ott áll a Rogán Antallal kialakult konfliktus is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.