Pártfinanszírozás - Pártreagálások Orbán Viktor javaslatára

/ 2012.05.18., péntek 20:32 /
Pártfinanszírozás - Pártreagálások Orbán Viktor javaslatára

A Fidesz szóvivője szerint felmerülhet az a kérés, hogy a gazdasági válságból a családok és a cégek mellett a pártok is vegyék ki a részüket. Selmeczi Gabriella így kommentálta azt, hogy Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök felvetette a pártok 2013-14-es költségvetési támogatásának felfüggesztését. Az MSZP szerint növelné a pártfinanszírozás átláthatatlanságát az állami támogatás megvonása, az LMP a támogatás felfüggesztése helyett szigorúbb finanszírozási törvényeket sürget, a Jobbik a végleges javaslat megismeréséig nem kommentálja az elképzelést, a DK elutasítja a javaslatot, a KDNP szerint pedig akár indokolt is lehet az elvonás.

 


Orbán Viktor a Fidesz országos választmányának csütörtöki ülésén javasolta, hogy a következő két évben függesszék fel a pártok költségvetési támogatását - erősítette meg az origo.hu értesülését Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő. A hírportál úgy tudja, a kormányfő a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva vetette fel az ötletet.

Selmeczi Gabriella pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre azt mondta, "ez egy nagyon izgalmas kérdés", amelyet a Fidesz különböző szervezetei megtárgyalnak majd. "Ha megtárgyaltuk, akkor bizonyára lesz javaslatunk ebben a kérdésben" - közölte, megjegyezve: "részleteket azért nem tudok mondani, mert még nincsenek részletek"; csütörtökön is csak a felvetés hangzott el.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója pénteken azt közölte: ha átlátható gazdálkodási szabályok megalkotása nélkül függesztik fel a pártok támogatását, az befolyásos gazdasági szereplők előtt nyit utat, hogy politikai befolyást szerezzenek. Hozzátette: szerinte elvárható, hogy aki ilyen ötletet feldob, pontos javaslattal álljon elő, az MSZP ezt várja el a miniszterelnöktől.

A Jobbik arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megvárják a végleges előterjesztést és csak annak megismerése után kommentálják a Fidesz elképzeléseit.

Az LMP szerint a pártok állami támogatásának felfüggesztése helyett inkább a párt- és kampányfinanszírozást kellene szigorúbban szabályozni és átláthatóvá tenni - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. A frakcióvezető-helyettes kifejezte reményét, hogy a miniszterelnök által felvetett ötlet csak egy blöff.

A KDNP szerint a nehéz költségvetési helyzet - minden politikai szereplő részéről is áldozatokat kívánva - indokolhatja a pártoknak járó állami támogatás átmeneti módosítását.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke közleményében úgy reagált: a javaslattal Orbán Viktor az elmúlt huszonkét év legrosszabb hagyományainak egyikét, a fekete pártfinanszírozást akarja hivatalossá tenni. Szerinte a kormányfő pontosan tudja, hogy a pártok tagjai és támogatói  képtelenek fenntartani a pártokat és ha a Fidesz úgy gondolja, hogy képes költségvetési támogatás nélkül is működni, akkor ez nyílt bevallása annak, hogy olyan üzleti- gazdasági  hátteret épített ki az elmúlt években, amely oligarchikus módon összefonódik az Orbán-kormány rendszerével.

Szijjártó Péter pénteken újságíróknak úgy fogalmazott: "a pártoknak van tagsága. A tagok tagdíjat fizetnek. Vannak olyan tagjai a pártoknak, akik a párttagságuknak köszönhetően politikai tisztséget viselnek. Vannak olyanok, akik adományokat adnak ezeknek a pártoknak". Hozzátette, hogy szerinte ezért hamisan állítják be a helyzetet azok, akik azt mondják, a pártok kizárólag állami, költségvetési pénzből gazdálkodnak.

A Századvég Alapítvány szerint a Fidesz, míg a Magyar Progresszív Intézet és a Political Capital szerint egyértelműen a mindenkori ellenzéki pártok lennének a legnagyobb vesztesei annak, ha a kormány a következő két évre megvonná a pártok állami finanszírozását.

A Transparency International szerint az állami támogatás megvonása súlyos korrupciós kockázatot jelent, a javaslat a párt- és kampányfinanszírozásnak csak egy részkérdését érinti, de önmagában nem jelent megoldást, ugyanakkor a rendszer átfogó rendezésére lenne szükség.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.