valasz.hu/itthon/g-fodor-gabor-visszatert-es-kijozanodast-javasol-a-fidesznek-111849

http://valasz.hu/itthon/g-fodor-gabor-visszatert-es-kijozanodast-javasol-a-fidesznek-111849

Ez fájhatott a Fidesznek

/ 2010.10.04., hétfő 08:01 /
Ez fájhatott a Fidesznek

Elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi önkormányzati választáson a Fidesz: több mint hetven tízezer lakosúnál nagyobb városban is győzött a huszonkét megyei jogú mellett, a győzelem azonban nem teljes, fájdalmas vereségekre is akadt példa.

Míg az MSZP nagy győztese szegedi Botka László polgármester, addig a Fidesz nagy vesztese az Esztergomban elbukott Meggyes Tamás, aki eddig narancs színekben  vezette a várost, ezúttal azonban kikapott az ellenzéki pártok által támogatott független jelölttől, Tétényi Évától.

Több helyen, Csornán, Hevesen és Pilisvörösváron is a négy éve Fidesz-színekben győztes, most függetlenként induló jelölttel szemben maradt alul a párt 2010-es jelöltje. Csornán a fideszes Gyopáros Alpárt így verte meg a most civilként induló Turi György, Hevesen a pártból kirúgott egykori megyei elnök, Csáki Zsigmond függetlenként őrizte meg a 2006-ban fideszesként szerzett polgármesteri széket (Korsósné Demeter Dórát szoros versenyben legyőzve), míg Pilisvörösváron Gromon István most már egy helyi civil szervezet támogatásával csaknem 70 százalékot szerzett, a fideszes induló pedig a három jelöltből csak harmadik lett.

Az esztergomihoz hasonló "népfrontos politikával" győzte le a független Bende Róbert a fideszes Tóth Imrét Sarkadon, illetve Sződligeten Bábiné Szottfried Gabriellát az egy civil szervezet színeiben induló Juhász Béla váltja, derül ki az Index összeállításából.

A kormánypárt két országgyűlési képviselője is alulmaradt a versenyben: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Karakó László Gávavencsellőt veszítette el egy független jelölttel szemben, míg Ibrányban Román István eddigi megyei közgyűlési alelnök nem tudta legyőzni Berencsi Béla független polgármestert. Vácon a KDNP támogatásával indult Fördős Attila független jelölt 127 szavazatnyi előnnyel verte az MSZP-s Bóth János eddig polgármestert, a Fidesz színeiben induló evezős világbajnok Pető Tibor csak a harmadik lett. Alcsútdobozon a fideszes Tóth Erikát a független Oláh Gyárfás győzte le (52:48 százalék), Felcsúton tíz szavazattal verte a független Varga György a kormányzó párt által indított Flier Jánosnét.

Távozó MSZP-s politikusok: kevés volt a váratlan győzelem

Az MSZP több helyen is meglepetést okozott: olyan helyeken is nyert a párt polgármesterjelöltje, ahol a tavaszi eredmények nyomán nem lehetett erre számítani. Egyfelől a főváros külső kerületeiben, Kispesten és Pesterzsébeten, valamint több vidéki városban is nyert a szocialisták jelöltje.

Elsősorban a borsodi városokban szerepeltek jól: ismét Szitka Péter lett Kazincbarcika polgármestere, Faragó Péter Sajószentpéteré, és MSZP-s politikus váltotta az előző MSZP-st Tiszaújvárosban is, de megőrizte Schwartz Béla az ajkai, Szirbik Imre a szentesi, Balla Jánosné a nyírbátori, Molnár Péter az újszászi és Buzás Péter a makói polgármesteri széket. Ha a fővárosi közgyűlésben nem szerzett volna többséget a Fidesz, az MSZP akár elégedett is lehetne a mostani választási eredményével: nyolc olyan tízezer lakosúnál nagyobb város van, ahol a párt jelöltje nyert, de a további húsz független polgármester között is van olyan, akit a szocialisták támogattak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.