Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

/ 2018.02.25., vasárnap 18:00 /
Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Bő egy hónappal az április 3-i határidő lejárta előtt a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority Safe Pack) sikeréhez szükséges egymillió aláírásból 650 ezer gyűlt össze, s a szükséges hét ország közül még csak hazánk, Románia és Szlovákia teljesítette a népesség arányában megállapított kvótát.

Bár Orbán Viktor is kiállt az ügy mellett, e gesztus hatékonysága nyomába sem ér a Soros-kampány sikerességének. Pláne, hogy míg a migráció elleni fellépésre a kabinet több tízmilliárd forintot költött, a mostani kezdeményezésre az aláírásgyűjtést hazánkban szervező Rákóczi Szövetség mindössze 150 millió állami forintot kapott.

Pedig kudarc esetén nem csupán ez a kezdeményezés esne kútba, de azt is üzennénk a világnak: az ügy nekünk sem annyira fontos. „Ez olyan életveszélyes eshetőség, aminek hatását csak a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás okozta sokkhoz tudnám hasonlítani” – mondta a Heti Válasznak Csáky Pál. „Aki pedig két percet rászán az életéből, nem kevesebbhez járulhat hozzá, mint hogy ötven, száz év múlva is hallhassunk magyar szót a Kárpát-medence határon túli területein” – emeli tovább a tétet Csáky Csongor.

 

 

A kormány miért nem áll bele jobban a kampányba, és miért kellett az őshonos kisebbségek érdekében nemrég született európai parlamenti határozatba három passzust beilleszteni a melegjogokról? Részletek a Heti Válasz február 22-i számában, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.