„Ez nem autópálya-építés!” – nagyinterjú Pálinkás Józseffel a tudomány pénzeiről

/ 2018.07.26., csütörtök 13:20 /
„Ez nem autópálya-építés!” – nagyinterjú Pálinkás Józseffel a tudomány pénzeiről

Nem látja indokoltnak a kutatás-fejlesztési rendszer átalakítását Pálinkás József. A terület vezénylő tábornokát június 30-án váltották le az innovációs hivatal éléről, miután Palkovics László miniszter világossá tette nézeteik eltérését. Pálinkást a Professzorok Batthyány Körét megrázó konfliktusokról is kérdeztük. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Pálinkás József volt az első Orbán-kormány oktatási minisztere, fideszes országgyűlési képviselő, s egyik alapítója a jobboldali érzelmű akadémiai értelmiséget tömörítő Professzorok Batthyány Körének. Most mégis mennie kellett Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről. A politikai szempontokat nem lehet kikerülni, miután a sajtóban azzal vádolták meg, hogy ő „a magyar hangja az Orbán-ellenes tudományos elitnek.” Pálinkás Józseftől egyebek mellet azt kérdeztük: Palkovics László akadémikus, jobboldali hátországból jön, akárcsak ön. Mit kell érteni azon, hogy ön „az innováció és az alapkutatás közötti egyensúlyban”, a miniszter pedig „az utasításos modellben” hisz?

 

 

 

 

 

 

 

A válasz, illetve a teljes nagyinterjú a friss Heti Válaszban olvasható. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.