Ez történik, ha egy politikus mer bátor lenni...

/ 2016.05.22., vasárnap 18:00 /
Ez történik, ha egy politikus mer bátor lenni...

A gettók gettója volt, s ma az unió követésre ajánlott szociális projektjei között említik. Kell-e nagyobb csoda annál, hogy azok segítik az embermentést, akiket elsők között sikerült megmenteni? A pécsi György-telepen megnéztük, mi történik, ha egy politikus mer bátor lenni. Részletek a friss Heti Válaszban.

Nemcsak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakértelmére és türelmére volt szükség, hanem politikusi bátorságra is. Páva Zsolt, Pécs polgármestere – számos polgármestertársához hasonlóan – eleinte úgy gondolta, hogy a György-telep problémáira a legjobb megoldás a dózer, a házak eltolása és a terep fásítása. „Tűnjön el, mindegy, mi lesz utána. De a dózer csak felületi kezelés. Ha vidékre megy a 300 ember, akkor Pécs megússza a kalandot, ám nem jönnek vissza? S ha mégis, hol alakul ki új szegregátum?” Végül engedte magát meggyőzni, és a máltaiak és Pécs összefogásából egy olyan program jött létre, amely ma európai jó példának számít. Hogyan lehetett az ott lakók körében 90 százalékos foglalkoztatást elérni? A megoldás az volt: beköltözni, jelen lenni. Ez a máltai program lényege. Csúszkálni a sárban, a kútról hozni a vizet, és palackos kályha mellett dideregni – így kezdődött az egész, családról családra tárták fel, mi sodorta őket bajba. Hat évig tartott a „felkészítés”, hiszen eleinte még személyi igazolványa sem volt mindenkinek. Végül másfél milliárd forintot fordítottak pályázati forrásból a telep épületeinek útjainak felújítására, és az emberek képzésére.

 

 

 

 

Részletek a Heti Válasz május 19-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.